Вместо очакваните между 200 и 250 украински граждани за ведомствените

...
Вместо очакваните между 200 и 250 украински граждани за ведомствените
Коментари Харесай

Вагоните ги разкачват, а украинците си тръгват, нали? -

Вместо предстоящите сред 200 и 250 украински жители за ведомствените бази в посока Рибарица и Паничище от Варна в неделя с първата комбинация, с която стартира извозването на бежанците от морето, потеглиха по-малко от 10 души.

До 31 май вечерта, когато на процедура изтича срокът на държавната стратегия за настаняването на украинските бежанци в хотели по курортите, плануваните композиции са общо шест – по една заран и вечер с влака Варна-София, през Горна Оряховица.

Повече от 200 души на процедура се отхвърлиха да излязат от хотелите и да пътуват в последния миг. От тях 80 души трябваше да стигнат до Плевен, откъдето с рейсове да се извозят до Рибарица, а останалите 120 индивида да се транспортират до Дупница и по-късно до Паничище.

В анкетите измежду украинските бежанци у нас, които продължиха до петък – 27 май включително, участваха близо 40 хиляди души, множеството от които оповестиха, че няма къде да отидат, в случай че се наложи да изоставен хотелите по морето.

Така от влака, който потегли тъкмо по разписание бяха разкачени и спомагателните три вагона, с които трябваше да пътуват украинците. Един вагон е със приблизително 80 места.

Че обстановката не се развива съгласно упованията стана ясно още към 9 часа, когато за изпратените пет рейса пред хотел „ София “, излязоха единствено няколко души. Четири от тях потеглиха празни, а макар съвършената логистика с обезпечен кулоар за напредването на бежанците и подсигурен заздравителен пункт от БЧК и добворолци, единствено петима бежанци се качиха на влака.

„ Тези 200 души бяха дали авансово единодушие да пътуват, само че се отхвърлиха. Повечето обявиха, че са решили да не пътуват, а да си търсят сами квартири или да тръгнат към Украйна “, сподели регионалният шеф на Варна Благомир Коцев.

От хотелите са изразили единодушие бежанците да останат до последния вероятен ден.

Заради фластарта, екипите, основани от разнообразни ведомства, още веднъж потеглят по хотелите в комплексите в неделя следобяд, с цел да схванат какъв брой са искащите да пътуват на следващия ден и в идващите два дни.

По думите на Коцев “около 20 хиляди са настанените украинци в хотели във Варненско. От тях близо 3 000 към този момент са отпътували. Седем хиляди души бяха изразили подготвеност до 1 юни да се реалокират към вътрешността на страната ни, само че сега обстановката очевидно става радикално друга “, разяснява Коцев.

Иначе, ведомствените бази в региона могат да поемат сред 500 и 1 000 души, само че местата се пазят за извънредно нуждаещи се измежду бежанците.

„ Не сме наясно с това каква ще е базата, където ни местят (Рибарица –б.м.). Видях чрез Гугъл, че там има единствено една аптека. Не съм отчаян, значимо е пътуването “, сподели Вячеслав Радованов от Одеса, който дружно с баба си е измежду качилите се на влака от Варна.

„ В последното денонощие страната ни са напуснали повече от 5 хиляди украински жители “, сподели пристигналата сутринта на жп гарата във Варна Мариана Тошева – ръководител на Държавната организация за бежанците.

По думите ѝ „ преместването на искащите бежанци от морето към вътрешността на страната ще става в разнообразни бази. Те не се загатват от съображения за сигурност. Пътуванията ще стават поетапно, а настаняването – съгласно потребностите на хората. Има доста уязвими групи измежду тях “, уточни Тошева.

Тъй като настанените в обособените хотели по морето към този момент са основали свои общности, от ДАБ се пробват да уважат желанието им да останат дружно и там, където ще бъдат преместени.

След Варна, Тошева в неделя следобяд е в Бургас, с цел да ревизира логистичната организация и по южното Черноморие.

Междувременно, доброволци към този момент се огранизират по гарите с изключение на във Варна, само че и в Бургас, София, Велико Търново и София, откъдето се чака да преминат бежанците на път за базите из страната.





Снимки: Авторката

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР