ВМРО е за свикване на Велико народно събрание, най-вероятно ще

...
ВМРО е за свикване на Велико народно събрание, най-вероятно ще
Коментари Харесай

ВМРО: Ще подпишем конституцията на ГЕРБ на 2 септември. Най-вероятно. |

Вътрешна македонска революционна организация е " за " привикване на Велико национално заседание, най-вероятно ще поставим подписите си под плана за Конституция на ГЕРБ на 2 септември. 

Това заяви зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов по Нова тв. Той посочи, че след сред ръководещите сътрудници ГЕРБ има 104, а не 116 подписа. 

Смятаме, че страната има потребност от една радикална смяна, а освен от смяна на лицата. По отношение на плана на ГЕРБ ние имаме оферти, които са част от нещата, нужни да ни стимулират, с цел да ги подкрепим, изясни зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация. Той акцентира, че в случай че за ГЕРБ значими тематики са броят на депутатите и правосъдната система, то за Вътрешна македонска революционна организация от голяма важност е еднонационалният темперамент на страната и прекратяването на купения избор. 

„ Според нас самото бързане е малко пресилено. Знаем, че сътрудниците от ГЕРБ го вършат, с цел да покажат, че не ги е боязън и не бавят процедурата, само че една конституционна смяна би трябвало да бъде добре премислена. Ако има чуваемост към нашите тези, ние евентуално ще поставим и подписите си на 2-ри септември, сподели още Веселинов.

Той изясни и предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за „ разблокиране ” на политическата система – президентът да може един път на мандат да инициира референдум за оставка на държавно управление и парламент. Ако президентът загуби, той би трябвало да напусне поста си. Това значи, че няма да има институционален конфликт, какъвто се следи у нас, изясни Веселинов настояването за увеличение на пълномощията на президента. 

Ние не сме президентска партия, ние сме партия, която пази националния интерес. Смятаме, че президентските пълномощия би трябвало да се усилят. Всички сме се втренчили в личностите, а загърбваме фундаменталните неща, сподели още Веселинов. Подходът би трябвало да бъде да се проучва конституцията и да се търсят проблематичните места, изясни той. 

Разговорите с Вътрешна македонска революционна организация продължват, разгласи ръководителят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Даниела Дариткова по бТВ. Тя изясни, че не са поемали ангажимент да запишат в първичния вид на плана за конституция настояванията на войводите за увеличение пълномощията на президента, учебен ценз и връщането на наборната работа, тъй като те се нуждаят от необятно публично разискване. 

Когато стартират полемиките, ние предлагаме да се търси отговор измежду обществото и експертите – допустимо ли е записването на сходни текстове, изясни Дариткова. Тя посочи, че ГЕРБ ще се съобрази с част от желаните конституционни промени от „ Обединени патриоти “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР