Вместо досегашните 45-60 лв., шофьорите плащат 90-110 лв.До средата на

...
Вместо досегашните 45-60 лв., шофьорите плащат 90-110 лв.До средата на
Коментари Харесай

Двойно поскъпват техническите прегледи на колите

Вместо досегашните 45-60 лева, водачите заплащат 90-110 лева
До средата на годината всички пунктове в страната би трябвало да са оборудвани с нов програмен продукт

При нередовност санкцията е сред 50 и 500 лева

Почти двойно нарастват техническите прегледи на колите, а като причина за фрапантното повишаване специалистите показват повдигането на минималната работна заплата. Ако досега водачите плащаха сред 45 и 60 лв., в този момент цената се усилва до 90 лв., а в някои пунктове може да доближи и 100-110 лв..

Все още цените в доста от пунктовете са 60 лв., само че в тези на СБА прегледът коства 70 лв.. Автомобилите с газови уредби, таксиметровите коли с газова уредба, както и джиповете заплащат повече. За бусове и дребни камиони цената е над 100 лв..

Само в София записаните транспортни средства са близо милион, като множеството от тях би трябвало да минават на обзор всяка година. Изключение вършат новите коли, които се не ревизират на първите 2 години.

До средата на тази година всички пунктове за механически прегледи в страната би трябвало да са оборудвани с нов програмен продукт, с който ще се обезпечи връзка с ИА “Автомобилна администрация ” по време на прегледа. Така индикаторите от измерването на наличието на нездравословни излъчвания в автомобоилите ще постъпват непосредствено в осведомителната система на организацията. Целта е да се понижи опцията за манипулиране на тези данни.

“Сроковете за въвеждането на новата система се променяха няколко пъти. Последният краен период, който беше разгласен, е до април 2024 година. Наскоро обаче получихме писмо, че тези които са подали документи в последните дни, ще се причисляват към системата през юни ”, разяснява Диан Драганов, ръководител на Съюза на българските автомобилисти във Варна пред БНР. Таксата за свързването е еднократна и е в границите на 1300 лева

Техническия обзор на колите е наложителен, а глобата за водачи, които са го пропуснали, е 50 лв. и прекъсване от придвижване. Ако е открита нередовност и тя не е отстранена в съответния интервал, глобата варира сред 50 и 500 лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР