ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на вот на недоверие на

...
ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на вот на недоверие на
Коментари Харесай

Политическа турбуленция в Скопие: ВМРО - ДПМНЕ внесе вот на недоверие, Заев засега не подава оставка

ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласоподаване на избор на съмнение на държавното управление, откакто министър председателят Зоран Заев не подаде публично оставката си, както даде обещание след загубата на партията му СДСМ на локалните избори.

“Инициативата е на 61 депутати (oт 120 в македонския парламент – бел.ред). Подкрепена е от депутати от ВМРО-ДПМНЕ и Коалиция за възобновяване на Македония, депутати от Алианса за албанците и “Алтернатива “, депутати от политическа партия БЕСА и депутати от политическа партия “Левица “, сподели депутатът и зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Той сподели, че сега се " водят интензивни договаряния и до четвъртък чака това болшинство от 61 народни представители да се усили ".

В същото време Заев излезе с обръщение във Facebook, в което не разяснява по кое време и дали ще подаде оставка.

Заради жаждата за власт те са подготвени да жертват страната, а народът да страда, написа Зоран Заев минути откакто стана ясно, че опозицията е внесла искане за избор на съмнение против ръководения от него кабинет.



" През последните дни станахме очевидци по какъв начин са сложени под заплаха Преспанският контракт, Договорът за другарство и добросъседство с България, Охридското съглашение, планът едно общество за всички, както и мирът на жителите в страната и положителните връзки със съседите. Тази страна, обаче има народ и жители, демократи, борци, политици и партии, които няма да разрешат Мицкоски, Апасиев и Груевски да поробят и унищожат страната още веднъж ", написа още Заев и прибавя, че " зад тази идея гордо се изправят болшинството от жителите и болшинството от депутатите в Народното събрание ".

" Демокрацията, свободата, солидарността и заедността са нашите полезности ".

Toй сподели, че подава оставка след неуспеха на локалните избори, само че към този момент това не е станало публично.

Управляващото болшинство към СДСМ се надява да образува нов кабинет с различен министър председател, само че в това време най-голямата опозиционна партия Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ разгласи, че към този момент има ново парламентарно болшинство.

" Вратата е отворена за всеки, който счита, че това държавно управление на Заев не е положително. Всеки, който поддържа това държавно управление, несъмнено, няма да бъде част от депутатите, които ще гласоподават съмнение. Тук няма политическа партия, а депутати. Общо 61 поддържаха самодейността. Призовавам и останалите да се причислят ", сподели водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Той разяснява, че ВМРО-ДПМНЕ е с ясна евроатлантическа ориентировка.

" Още при основаването на партията при започване на 90-те години на предишния век ние ясно декларирахме, че сме за участие в НАТО и Европейски Съюз ", добави той.

Мицкоски обаче залага на антибългарски послания и оспорва контракта за добросъседство с България. Има запаси и към Преспанския контракт с Гърция, който реши разногласието за името.

" Никой не може да ми забрани да не се усещам благополучен от Преспанския контракт и до момента в който работя като политик, ще се боря да поправя тази неправда, която бе нанеса на нашия народ, да я поправям. Това е мое право и никой не може да ми го отнеме. От мен не би трябвало да очаквате да работя като Зоран Заев и непрестанно да дублирам " Северна ", сподели Мицкоски, представен от БГНЕС.

" Преспанският контракт е действителност и ние не може да бъдем лицемерни и да споделяме: Това не е действителност. Да се вършим на слепи...В същото време ще продължим да работим тази действителност, един ден като седнем на една маса с нашите сътрудници в Европейски Съюз, да изправим тази неправда, както и всички неточности произлезли от тази действителност ", сподели той.

По-рано Мицкоски прикани Скопие едностранно да се откаже от Договора за другарство и добросъседство, който бе подписан на 1-ви август 2017 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР