Вместо за подсилване на нестабилните стари сгради в Турция, парите

...
Вместо за подсилване на нестабилните стари сгради в Турция, парите
Коментари Харесай

Защо толкова сгради в Турция паднаха, все едно са от картон

Вместо за укрепване на нестабилните остарели здания в Турция, парите от спомагателния налог отидоха за градеж на пътища

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и вторичните земетресения, провокирани от него, раздрусват Сирия и Турция от началото на тази седмица. Жертвите към този момент са повече от 20 000, голямо количество здания са сринати до основи. Други даже по-силни трусове са взимали доста по-малко жертви преди. Защо това земетресение беше толкоз смъртоносно?

Нестабилността на старите здания

Видеоклипове от най-близките до епицентъра градове демонстрират по какъв начин многоетажни здания се срутват, като че ли са направени от картон. Според Мехди Кашани, професор по сеизмично инженерство в английския университет в Саутхемптън, такива здания в множеството случаи са остарели и имат “хлабава конструкция ”.

Това значи, че постройката има прекомерно доста прозорци, необятни порти и други “отвори ” на местата, на които би било по-добре да се изградят плътни стени, които играят стабилизираща роля при мощен трус. Ако приземният етаж на една постройка е издигнат по този модел, това може да срути цялата структура.

Много от постройките в районите, изумени от земетресението, са строени преди да влязат в действие новите правилници за строителство, което да устоя на сеизмична интензивност. Сегашните стандарти са от края на 1990-те и началото на 2000-те години – тогава бяха извлечени значими поучения от тежкото земетресение в японсия град Кобе (1995), изяснява Кашани.

Тези правилници демонстрират по какъв начин тъкмо би трябвало да се строят здания в райони със мощна сеизмична интензивност - на разломите сред тектонските плочи, където се намира и граничния район сред Турция и Сирия.

Според Кашани и по-старите здания могат да бъдат преустроени, с цел да дават отговор на условията, както вършат в Япония и Чили, където земетресенията са всекидневно събитие. За задачата обаче са нужни политическа воля и доста пари.

Корупция и порочни практики

Инженерът Джемал Гьокче споделя пред немската медийна мрежа АРД за различен постоянно срещан проблем. Според него един от главните дефекти на строителството в Турция е, че постоянно се строи без разрешителни, а на някои здания, които подхождат на условията, се вършат надстройки.

Тези противозаконни спомагателни етажи обременяват строителната структура, която не е изчислена за сходна тежест, тъй че постройката би могла да се срути и без земетресение. Инженерът дава образец със постройка, която в началото е имала единствено пет етажа, а по-късно върху нея нелегално са добавени още три. В последна сметка в отломките ѝ умират 21 души.

При сходни противозаконни градежи строителите разчитат, от една страна, че никой няма да ревизира, а от друга, че страната нормално издава прошка за противозаконното строителство – най-често преди избори, изяснява Гьокче пред АРД. По думите му тези проблеми не са нови и най-много не са се появили за първи път при ръководството на президента Реджеп Ердоган. ”Това е съществувало и в предишното, само че в този момент се е трансформирало в нещо всекидневно. Живеем във време, в което нередностите са се трансформирали в предписание ”, споделя специалистът пред немската медия.

След последното огромно земетресение в Турция през 1999 година тогавашното държавно управление вкара налог “земетресение ”. „ От този налог се събраха големи суми, само че вместо с тях да се укрепват постройките, които бяха застрашени, или да се строят нови и постоянни къщи, парите отидоха за създаване на пътища, разяснява Гьокче.

Как постройките да станат по-стабилни?

Един от методите да се отбрани постройката от трусове е да се построи на колони. По този метод вибрациите от земята се предават по-слабо към строителната структура във височина - изяснява строителната инженерка Ламия Месари-Бекер пред Дъждовни води.

Небостъргачите пък се строят по по-особен метод, значима роля там играят и свързващите детайли. " Възможно е да се свържат греди и колони по подобен метод, че при положение на трептения от земетресение да има единствено повреди или деформации, само че не и разрушение на постройката. ”

Огромните вреди не са резултат единствено от строителството. Самото земетрсение е било прекомерно мощно, а епицентърът на мълка дълбочина. Експертът изяснява това посредством съпоставяне с талази в морето - огромните талази могат да смъкват и най-опитния сърфист от дъската му, само че в случай че вълната към този момент е минала огромно разстояние в океана, силата ѝ отслабва и тя към този момент не е опасност даже и за неопитните в сърфа.

От решаващо значение е дали епицентърът е надълбоко под земната повърхнина или не. При земетресението в Иран през 2003 година с магнитуд 6,3 по Рихтер жертвите бяха повече от 25 000, тъй като епицентърът беше доста покрай земната повърхнина. При земетресения със същия магнитуд, само че с по-дълбок епицентър жертвите са били доста по-малко.

Конструкцията е по-важна от материалите

Експертът Кашани споделя, че материалите, употребявани в строителството на една постройка, не са по-важни от самата структура. Ако е с верния състав, бетонът може да е устойчив на трусове. Но в случай че е конструирана погрешно, бетонната постройка също може да се срине.

Автор: Клеър-Ана Рот, Дойче Веле
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР