ВМРО изпрати до щабовете на двамата кандидати за президент, достигнали

...
ВМРО изпрати до щабовете на двамата кандидати за президент, достигнали
Коментари Харесай

Кандидатът за президент Анастас Герджиков отговори на въпросите на ВМРО

Вътрешна македонска революционна организация изпрати до щабовете на двамата претенденти за президент, достигнали до балотаж – Анастас Герджиков и Румен Радев, въпроси, въз основа на които българските гласоподаватели биха могли да създадат своя избор в неделя, 21 ноември.

До момента отговорите си е изпратил проф. Анастас Герджиков.

Ето въпросите и отговорите:

При какви условия бихте били „ за “ започване на договаряния с Република Северна Македония за участие в Европейския съюз? Склонни ли сте на проверка на Договора за другарство и добросъседство сред България и Македония и на Декларацията на Народното събрание, призната на 10 октомври 2019 година?

Република България постоянно е подкрепяла европейската интеграция на Република Северна Македония и поредната ѝ позиция е, че изискване за началото на договарянията е осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Този контракт включва значими задължения като спазването на правата на българите в Република Северна Македония, недопускането на приложимост на език на омразата, невмешателство във вътрешните работи на Република България и на подстрекаване към принуждение и ненавист.

България не може да поддържа започването на договаряния с Република Северна Македония за участие в Европейския съюз, до момента в който тези задължения не се извършват. Например застоят в работата на „ Историческата комисия “ е недопустим, тъй като тази комисия в действителност не е историческа. Тя е по историческите и просветителните въпроси и задачата ѝ не е учените да спорят за предишното, а да обезпечат избягването на потреблението на исторически лъжи в учебниците, с цел да не се внушава на идващото потомство ненавист против България и българите. Комисията не е ориентирана към предишното, а към бъдещето.

Целта на българската дипломация би трябвало да бъде да изясни тази позиция на България, с цел да схванат страните-членки, че обезпечаването на спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие е и метод да се подсигурява принадлежността на Република Северна Македония към европейските полезности.

Бихте ли наложили несъгласие на законодателство, което узаконява еднополовите бракове или еднополовото общуване?
Вътрешна македонска революционна организация: В Турция декларациите би трябвало да се попълнят единствено персонално и на място в СИК
ЦИК би трябвало незабавно да промени методическите си инструкции, с цел да спре намесата на турската страна в българската вътрешна политика С такъ...

Това, че бракът е съюз сред мъж и жена, е залегнало в Конституцията на Република България. Няма по какъв начин да бъде признато законодателство, което узаконява еднополовите бракове или еднополовото общуване, тъй като това би било противоконституционно. Ако подобен закон въпреки всичко бъде признат, тази противоконституционност би трябвало да бъде посочена с несъгласие върху текста, а в случай че то бъде отхвърлено – в тъжба пред Конституционния съд.

За или срещу „ Зелената договорка “? Какво е мнението Ви за реализацията на плана „ Белене “ и нови мощности в АЕЦ „ Козлодуй “?

Зеленият преход е вероятен единствено в случай че в действителност е преход – би трябвало да се обезпечи задоволително време за намирането на софтуерни решения, които да обезпечат производството на задоволително и евтина електрическа енергия, както и опазване на работните места на хората от бранша.

В момента енергийният баланс на страната е неосъществим без комплекс „ Марица Изток “. Затова до развиването на крайните технологии следва да се обезпечи задоволително дълъг период и да се приложат преходни технологии – за хващане и предпазване на CO2 и хибридни технологии.

Необходима е и идея за развиването на нуклеарната енергетика. В кратковременен проект би трябвало да започва най-жизнеспособният вид, който съгласно мен е нова мощ на площадката на АЕЦ Козлодуй (двата към този момент закупени нуклеарни реактора).
Вътрешна македонска революционна организация с 5 въпроса към кандидатите за президентството
Вътрешна македонска революционна организация изпрати писмо до претендентите за президент и вицепрезидент, достигнали до балотаж. В документа се насочат пет въпроса към претендент...

Смятате ли, че би трябвало да се върне наборната военна работа?

България има потребност от добре готова професионална войска. Според мен не е належащо възобновяване на наборната военна работа, а основаване на тласъци за привличане, задържане, подготовка и стимулиране на военнослужещите. Необходимо е да се обезпечат задоволително средства освен за бойна техника, а и за развиването на човешките запаси, тъй като те са не по-малко значими за боеспособността на армията.

Подкрепяте ли концепцията за разширението на президентските пълномощия и в случай че да, в каква посока?

Аз не мисля, че е належащо разширение на президентските пълномощия и съм срещу концепциите за президентска република. Такава форма се ползва в някои страни, само че е рискова в нежна народна власт като нашата. Ако такова разширение въпреки всичко е нужно, може да се намерения да вземем за пример за увеличение на тежестта на президентското несъгласие, като за отхвърлянето му се вкара условие за болшинство от две трети.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР