ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония, инициира референдум

...
ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония, инициира референдум
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ инициира референдум за отмяна на договора с България

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония, инициира референдум за отпадане на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България. Лидерът Християн Мицкоски внесе настояването в Държавната изборна комисия и първи се подписа под него.

Въпросът в възможното допитване гласи:

„ Дали сте за отпадане на действието на Закона за утвърждението на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Северна Македония и България, оповестен в Държавен вестник от 18 януари 2017 г? “
Нормално, в случай че референдумът се организира, жителите ще имат опция да кажат " да ", което значи, че договорът с Република България престава да е в действие, или " срещу ", т.е. той остава да е в действие.
Християн Мицкоски, водач на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски прикани всички политически партии и всички жители, без значение от етническата им принадлежност, без значение дали поддържат една или друга политическа мощ или са партийно неопределени, всички неправителствени организации и " безусловно всички хора да се обединят в обществено общомакедонско обединяване и да се опълчват на главния проблем на европейската интеграция на страната - контракта, подписан от Република Македония с Република България ".

Процедурата изисква първо събиране на 100 подписа, които Държавната изборна комисия следва да показа в поддръжка на настояването за референдум до Народното събрание, а в случай че депутатите одобрят самодейността, ще стартира събирането на нужните 150 000 подписа на жители.

Опозиционната партия упорства референдумът да има наложителен, а не съвещателен темперамент.

Инициативата беше подкрепена от водача на Демократическата партия на сърбите в Македония, само че от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и албанските партии са срещу.

Президентът на страната Стево Пендаровски съобщи, че не поддържа референдум, който анулира Договора за добросъседство с България, " тъй като това би спряло европейската интеграция на страната ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР