ВМРО към управителя на БНБ: Благодарим, че откликнахте на писмото

...
ВМРО към управителя на БНБ: Благодарим, че откликнахте на писмото
Коментари Харесай

ВМРО иска от БНБ облекчения за туризма до октомври 2021 г.


Вътрешна македонска революционна организация към шефа на Българска народна банка: Благодарим, че откликнахте на писмото ни и припознахте част от ограниченията, които предложихме. Г-н Радев, апелирам Ви помислете дълготрайно и за бранш „ Туризъм “.

С това обръщение заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и съпредседател на ПГ „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов насочи второ писмо до шефа на Българската национална банка Димитър Радев след получения отговор от банкера, част от формалната преписка сред двамата.

Преди ден Веселинов получи отговор от гуверньора на свое писмо, в което оферираше ограничения, направени от специалистите на партията за облекчение на жителите и компаниите по отношение на икономическата рецесия, провокирана от пандемията от COVID-19. В писмото си господин Радев благодари за концепциите на Вътрешна македонска революционна организация и споделя, че немалка част от тях са залегнали в решенията на Българска народна банка и плануваните правила от комерсиалните банки за справяне с рецесията.

Ето и второто писмо на Искрен Веселинов до Димитър Радев:

Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ благодари за правилния и своевременен отговор и приканва Българска народна банка при вземането на решение по отношение на утвърждението на плана на комерсиалните банки за облекчение на бизнеса и физическите лица да се съобрази с тежката обстановка на компаниите от туристическия отрасъл.

Настояваме ограниченията да се диференцират по браншове, тъй като всеки един бранш е обиден по друг метод от изключителното състояние, наложено поради пандемията COVID-19, а най-големи ограничавания и загуби търпи точно туристическият отрасъл.

Причината да подчертаваме особено върху бранш „ Туризъм “ е тъй като в него са заети близо 200 000 души и на този отрасъл се пада 12% от Брутният вътрешен продукт.

По информация на Министерство на туризма и на Националния ръб по туризъм огромна част от направените по-рано резервации за идния летен сезон са анулирани, а нови не се вършат. Това на процедура значи, че летният туристически сезон за 2020 година е провален. Именно по тази причина считаме, че предстоящото предложение от Асоциацията на банките в България за частния мораториум до 6 месеца няма да проработи за бранш „ Туризъм “. Причината е, че браншът няма да има опция да осъществя доходи в околните шест и повече месеца, а това ще докара до липса на запас, с който да обслужва постоянно и в точния момент своите заеми.

Според водещи специалисти туристическият бранш ще може да стартира да се възвръща едвам след летния сезон на 2021 година Затова Вътрешна македонска революционна организация предлага Българска народна банка да бъде по-гъвкава във връзка с рестрикциите, които ползва към банките, с цел да могат те от своя страна да приложат частния мораториум за компаниите, заети в бранш „ Туризъм “, с продължен период до 1 октомври 2021 година През това време заемите на фирмите, заети в туристическия бранш, да не бъдат обявявани за изискуеми, да не им се постановат наказателни лихви и банките да не провизират сумите по тях.

Призоваваме Българска народна банка също по този начин да облекчи съществуващите ограничавания и да се довери на комерсиалните банки, които най-добре познават клиентите си и биха могли да предложат по-гъвкави схеми за компаниите от бранш „ Туризъм “.

Вътрешна македонска революционна организация показва безпокойство, че неналичието на съответна поддръжка за този структуроопределящ отрасъл ще повлияе отрицателно и върху селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, както и върху икономическия живот на България.

Накрая желаеме да изразим и терзанието си по отношение на декларираното желание на комерсиалните банки да договарят мораториум по заплащанията единствено с кредитополучатели, които са с положителни досиета. Този метод може да докара до невъзможност хиляди дребни и междинни компании, които се борят за оцеляването си от години в условия на възходящи конкуренция и административни тежести и е имало случаи, в които не са могли да бъдат изцяло изрядни. Според нас е нужна оптималната еластичност и късмет за разсрочване на отговорностите за всички, които до 13 март 2020 година са обслужвали заемите си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР