Вместо с атрактивни изпълнения, новият сезон в тениса започна с

...
Вместо с атрактивни изпълнения, новият сезон в тениса започна с
Коментари Харесай

Сагата Джокович - между политиката и спорта

Вместо с атрактивни осъществявания, новият сезон в тениса стартира с интернационален скандал. В центъра му се оказа един от най-големите първенци в историята на спорта.

" Новак Джокович значи всичко за Сърбия и сръбския народ, изключително за феновете на спорта, " споделя спортният публицист Александър Петрашкович. " Той е суперзвездата. Никога не сме имали спортист като него. Джокович е всемогъщ. Той просто е на всички места. "

След двуседмична сага с голям брой обрати обаче Австралия затръшна вратата пред вездесъщия Джокович.

" Джокович самичък си направи обстановката сложна, тъй като с този пост в обществените мрежи, в който споделя, че отива в Австралия с здравно разрешение, общо взето разбуни кошера, " има вяра спортният историк Теодор Борисов.

Въпреки зелената светлина първоначално, Джокович по този начин и не получи виза.

Отказът на тенисиста да се имунизира се оказа основен за изгонването му. Но това напълно не е единственият случай, в който здравни разпореждания в Австралия спъват огромно спортно събитие. Пример за това е обвързван с българското присъединяване на Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 година

Именно в Мелбърн борецът Никола Станчев печели първия олимпийски златен орден за България. Но този успех можеше да остане мираж. Проблеми с карантината и наложителната имунизация заплашват присъединяване на българските спортисти. Делегацията обаче подава тъжба, която в последна сметка е почетена.

" Тогава се преценя, че олимпийските игри като спортно събитие са по-значими от карантинните разпореждания на Австралия, " споделя Борисов. " Едно недопускане на българските спортисти би провокирало огромен скандал, най-много с останалите представители от Източния блок. "

Джокович нямаше шанса на българите.

Освен, че случаят изостри връзките сред Сърбия и Австралия, позицията на сърбина по отношение на имунизациите повлия и на борбата с пандемията. Според Петрашкович освен сръбският народ, а целият свят е бил разграничен на две.

" Тези дни постоянно се случва на митинги в Западна Европа да има огромни фотоси на Джокович. Той се трансформира в икона на антиваксърското придвижване. Сигурен съм, че Джокович въобще не желае да бъде част от него, тъй като в никакъв случай не е казвал категорично, че е срещу имунизирането. "

С държанието си Джокович сътвори колкото поддръжници, толкоз и врагове. Но виновникът в тази обстановка не е явен.

" Един от най-популярните спортисти в света, може би един от най-хубавите в историята, в тази ситуация беше безусловно подложен на показ. Най-лесно е да му се изплюеш в лицето и да кажеш, че не той не съблюдава разпоредбите, " споделя Борисов.

По думите на Петрашкович виновност има и от двете страни.

" Австралийската тенис федерация е отговорна, тъй като в началото сподели на Джокович, че ще може да пази купата си. От друга страна обаче, когато си международна суперзвезда и имаш милиони почитатели в обществените мрежи, носиш голяма отговорност. Не мисля, че Джокович изцяло осъзнава последствията от решенията си. Не споделям, че би трябвало да го упрекваме, задето не е имунизиран. Но съгласно мен би трябвало да се замисли над това. Пандемията продължава към този момент две години и толкоз хора изгубиха живота си. Откровено имам вяра, че имунизациите са най-ефективният метод да понижим смъртността и да олекотим натиска върху здравната система. "

Здравната система може да се окаже огромния губещ от разногласието сред Джокович и австралийските управляващи. Според Борисов случаят е разпалил още повече пристрастеностите.

" Вместо да понижи съперниците на имунизацията, той ги ускори и ги направи още по-ожесточени. Вместо да се смъкна напрежението, то се подвигна. Австралийските политици може би направиха добре за себе си и за своя рейтинг, само че в световен проект нанесоха доста огромни вреди на цялото това придвижване да има имунизация и да се завърши по-бързо с вируса. "

Джокович също се включи в борбата с КОВИД-19, дарявайки средства на сръбски и италиански лечебни заведения. Тенисистът е купил и мажоритарен дял в датска компания, разработваща лекарство против ковид. Благотворителната активност и австралийският скандал прибавят още нюанси към спорния му облик.

" Ако ме бяхте питали преди две седмици, щях да кажа, че Джокович е олицетворението на спортиста и образец за това по какъв начин да се грижим за мозъка, тялото и душата си. Но след този случай мисля, че за доста хора по света Джокович се трансформира и в знак на борбата за свободата на словото и свободата на избор, " споделя Петрашкович.

На 34 години Джокович преследва рекордна 21-ва купа от Големия шлем. Съперниците му го чакат на корта. Засега обаче не е ясно дали и по кое време сръбският първенец ще се върне на него.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР