Вместо в началото на октомври, новата академична 2022/2023 г. в

...
Вместо в началото на октомври, новата академична 2022/2023 г. в
Коментари Харесай

ЛОКДАУН: ЮЗУ започва академичната година по-рано

Вместо при започване на октомври, новата академична 2022/2023 година в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ – Благоевград ще стартира на 12 септември. Това заяви за „ Струма “ зам. ректорът „ Образователни действия “ доцент доктор Ицка Дерижан, откакто Академичният съвет в цялостно единогласие гласоподава и утвърди образователните занятия да започват близо 3 седмици по-рано от нормалното.

„ Докато в предходните години Ковид пандемията и усложняването на епидемиологичната конюнктура ни поставяше в обстановка с доста незнайни, в този момент се стараем да бъдем оптимално готови за нея.

Главната причина за изтеглянето на образователната година е превантивната ни подготовка за вероятно усложняване на пандемичната конюнктура. При вземането на това решение се регистрираха случаите, публично постъпващи като информация за увеличение броя на инфектирани или боледуващи от Ковид.

В този смисъл бих желала да подчертавам на обстоятелството, че Югозападният университет е средищно място, в което се образоват хора от целия район и страната. Това значи, че всеки един студент, до момента в който се употребява от правото си на образование, ще пристигна от своето отечество, където е допустимо да има комплицирана пандемична конюнктура, която ние не можем да проследим.

Ето за какво безусловно единомислещо бе взето решението на Академичния съвет формалното разкриване на новата образователна година да бъде на 12 септември “, разяснява доцент Дерижан и акцентира, че във всичките 9 факултета се преработват графиците, като посъветва студентите да наблюдават уеб страницата на университета и на обособените звена, с цел да се осведомят навреме. Така с въведените промени и издадената заповед на ректора проф. доктор Борислав Юруков образователните занятия за студентите постоянна форма на образование стартират на 12 септември.

Зимният учебен срок е 15 седмици и завършва на 23 декември, след което следва двуседмична почивка в интервала 26.12-6.01. Изпитната сесия е от 9 до 27 януари, а поправителната – от 30 януари до 3 февруари.

Съответно студентите в задочна форма на образование започват образователния развой на 22 август. Занятията са до 11 септември, постоянната изпитна сесия – от 17 до 28 октомври, и поправителната – от 28 ноември до 9 декември.

„ Проявявайки схващане към обстановки, в които биха могли да попаднат наши студенти, ще подчертавам, че всички платформи за образование от отдалеченост ще продължат да действат, като образователното наличие непрестанно ще се актуализира. Така че студентите, които по справедливи аргументи няма да могат да вземат участие в присъственото образование, най-малко ще имат достъп до образователните материали и изискванията за полагане на изпит.

Както постоянно, ние ще създадем всичко допустимо да сме на страната на студентите и да не усложняваме образователния развой в допълнение “, посочи зам.-ректорът. доцент Дерижан акцентира, че въведеният нов календарен график касае единствено зимния учебен срок.

За летния учебен срок още веднъж ще бъде направена преценка на обстановката и в случай че има промени, то те ще бъдат обявени авансово.

Важно е да се знае, че с издърпването на образователната година напред се трансформират и периодите за окончателното записване на всички новоприети студенти по факултети. За задочниците срокът е от 22 август до 2 септември, а за постоянната форма на образование – от 29 август до 9 септември.
ТЕМА преди 2 часа 854 преди 4 часа 644 преди 1 ден 2973
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР