ВМРО иска МВР да забрани гей парада като заплаха за

...
ВМРО иска МВР да забрани гей парада като заплаха за
Коментари Харесай

ВМРО иска МВР да забрани гей парада, излизал много скъпо

ВМРО желае Министерство на вътрешните работи да забрани гей парада като опасност за публичния ред. Това оповестиха от партията.

Според тях "София прайд " е незаконен и рисков.

В сигнал до вътрешния министър Валентин Радев общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване в СОС Карлос Контрера упорства Министерство на вътрешните работи да забрани провеждането на София прайд на 9-и юни.

Заместник-председателят на непрекъснатата комисия по публичен ред и сигурност към Столичен общински съвет Карлос Контрера акцентира, че съгласуването на провеждането на гей парада е позволено при нарушение на кардинални положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската благосъстоятелност и Закона за Министерство на вътрешните работи.

Според него е неприемливо да се вършат контролно-пропускателни пунктове, да се пречи на жителите часове преди гей парада да минават през парка. Също по този начин той показва, че са неприемливи практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно празненство.

Общинският консултант слага остро и въпроса за защитата на парада от полицейските органи и сумата, която още веднъж ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разноските по пазенето на гей парада. Представителят на Вътрешна македонска революционна организация показва, че не е обикновено 1200-1300 служители на реда да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лева от бюджета на Министерство на вътрешните работи. Именно в тази връзка в сигнала се акцентира, че има явно несъгласие в дейностите на Министерство на вътрешните работи.

При толкоз защитата от полицейски чиновници това значи, че има данни за опасност за публичния ред. В този случай Министерство на вътрешните работи трябвало да ги даде на Столична община и парадът или да се забрани, или да се реалокира на друго място, в различен ден и час. Ако не съществуват закани за сигурността и публичния ред според член 12, алинея 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно Министерство на вътрешните работи да охранява това мероприятие или най-малко не с подобен интензитет.

Карлос Контрера укорява министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по тематиката и позволява очевидно нарушение на закона, с цел да се угоди на уредниците на гей парада, които в никакъв случай не са изявявали предпочитание да си покрият разноските по защитата. Заместник-председателят на комисията по публичен ред и сигурност в СОС се възмущава, че се продължава с практиката чиновници на Министерство на вътрешните работи да вървят по домовете на хората, които подлагат на критика гей парада и да ги тормозят.

„ Смятам, че Министерство на вътрешните работи комфортно се крие при всеки гей церемониал, отхвърля информация и в същото време с лека ръка праща кохорти полиция от половината страна да пазят това екзотично мероприятие, несъмнено, с парите на българските данъкоплатци. Политическото управление на Министерство на вътрешните работи би трябвало да регистрира острата реакция на българското общество против Истанбулската спогодба - доказателство, че българите не одобряват сходни постановки, включително и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, Министерство на вътрешните работи върви и против Българската православна черква, и против другите вероизповедания, които ясно и изрично жигосаха София прайд.

Ето за какво слагаме пред вътрешния министър въпроса „ или-или “. Или да даде данни, че има заплаха за публичния ред и да забранят парада, или, в случай че твърди, че няма заплаха, да не го охраняват. Просто е. “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР