Вместо от хора-програмисти, кодът може да се пише от генеративен

...
Вместо от хора-програмисти, кодът може да се пише от генеративен
Коментари Харесай

Дженсън Хуанг: Не учете децата да програмират, AI ще ги замени


Вместо от хора-програмисти, кодът може да се написа от генеративен изкуствен интелект, споделя Дженсън Хуанг (снимка: Nvidia)

Дженсън Хуанг, г лавният изпълнителен шеф на Nvidia, се обърна към децата и техните родители с изненадващо обръщение. Според него, ученето на езици за програмиране и изобщо образованието по програмиране е загуба на време, защото тези експерти елементарно ще бъдат сменени от изкуствен интелект.

Изучаването на езици за програмиране и като цяло потапянето в процеса на писане на програмен продукт към този момент е неефикасно упражнение, безапелационен е мениджърът на компанията, която е максимален снабдител в света на AI ускорители. Вместо от хора-програмисти, кодът може да се написа от генеративен изкуствен интелект, споделя Дженсън Хуанг, представен от TechSpot.

Нещо повече, изкуственият разсъдък към този момент прави това – в света има десетки AI-базирани асистенти на програмисти, които им оказват помощ в писането на код и при положение на усложнения дават вярното решение. Има и обособени невронни мрежи, които са способни да създават работещ код в отговор на елементарна текстова поръчка. Такива асистенти вършат неприятна услуга на самите програмисти, тъй като с увеличение на броя на поръчките към AI, програмистите от ден на ден губят умеенето да пишат стратегии.

Постулатът на доста ИТ милиардери, че програмирането е пътят към триумфа в региона на осведомителните технологии, е безнадеждно стар, счита Хуанг. Главният изпълнителен шеф на Nvidia намерено съобщи, че образованието на деца на езици за програмиране към този момент няма смисъл.

Хуанг е един от най-богатите хора на планетата, а Nvidia е най-големият разработчик на графични процесори, водач в сегмента на дискретните графични карти с 87% (по данни за второто тримесечие на 2023 година на Juniper Research) и главен състезател на пазара на хардуерни ускорители с изкуствен интелект.
още по темата
Шефът на Nvidia счита, че вместо да програмират, бъдещите експерти би трябвало да се осъществят в напълно разнообразни направления. Като образец той цитира промишлености, които не са директно свързани с осведомителните технологии – биотехнологии, учебен бранш и даже селско стопанство.

Хуанг сподели всичко това по време на неотдавнашния Световния държавен конгрес в Дубай. Той намерено уточни, че изявлението му опонира на известната мантра, че програмирането ще отвори всички порти в ИТ.

„ Нашата цел е да създадем компютърна технология, тъй че никой да не програмира. И езикът за програмиране да бъде човешки ”, сподели изпълнителният шеф на Nvidia. „ Вече всички по света са програмисти. Това е знамение на изкуствения разсъдък ”.

Не за първи път Дженсън Хуанг се пробва да потвърди на младото потомство, че рутинното писане на редове код, часове бдение пред монитора, пресяване на тонове профилирана литература и другарство с сътрудници в интернет в търсене на решение към един или различен проблем на програмирането са изгубили своето значение. Той към този момент направи сходни изказвания преди към година.

След това Хуанг приказва в университета Бъркли (САЩ). Той описа на аудиторията по какъв начин невронните мрежи могат да трансформират метода към програмирането и цитира като образец ChatGPT – невронна мрежа, основана от OpenAI, чието развиване беше спонсорирано, наред с други, от Microsoft. „ Буквално всеки може да програмира ”, сподели тойа. „ Ние сме демократизирали компютърните технологии доста, доста ”.

Емад Мостаке, управител на AI стартъпа Stability AI, счита, че изкуственият разсъдък може да остави огромен брой програмисти без работа, изключително в Индия. Според него, броят на изнесените работни места за шифроване в тази страна ще стартира да понижава до 2025 година, заради въвеждането на AI.

Но макар че замяната на програмистите от изкуствен интелект е в ход, към момента не може да се приказва за изгубване на тази специалност. Кодът, генериран от AI, не се отличава с грациозност и оптимизация. Това беше ясно потвърдено от създателите на миналогодишно изследване на университета Purdue (САЩ) – учените демонстрираха, че ChatGPT дава отговор погрешно на повече от половината от програмните въпроси.

Дженсън Хуанг в действителност има повече аргументи да възхвалява достолепията на AI от всеки различен предприемач. Nvidia управлява към 80% от пазара за съоръжение за изкуствен интелект – този триумф на компанията увеличи пазарната ѝ капитализация до съвсем 2 трилиона $.

Хуанг има персонална полза от всичко това. Благодарение на бързия напредък на Nvidia, той влезе в топ 30 на най-богатите хора на планетата, заемайки 21-во място, съгласно Блумбърг. Неговото положение се прави оценка на 69,2 милиарда $, което е с 9,2 милиарда $ повече от 2022 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР