Вместо предварително обявените 111 млн. лева, бюджетът за подпомагане на

...
Вместо предварително обявените 111 млн. лева, бюджетът за подпомагане на
Коментари Харесай

С 32 млн. лв. вдигат КОВИД-помощите за земеделци

Вместо авансово оповестените 111 млн. лв., бюджетът за подкрепяне на земеделците по КОВИД-мярката става 143,5 млн. лв.. Това разгласи заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев, съобщи БНР. В сряда до момента в който овощари и зеленчукопроизводители стачкуваха в Пловдивско, техни сътрудници се срещнаха със земеделския министър Иван Иванов и участваха на съвещание на Комисията по земеделие в Народното събрание.
Причината за всичко това беше непотвърдената информация за разпределението на парите по КОВИД-мярката, което се оказа ябълка на раздора в земеделския отрасъл. Министерството на земеделието не бе излизало с позиция за разпределението на бюджета сред двата бранша. От агроведомството още същия ден оповестиха, че решение ще бъде взето след реализиран консенсус, и поканиха на среща протестиращите.
След поредност от срещи с браншовите организации от Министерството на земеделието оповестиха, че залагат спомагателни 32 млн. лева за това подкрепяне. Така парите, които се разпределят, са 79 млн. лв. за бранш " Животновъдство " и 64,5 милиона лв. за " Растениевъдство ". Анализът на агроведомството се базира на данни на Национален статистически институт за последното тримесечие на предходната година, съгласно който разноските за произвеждане в двата подсектора са нарастнали с 24,9% по отношение на края на 2020 година Загубите в отглеждането на животни се пресмятат на 220 милиона лв., а тези в бранша на плодовете и зеленчуците - 130 милиона лв..
Официално овощари и зеленчукопроизводители приключват митингите си, заяви Димитричка Търпванова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз. Парите за КОВИД-мярката първо би трябвало да бъдат нотифицирани от Европейската комисия. По думите на зам.-министър Бурджев най-вероятно те ще бъдат по сметките на фермерите до края на юни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР