ВМРО-ДПМНЕ и 70% от гърците против сделкатаОт днес югозападната съседка

...
ВМРО-ДПМНЕ и 70% от гърците против сделкатаОт днес югозападната съседка
Коментари Харесай

България вече граничи със Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ и 70% от гърците срещу договорката


От през днешния ден югозападната съседка на България има ново име – Република Северна Македония. Това стана с подписването на контракта сред Атина и Скопие, който постави завършек на 27-годишния спор сред двете страни и отвори пътя за евентуално участие на Македония в Европейския съюз и НАТО, оповестиха международните организации.

Споразумението бе подписано от гръцкия външен министър Никос Кодзиас и македонския му сътрудник Никола Димитров в Псаредес – от гръцката страна на Преспанското езеро. На формалната гала участваха и министър председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят за добросъседство Йоханес Хан. В Псаредес бе и дългогодишният медиатор на Организация на обединените нации в разногласието Матю Нимиц, за който събитието се трансформира в подарък за рождения му ден – той стана 79 години. По този мотив гръцките домакини почерпиха делегациите с шоколадова торта.

“Това е смела, историческа и нужна стъпка за нашите нации ”, съобщи гръцкият министър председател Ципрас. “Тук сме, с цел да изцерим раните на времето и да отворим пътя на мира и братството за нашите две страни, за Балканите и за Европа ”, добави той.

“Нашите две страни би трябвало да се отърсят от предишното и да погледнат към бъдещето ”, означи на собствен ред сътрудника му Зоран Заев, който дойде с дребен катер за събитието.

След подписването Заев смъкна вратовръзката си и я подари на Ципрас, който е прочут с това, че не носи сходни аксесоари даже на най-официални събития. Гръцкият министър председател я одобри, само че я постави в джоба си.

След това, още веднъж с катер, двамата водачи минаха в Отешево, Македония, за работен обяд. Така Ципрас стана първият министър председател на Гърция, който посети някогашната югославска република. След връщането си в родината Алексис Ципрас декларирал, че атмосферата в Отешево била доста добра и било “весело като на женитба ”, оповестиха македонски медии.
 Демонстранти от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се събраха на митинг против новото име в Битоля с знамена със “Звездата на Вергина ”, която по силата на новия контракт Скопие няма право да употребява, защото е гръцки знак. Демонстранти от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се събраха на митинг против новото име в Битоля с знамена със “Звездата на Вергина ”, която по силата на новия контракт Скопие няма право да употребява, защото е гръцки знак.
Парафирането на контракта обаче е единствено първа стъпка към влизането му в действие. Първо македонският парламент би трябвало да го утвърди. След това ще бъде подложено на референдум измежду македонците и в случай че той бъде сполучлив, депутатите би трябвало да одобряват промени в конституцията. Едва тогава документът ще бъде импортиран за ратификация в гръцкия парламент.

Не всички македонци и гърци обаче са удовлетворени от развиването на тези събития. Гръцката полиция се принуди да употребява сълзотворен газ против стачкуващи, които се събраха на митинг на границата сред двете страни. Ново изследване, поръчано от вестник “Прото Тема ”, сподели, че 68,3% от гърците са срещу договорката, като измежду тях са 49 на 100 от симпатизантите на ръководещата партия СИРИЗА.

А късно в събота кабинетът на Ципрас оцеля във избор на съмнение, импортиран от опозицията поради контракта със Скопие.

В неделя главната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ провежда митинг в Битоля. Лидерът й Християн Мицкоски съобщи, че не признава контракта, който назова “предателство и капитулация ” пред Атина.

Реакция от София


Поздравления от Бойко Борисов


 02-1-1 “Поздравявам министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за значимата и храбра крачка, която дружно направиха през днешния ден ”, написа през вчерашния ден във фейсбук министър председателят Бойко Борисов, малко откакто на гала на Преспанското езеро бе подписан договорът за името на някогашната югорепублика.

“Договорът за разногласието за името отваря пътя на Република Македония към Европейски Съюз и НАТО. България постоянно е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното в този момент е жителите на всички страни на Балканите да схванат, че този контракт не води до териториални искания или бъдещи проблеми, а в противен случай – ще ни помогне да живеем дружно по-добре ”, уточни българският министър-председател.

Европейски Съюз приветства „ вдъхновението “ за района

 Федерика Могерини Федерика Могерини
Днес е исторически ден освен за две страни, само че и за Евросъюза и за Балканите като цяло, съобщи посланик №1 на Европейски Съюз Федерика Могерини при идването си в Отешево, Македония, след подписването на контракта сред Атина и Скопие за разрешаване на дългогодишния спор за името на някогашната югорепублика, съобщи организация МИА.

“Мнозина бяха скептични по отношение на постигането на взаимно преференциално съглашение. Но чрез дипломация и разговор бе открито печелившо за двете страни решение на десетилетния проблем ”, акцентира Могерини.

Тя изрази вяра, че днешното събитие ще бъде ентусиазъм за смели стъпки от страна на мнозина в района, както и в цяла Европа.

Няма да може да употребява “Звездата на Вергина ”


Скопие се отхвърля от античната си история


Двете страни ще открият посолства

 Паметникът на Александър Македонски в Скопие. Паметникът на Александър Македонски в Скопие.
Подписаният контракт за името на Македония задължава Скопие да се откаже от историята, която до момента представяше като своя антична, само че която в действителност е елинска. До 6 месеца македонската страна ще прегледа статута на монументи и други обществени обекти и тези, които са част от елинската цивилизация, ще бъдат поправени.

През последните години македонската столица бе осеяна с паметници от древността, като тези на Александър Македонски, Филип Втори и Олимпия. В контракта не е посочено какви съответно ограничения би трябвало да предприеме Скопие, само че представителят на държавното управление Миле Бошняковски уточни, че се възнамерява на паметниците да бъдат сложени разяснителни надписи. Например този на Александър Македонски ще се назовава “Воин на кон ”, за който ще бъде обяснено, че е персона от античния гръцки интервал.

Съгласно наредбата в контракта, че двете страни не трябва да употребяват знаци, считани за историческо или културно завещание на другата страна, Скопие няма да може да употребява “Звездата на Вергина ”. Тя бе изобразена на македонското знаме от 1992 до 1995 година, когато то бе променено.

Атина и Скопие поемат ангажимент да нямат искания към границите си, да почитат суверенитета си и да не толерират вражески дейности. Предвижда се двете страни да трансформират статута на дипломатическите си връзки, като ги повдигнат до равнище посолства, каквито сега нямат.

Контра


Посети са семената на подозрението


Откъдето и да бъдат погледнати дейностите на кабинета в Атина по разрешаването на “македонския ” въпрос, нещата стоят по най-лош метод, разяснява гръцкият вестник “То Вима ”.

В момента всеки е против държавното управление на Алексис Ципрас. А по-голямата част от обществото се отнася отрицателно към подписаното съглашение (със Скопие). Особено в Северна Гърция. Най-проблемното във всичко това е, че Ципрас води договаряния с гръцките сътрудници и кредитори за стопанската система и външния дълг, изолиран, без съдружници и без национална поддръжка. Премиерът пося семената на подозрението и ще жъне следствията от тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР