ВМРО – Благоевград и Община Благоевград почетоха съвместно 98 години

...
ВМРО – Благоевград и Община Благоевград почетоха съвместно 98 години
Коментари Харесай

ВМРО – Благоевград почете паметта на Тодор Александров

ВМРО – Благоевград и Община Благоевград уважиха взаимно 98 години от гибелта на великия лидер на Вътрешна македонска революционна организация и на българите от Македония Тодор Александров.

В енергично слово регионалният координатор на Вътрешна македонска революционна организация Вангел Тодоров подсети за живота и делото на Старио.

С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на Вътрешна македонска революционна организация. Войводата демонстрира изключителна смелост по време на Балканската война. Със своите четници той завладява Кукуш и го предава на настъпващите български военни елементи.

На 29 август 1924 година, в смутно време, Тодор Александров и ген. Протогеров потеглят от София за конгреса на Серския революционен окръг. На 31 август са в Мелник, където към тях се причисляват Динчо Вретенаров и Щерю Влахов, които да ги заведат на мястото на конгреса. По пътя, когато стопират да починат в местността Равна бука край село Сугарево, двамата прострелват смъртоносно Старио. Погребан е дружно с бодигарда си Панзо Зафиров при параклиса „ Свети Илия “ до Сугарево.

Името на Тодор Александров вечно остава знак на националното единство.

Поклон и безконечна памет!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР