Вместо да се заемат със сериозни неща, родните депутати се

...
Вместо да се заемат със сериозни неща, родните депутати се
Коментари Харесай

Депутати минус сертификати равно на Аз ви казвах

Вместо да се заемат със съществени неща, родните депутати се готвят да устройват следващия цирк. Според влизащо в действие на 24 януари решение достъпът до залата в Народното събрание е вероятен единствено със зелен документ или с негативен коронавирус тест, за който към този момент има особено построени пунктове. Това значи, че в сряда отново ще имаме зрелища, без значение дали имаме самун.

Бъдещето на зелените документи никой не може да планува - докога ще се изискват, по какъв начин ще се трансформира тяхната годност и така нататък Но до момента в който ги има и до момента в който са наложителни за редовия поданик в неговото всекидневие, депутатите да бъдат по този начин положителни също да съблюдават тази задължителност.

Въпросът има две страни - юридическа и морална. По юридическата се изрекоха прависти и конституционалисти - няма по какъв начин на депутат да му бъде лишен достъпът до работното място, а НСО въобще няма сходни пълномощия. Тогава кой ще спре депутат, отказващ да съблюдава условието? И най-много - на какво законово съображение? Спорът занапред ще се разгаря и ще лишава парламентарно време, за което ние с вас плащаме, щем-не щем.

Парадоксът е най-много в двама от съперниците на това решение - проф. Андрей Чорбанов, който е в екипа, разработващ българската анти-ковид ваксина, и най-много Костадин Костадинов, въпреки че неколцина депутати от " Възраждане " се оказаха имунизирани против ковид.

Николай Хаджигенов дефинира позицията на Чорбанов като " дива шизофрения ". Според него ръководителят на Народното събрание може да подреди на квесторите да извеждат от залата народни представители, които не съблюдават разпоредбите, а квесторите са длъжни да изпълнят разпореждането на ръководителя.

С това обаче не е склонен конституционалистът Пламен Киров, съгласно който разпорежданията на ръководителя могат да се отнасят единствено до дисциплинарни нарушавания, само че той не може да спре достъпа на народен представител до залата.

Юридическият проблем все някак ще се разплете, само че има и друго - моралната страна на въпроса. За елементарните българи да има наложителни условия за зелен документ, а за депутатите да няма. Този двоен стандарт още един път демонстрира лицето на политическата ни класа, която за следващ път си вкарва правила, които отхвърля да съблюдава.

Сред самите народни представители има възмущение от този двоен стандарт, тъй като той удря непосредствено по рейтинга на Народното събрание. Впрочем, за 47-ото Народно заседание към момента няма изнесен рейтинг, евентуално поради късото му все още битие.

Именно затова новото болшинство би трябвало незабавно да откри решение на казуса със документите, най-малко на в юридическата му част. В моралната, както знаем, решение е съвсем невероятно.

Партиите на смяната не трябва да считат, че даденото им доверие е константа. То се трансформира. И в случай че новите депутати вършат като старите, зорлем ще върнем Борисов в тв приемника да ни изяснява по какъв начин при него всичко беше ток и жица. " Аз ви споделях ", ще отсъди той с интонацията си на Бащица. Да, споделяше ни, ще си рече гласоподавателят. И с смяната сме дотук.

Изобщо не е в този момент моментът да се водят полемики за неща като зелените документи за депутатите, нито пък да се карат партиите от ръководещата коалиция тъкмо за това. Изискването си е условие. И дано не отклоняваме вниманието в посока, друга от значимата: " Гешев, Борисов, Пеевски ".

Може и в друга поредност.

Автор: Евелина Гечева

Още от АКТУАЛНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР