Вместо всички групи в Народното събрание да излязат с обща

...
Вместо всички групи в Народното събрание да излязат с обща
Коментари Харесай

Декларация за кризата в Украйна раздели и парламента, и управляващите

Вместо всички групи в Народното събрание да излязат с обща позиция за новото развиване по рецесията в Украйна, както се планираше във вторник, това сториха едвам три партии.

Обща декларация създадоха единствено "Продължаваме смяната " (ПП), "Демократична България " (ДБ) и " ИТН " (ИТН). Четвъртата ръководеща партия - Българска социалистическа партия , изненадващо липсваше от декларацията. ГЕРБ разгласи своя позиция, в която осъди дейностите на Русия, само че подлага на критика и българското държавно управление, а "Възраждане " изрече рецензии против Киев.

"Остро осъждаме решението на Владимир Путин да признае самообявилите се области в Украйна, поддържаме безусловно цялостната териториална самостоятелност на Украйна ", се споделя в декларацията на три от четирите ръководещи обединения.

Те заявяват, че България ще работи в границите на Европейския съюз и НАТО за безапелационното налагане на правилата на межународното право. Управляващите, само че без Българска социалистическа партия, заявиха още, че ще поддържат "санкциите против Русия в съгласуваност с НАТО и Европейския съюз ".

Позицията на трите ръководещи обединения, от трибуната на Народното събрание, прочете съпредседателят на "Демократична България " Христо Иванов . Той посочи, че през идните дни ще се работи по декларация от името на целия парламент.

От "Възраждане " споделиха, че не биха подкрепили общ документ, който "не е в благозвучие с националните ползи ". По думите на водача на апртията Костадин Костадинов тя осъжда нарушаването на Минските съглашения, само че от страна на Украйна, а не от страна на Русия.

Ако Народното събрание опита да създаде обща декларация, въпреки и без "Възраждане ", това ще е вторият сходен опит. Всъщност, уточнението на Иванов за старания в тази посока пристигна откакто към 14.00 часа във вторник Народното събрание разгласи половин час отмора, чиято цел беше да се оформи декларация от името на 47-то Народно заседание. След края на почивката обаче под общия текст застанаха дружно единствено Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ и някогашен външен министър Даниел Митов попита какъв брой часа са били нужни на българския парламент, с цел да има ясна позиция по въпроса. Той разгласи, че партията му също ще предложи текст.

"Като стъпваме върху знаците, като отчитаме постигнатите договорености, изрично осъждаме интернационалната интервенция върху териториалната целокупност на Украйна и правото, военна намеса, загуба на човешки животи ", се споделя в изчетения от Митов документ, с който се приканва НАТО и Европейски Съюз да наложат оптимално високи наказания на Руската федерация.
Къде е Българска социалистическа партия?
И до момента в който в останалите съществени обединения обявиха позициите си от парламентарната естрада, Българска социалистическа партия реши да стори това в коридорите на Народното събрание. Зам.-председателят на партията и някогашен външен министър Кристиан Вигенин сподели, че социалистите са мощно загрижени от последните развития на спора в Източна Украйна.

"Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и чакаме всички страни да се въздържат от военна ескалация ", се споделя в позицията на Българска социалистическа партия.

Оттам допълват, че признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни република " от страна на Руската федерация "може да се преглежда като нарушаване на интернационалното право ".

Сходна позиция изрази във вторник и президентът. Часове след едночасовата тирада на съветския му сътрудник Владимир Путин, с която той призна ДНР и ЛНР, българският държавен глава разяснява, че това обрича на неуспех напъните за деескалация на спора.

В понеделник вечерта съветският президент Владимир, с които Русия признава за самостоятелни републики двата отделили се от Източна Украйна региона. Едновременно с това той подписа тези територии "договори за дружба, съдействие и взаимопомощ ". Тези документи бяха утвърдени от двете камари на съветския парламент във вторник.

Още в понеделник вечерта българският министър председател дейностите на Кремъл, заявявайки, че България поддържа териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници. Сходна реакция имаше и българското външно министерство.

Първи измежду партийните водачи, също в понеделник вечерта, реагира и Бойко Борисов (ГЕРБ): "Признаването на самообявилите се сепаратистки области Донецк и Луганск е жестоко нарушаване на териториалната целокупност на Украйна. "

Донецк и Луганск в Източна Украйна бяха завладяни от проруски сепаратисти още през 2014 година, когато Русия Анексира Крим. Оттогава тези територии се управляват благодарение на Москва, а законните украински управляващи нямат достъп до мястото.

Двете "народни републики " не са интернационално приети. Въоръженият спор сред Украйна и сепаратистите, който продължава осем години, до момента е лишил живота на повече от 13 200 души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР