Вместо да се отчете пред хората, днес във в-к 24

...
Вместо да се отчете пред хората, днес във в-к 24
Коментари Харесай

Семерджиев: Вместо да се отчете, Хинков реши да се оправдава за проваления си мандат

Вместо да се регистрира пред хората, през днешния ден във вестник " 24 часа "  Христо Хинков реши да се оправдава за проваления си мандат. Ще направя обзор на самооправданията му по заложената от него поредност, без да уголемявам тематиката, която е неведнъж по огромна ", пише д-р Илко Семерджиев. Самият Семерджиев беше министър на опазването на здравето през 2017 година в служебното държавно управление на Огнян Герджиков.

Ето коментара на доктор Илко Семерджиев без редакторска интервенция.

Провалът " Хинков “ реши да се самооправдае обществено, с което дава нови мотиви да бъдат разобличени лъжите му, а и да му бъдат отворени очите, които по този начин и не видяха от какво се нуждае опазването на здравето. Вече трябва да е ясно, че и " незнанието ражда чудовища “, което в неговия случай не е пресилена тавтология – неуспехите на Хинков си заслужават анализ тъй като нанесоха чудовищни вреди освен на опазването на здравето, а и на хората, които се нуждаят най-вече от помощ.

Ще направя обзор на самооправданията му по заложената от него поредност, без да уголемявам тематиката, която е неведнъж по огромна:

1. Хинков:  Критиците ме упрекват, че не съм направил обзор на завареното от предходното ръководство. В началото на мандата разгласих ясно, че ще продължа направеното дотук, защото неведнъж съм бил очевидец точно на това по какъв начин се стопира нещо стартирано, афишира се за порочно и всичко стартира изначало.

Коментар:  Хинков не осъзнава, че политиката и ръководството си имат професионални правила, които не зависят от това какво си мисли той и какво афишира – очевидно си е въобразил, че държавния пост му е дал право да декларира от последна инстанция незнанието си, което още един път демонстрира неразбирането му, че индивидът прави важен поста, а не поста – индивида. Не излиза наяве какво тъкмо ще продължи той откакто не е направил обзор на завареното – всичко ли или това, което е свястно и потребно?; кое е потребното?; по какъв начин завареното се вписва в предизборните им обещания/програма?; има ли неща, с които не е склонен и за какво?; и тях ли ще продължи, а в случай че не – с какво ще ги санира или усъвършенства и в този смисъл какви са основанията на управническата им стратегия? Може доста да се пита по тематиката, само че има и нещо по-важно, а точно – каква е повода да не се слага насочна точка на завареното? Отговорът е явен – да се размият границите на мандатите, тъй че да не си проличава от къде е тръгнал и какво е постигнал в края на мандата. Това е блестящо удостоверение за нерешителност съчетана с недобросъвестност. Не се прави " къща без основи и покрив “, а който си го разрешава има явните планове да заблуждава и след това виждаме доказателствата за това – Хинков непрекъснато се оправдава с други хора и институции, непрестанно трансферира отговорности, с което счита че замаскирва личната си виновност, а най-после не дава и своя обществен доклад на постигнатото, санираното, спряното.

2. Хинков:  Представил съм не управническа, а " административна “ програма. Управленската стратегия, която показах, беше част от държавната стратегия с съответни цели и задания, някои от които бяха естествено стартирани по време на предходното ръководство на Министерство на здравеопазването.

Коментар:  Тук се получава кръгово зашеметяване – " управническата “ му стратегия била на държавното управление, а в случай че някой го попита кой написа частта за опазване на здравето и я даде на държавното управление, отговорът сигурно е – министерството на опазването на здравето. Така топката може да бъде прехвърляна напред-назад до безспир, само че по-важното е, че програмата на Хинков в действителност в действителност не е управническа, а административна тъй като търговете да вземем за пример, са административни цели и задания, а не политически и управнически. Неразбирането на разликата е направило от Хинков представител на администрацията, а не на държавното управление.

3. Хинков:  Не съм показал доклад по осъществяването на програмата. Отчетът ми е на бюрото на служебния министър доктор Кондева.

Коментар:  Излиза, че доктор Кондева е избрала Хинков за министър и той на нея се е отчел. Такава засегнатост към гласоподавателя не е необичайност измежду невежите в политиката и ръководството, само че остава въпроса за какво най-малко и на обществото не беше показана – даже на уеб страницата на Министерство на здравеопазването не беше оповестена. Надявам се да е от позор, въпреки че се колебая.

4. Хинков:  Първият ми неуспех съгласно критиците, бил обвързван с безапелационния ми " отвод от промените, които министър Асен Василев предложил с оглед въвеждане на селективно договаряне в здравния бранш... “. За какво става действително дума? От години се вършат опити НЗОК да организира нещо като " търгове “ за пакета медицински услуги, който финансира и за който да се състезават изпълнителите на болнична помощ. Подобна недообмислена концепция има три съществени минуса. Първият е, че има голяма компликация в дефинирането на главен пакет медицински услуги, които касата поема без да се постанова доплащане. Вторият е, че печелившият участник в " търга “ ще бъде този с най-ниска цена и това ще се отрази на качеството на здравната услуга. Третият минус е, че се изключва рамковото договаряне със съсловните организации, чиито ръководители още на другия ден, когато се заприказва за тази концепция " на Асен Василев “ изключително разтревожени желаеха среща с мен. За благополучие, съумях да убедя основни персони от финансовото министерство, че това ще докара до злополука и предлагането беше анулирано. Що се касае до мораториума, това беше част от държавната стратегия на Политическа партия, която аз заварих и която бях длъжен да извършвам. Изработването на нова здравна карта, с което беше привързан мораториумът, също по този начин беше част от държавната стратегия.

Коментар:  " Кръговото зашеметяване “ отново влезе в приложимост – държавното управление в програмата си е желало " мораториум и здравна карта “, а Хинков единствено е написал здравния раздел в програмата. Ако имаше някакво разбиране от опазване на здравето или най-малко бегла историческа памет министърът на опазването на здравето трябваше да знае, че със здравна карта не могат да се вършат структурни промени в бранша и удостоверение за това са множеството признати здравни карти включително и тази от 2018 година Резултатът от приемането им е нулев в този съответен смисъл. Хинков следваше да знае също по този начин, че няма различен механизъм за преструктуриране с изключение на селективното договаряне и изобщо не е правилно изказванието, че изборът на реализатор на здравни услуги може да се направи единствено по аршин " най-ниска цена “. Критериите могат да бъдат доста, надлежно уравновесени и съответни на потребностите на популацията. Колкото до доплащането – то не зависи от пакета, който у нас е повсеместен, а от общественото му финансиране – колкото по-малко е обществения запас, толкоз по-големи са частните заплащания и в това се състои обезсмислянето на солидарния модел тъй като пострадали от ниското обществено финансиране са най-бедните. За тях достъпа до опазване на здравето е стеснен и по място, и по време (заради лимитите), и по цена на доплащането, която е отвън опциите им, а това е тройна дискриминация. Хинков просто показва, че се опасява и че не е модернизатор, което финансовият министър бързо разбра и отстъпи тъй като осъзна, че вместо да санира статуквото здравният министър ще задълбочи проблемите.

5. Хинков:  Лъжа е, че здравната карта не е направена. Срокът за националната здравна карта е през май, а регионалните от които тя е формирана, са подготвени.

Коментар:  НЗК има за последно от 2018 година и даже да се актуализира с новите лечебни заведения появили се оттогава насам (което може да стане за дни), още един път дублирам – тя не е инструмент за административни структурни промени, а главните вероятни принадлежности като състезания за лечебните заведения и свободен избор на пациента бяха отказани персонално от този, който трябваше да ги предложи и реализира.

6. Хинков:  Провалил съм макрорамката на бюджета. Спекулация! Тук през 2022 година бюджетът за опазване на здравето включваше и парите против пандемията от Ковид 19. През идващите две години бюджетът за опазване на здравето се върна на равнищата от преди пандемията и сподели леко нарастване за последната година. А е реалност, че бюджетът на страната се прави в МФ и въздействието на другите ведомства е прекомерно лимитирано, да не кажа нулево при последното ръководство.

Коментар:  Изключително неприятно усещане прави, че Хинков непрекъснато топи някого от сътрудниците си – премиера, вицепремиера, финансовия министър, просветителния министър, държавното управление, Политическа партия... В такива случаи се подава оставка, а в случай че не – свърши си работата, убеди сътрудниците си, дай причини, опри се на Народното събрание, на обществото... Оправдава се и с Ковид, а истината е, че разноските бяха поети от НЗОК през 2020 година с бюджет от 4.7 млрд.лв., през 2021 година с 5.9 млрд.лв. и през 2022 година с 6.4 млрд.лв. Преди пандемията по доклад числата в бюджета на НЗОК бяха следните – през 2019 година разходите бяха 4.7 млрд.лв., през 2018 година – 3.8 млрд.лв., а през 2017 г. – 3.5 млрд.лв., което ясно демонстрира, че нищо не се е върнало във времето преди Ковид тъй като през 2023 и изключително през 2024 година разходите достигнаха над 8.1 млрд.лв., само че не тъй като Хинков или Асен Василев така са решили, а тъй като здължителната здравна вноска от 8% дава този ресурс в НЗОК. Всъщност, да се резервира макрорамка в размер на достигнатите 5.6% от Брутният вътрешен продукт, а не да се слезе на 4.8% през 2023 година значи да се удържи равнище по отношение на Брутният вътрешен продукт чрез МЗ, тъй като в НЗОК бюджета се получава съвсем автоматизирано. Това щеше да даде глътка въздух на публичното опазване на здравето, което е систематично подценявано във времето и то тъкмо от политиците. За лечебното опазване на здравето финансирано от НЗОК господин Хинков няма никакви заслуги.

7. Хинков:  По отношение на бюджета за психиатрия за 2024 година той е същият какъвто е и през 2023 година и това е неприятно, само че не е бил намаляван с безспорни стойности, числа, които се хвърлят безконтролно в пространството. Временната комисия, която Народно събрание сътвори имаше най-вече имиджов резултат, защото нито промени нещо във финансирането, нито в нормативната база. Просто най-после одобри проектозакона за здравето в частта психологично здраве, откакто измененията бяха направени от работна група, в която вземах присъединяване и аз.

Коментар:  В доклада възложен от Министерство на здравеопазването на Временната комисия се вижда, че през 2024 година спрямо 2023 година бюджета за психиатрична помощ е понижен с над 693 хил.лв., което демонстрира, че Хинков даже не чете отчетите, които му приготвя админстрацията на Министерство на здравеопазването. Колкото до тъй наречените " имиджов резултат “ Хинков би трябвало да е наясно, че в случай че той си беше приключил работата нито интернационалните институции, нито Народно събрание щеше да се занимава с неговите отговорности и отговорности. Всъщност неговото изтощение и безнаказаност постановиха различен да му прави работата, освен това сполучливо тъй като видяхме както законодателни промени, по този начин и бюджетни интервенции чийто размер ще разберем доста скоро в съответни цифри, които ще имам грижата да оповестя.

8. Хинков:  Не съм обявявал, че ще върша указател на психологично болните. Точно противоположното, от 2009 година се боря против този текст в Закона за здравето. Именно в последната редакция на Закона за здравето той е отстранен.

Коментар:  На 05.01.2024 г. Христо Хинков обяви по една от националните малките екрани, че ще прави указател на психологично болните, а слабата памет или откровената неистина са двете варианти сред които може да избира за задачите на персоналното си опрощение. Телевизионните записи към момента са налични, господин Хинков.

9. Хинков:  Капиталовите разноски на Министерство на здравеопазването били паднали до нула. Истината е, че в нито едно ведомство няма заделени средства за финансови разноски. Всички са в МФ и се отпускат по избран ред от Министерски съвет. И е неистина, че с тези разноски ще се финансират хеликоптерите за незабавна помощ отвън Министерство на здравеопазването. Средствата за незабавна помощ по въздуха са от Плана за възобновяване и резистентност и нямат отношение към бюджетните финансови разноски. Медицинската част е обвързване на Министерство на здравеопазването и там нещата са изпълнени и във връзка с образованието на екипите и във връзка с диспечерното подсигуряване.

Коментар:   " в нито едно ведомство няма заделени средства за финансови разноски “ – това признание е задоволително от министър, който самичък декларира, че " не схваща от финанси “. За сведение на същия единствено прибавям, че второто заплащане по ПВУ още не е направено, а първото е от времето на кабинета Донев. Толкова за финансовата адекватност на Хинков.

10. Хинков:  Нагнетил съм невъзможни упования с единствения медицински хеликоптер, който е признат неокомплектован. Приемам тази рецензия като поръчка за възможна смяна на ПВУ и разпадане на договорката за хеликоптерите. Ако това се случи, ще е следващ удар за българското опазване на здравето, по този начин както чакам планът за Национална детска болница да бъде замразен и парите да изчезнат някъде. Предстои да забележим.

Коментар:  Какво вероятно Хинков приема не е мотив, а елементарна нечиста сделка, също така Министерство на здравеопазването постоянно е имало контракт за авиомедицинска помощ с външен снабдител. Колкото до парите за Национална детска болница – те са заделени още от кабинета Борисов и отлежават по сметките на особено учреденото за задачата капиталово сдружение към този момент няколко години. Ако по този начин изчезват пари, както чака някогашният министър, да бяха изчезнали към този момент, а спекулацията че някой щял за " замрази “ плана приказва само за степента на адекватност на изказалия " съждението “.

11. Хинков:  Още една грозна операция: По време на моя мандат изчезнали 400 медикаменти от пазара и вместо да трансформира формулата в СЕСПА (софтуера за следене на лекарствата), аз съм " трансферирал топката на Народно събрание “. Проблемът с периодическото изгубване на медикаменти не се лимитира в моя мандат, това е продължителен проблем, който се пробвах по всякакъв начин да разреша. Това е дълга тематика и няма да я жегвам в този момент, още повече, че с това ще се борят доста други министри след мен. За да се промени формулата в СЕСПА (която в този момент планува, че при 65% удовлетвореност на потребностите от обещано лекарство, е задоволително, с цел да се позволи то да бъде реекспортирано), би трябвало да се промени Законът за медикаментите (ЗЛПХМ) и там да се запише, че единствено при 100% удовлетвореност на вътрешния пазар, лекарството може да се реекспортира. Това е тъкмо противоположното на направеното от един различен министър - Сербезова, която промени формулата на сегашните 65% в СЕСПА, тъй като я приведе в сходство с тогавашния законов текст. Ето за какво предложихме промени в ЗЛПХМ, които да дадат опция да променим формулата на 100% в СЕСПА.

Коментар:  Да, в мандата на Хинков неналичията на медикаменти надвишиха 400, а не видяхме масирани дейности по предварителна защита и надзор от страна на Министерство на здравеопазването, ИАЛ, ИАМН, Национална агенция за приходите, Агенция митници, правоохранителните органи и прочие – единствено с оперативни дейности тези неналичия можеха да бъдат овладени, само че вместо това министърът предложи НЗОК да управлява лекарствените хранилища. Това е блестящо удостоверение по какъв начин страната в лицето на Министерство на здравеопазването отхвърля да извършва пълномощията си и ги трансферира на институция, която няма такава функция по закон. Който не желае да влезе в борба с фарма-мафията се изнизва от отговорностите си, а по този начин непосредствено я подкрепя. Търсенето на оправдания, обаче, е реалност което приказва, че проявената безнаказаност е най-малкото съзнателна. За друго няма да разтварям дума тъй като не е моя работа. Фактът обаче си е реалност – Хинков беше заобиколен от фарма-лобисти, меко казано. 

12. Хинков:  Имаше концепция да се конфигурират вендинг машини за медикаменти за отдалечени региони, само че точно фармацевтичният съюз се изрече срещу тази концепция.

Коментар:  Именно, това е във щета на аптекарите и от изгода само на фарма-олигарсите с вертикално интегрирани корпоративни структури притежаващи производители, дистрибутори и вериги от аптеки. Лекарства предоставяни чрез машини е цялостно отричане на фармацевтичната грижа, включително и на фармацевтичната специалност.

13. Хинков:  Преминаването към електронни предписания беше мъчителен развой. В последна сметка имаме работеща система на електронни предписания и хората последователно привикват с преимуществата на тази система.

Коментар:   " Имате “ тази система тъй като през 2017 година някой я е написал като идея, оформил я е като план и я е финансирал с безплатни евросредства. Колкото до осъществяването – то се провали заради лековерие, високомерие и некомпетентност, поради което се отсрочи за след мандата – за 1-ви април. 

14. Хинков:  Съгласен съм обаче с обвиняванията, че уволненията и назначенията на зам. министри в държавното управление са се случвали отвън моето познание.

Коментар:  Заявките на държавното управление бяха, че всеки министър ще може да си подбере екип – вместо това на Хинков му бяха назначени " надзорници “ посочени от фарма-олигархията, които искрено го управляваха, освен това освен в региона на лекарствената политика. На 21.05.2023 година в записа изминал от Народно събрание на Политическа партия разбрахме, че тъкмо Хинков е индивидът, който сложил изискване, че ще влиза в Министерство на здравеопазването само че правейки кадрова  " чистка “ – е, очевидно се е " сгънал “, с цел да влезе освен неправейки чистка, само че е приел и да го конфигурират в особено обграждане, което не му е тук мястото да разказвам.

15. Хинков:  Лъжа е, че съм оповестил, че ще остойностявам лекарския труд, ще нормирам избора на екип, ще приватизирам лечебни заведения и така нататък Но аз не вземам участие в предизборната акция, за която мои критици се готвят.

Коментар:  Тези разгласи " висят “ в медиите и всеки може да ги откри. Даже ще прибавя и едно необикновено негово недоволство отново в национална телевизия: " не мога да се наобядвам като хората “. Слабата или изборна памет не е опрощение, в случай че не е умишлен опит за илюзия. 

16. Хинков:  Обвинен съм, че не съм довършил плана за незабавна помощ. Истината е, че планът ще бъде приключен с бюджетни средства и ще се избегне връщане на изхарчените средства.

Коментар:  Дори плана да бъде приключен с бюджетни средства въпроса тук е за какво не бяха оползотворени безвъзмездните евросредства. 

17. Хинков:  Не аз, а финансовият министър Асен Василев спря плана за Протонния център за лекуване на онкоболни и това докара до съществено сдърпване от моя страна с него. Обещанието бе, че планът ще се реализира с бюджетни средства и в бюджета за 2024 година е заложен 1 млн. за планиране. Аз бях, и съм срещу това решение, само че с нищо не можех да трансформира обстановката.

Коментар:   " Не аз “, различен е отговорен... Само, че Хинков предизвика прекъсването на плана заради неговото закъснение. От 06.06.2023 година до 12.10.2023 година министърът се чудеше дали Протонния център да е в София, Варна или Бургас и преди да вземе решение изгуби финансирането заради несъстоял се старт. Да, вместо 188 млн.лв. подадени в особено капиталово сдружение (както при Националната детска болница), беше избран 1 млн.лв. от бюджета и в този момент настоящия въпрос е дали Хинков разгласи търга за планиране до април 2024 година, а отговорът е – не! 

18. Хинков:  Защо нямам виновност за неслучилото се през моя мандат обединение на двете онкоболници. Една от аргументите за забавянето беше и устойчивостта на настоящия министър, която прочее ми даде обещание, че ще спомага това да стане, откакто се е убедила в целесъобразността на такова решение.

Коментар:  На някогашния министър отново някой различен му е отговорен – в тази ситуация негов тогавашен чиновник. И 10 месеца министърът е чакал неговият чиновник да благоволи да извърши заповедта му... Това е гротескно опрощение, само че изцяло в стила на Хинков, тъй че не ме учудва.

19. Хинков:  Стигаме и до проблема " Пирогов ". Не съм унизен от подчинения си шеф там, позволявайки правосъдно оборване на свои разпоредби. На това неуместно обвиняване ще напомня, че унижението пристигна от здравната комисия и по-точно от нейния ръководител проф. Ангелов, които ми предложиха аз да си отдръпва заповедта за уволняване на шефа.

Коментар:  Унижението пристигна от шефа В. Димитров, който на поканата да отиде в Министерство на здравеопазването при министъра отговори, че няма да отиде, а в случай че някой желае да приказва с него – да отиде в Пирогов – Хинков се подчини и отиде, и дори разгласи, че ориста му е в трети ръце. Необяснимо е и следващото прекачване на отговорността към Народно събрание – в Република България има разделяне на управляващите и в случай че Хинков евентуално знае това е по-добре да не се излага с сходни нелепици. 

20. Хинков:  Обвинен съм, че не съм провел състезания за шефове. Да, не ги организирах по чисто политически съображения, защото и от страна на ръководещата коалиция, и от страна на поддържащата я " сглобка “, ми беше оказан напън.

Коментар:  Когато " политически съображения “ неодобряват Закона съответния министър следва да бъде дипломиран като закононарушител, който би трябвало да понесе съответната отговорност или най-малко да не топи тези, на които е разрешил да го " натискат “ нелегално. Колкото до това, че се е поддал на напън и се е подчинил в прорез на Закона не бих желал да давам подготовка или диагноза. Оставям това на правоохранителните органи и на сътрудниците психолози или психиатри.

Заключение:

Който знае, може и има воля – реализира резултат.

Който не знае, не може и няма воля – търси оправдания и отговорни в лицето на всички други, само че не и в себе си. И се проваля, проваля и системата, за която е бил задължен да се грижи и да управлява.

Написах горното, с цел да се знае за какво затъва опазването на здравето, макар че ние данъкоплатците наливаме от ден на ден пари в него.  С няколко думи – безхаберие, несъответстваща самокритика, слабоволие, безнаказаност и неприятно ръководство.  Изтеклия преди малко мандат е ярка илюстрация на тази констатация.

И не системата е отговорна, виновниците си имат име, презиме и фамилия. И нелепи оправдания...

25.04.2024 година

" Фокус "  


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР