Вместо да намаляват, пенсионерите са се увеличили за пръв път

...
Вместо да намаляват, пенсионерите са се увеличили за пръв път
Коментари Харесай

За тях няма таван: 4300 лева пенсия дават на 4-ма велможи в България

Вместо да понижават, пенсионерите са се нараснали за пръв път от 2016 година насам

4317,82 лева е средната пенсия на малцината привилегировани, за които не важи таванът на пенсиите.

Това демонстрира информация в онлайн статистическите информации на Националния застрахователен институт. Според статистиката, все още има единствено четирима души в страната, чиято пенсия надхвърля тавана от 3400 лева (тук става дума за главен размер на пенсията, а не за общата сума с другите добавки), написа вестник " ".

По Кодекса за обществено осигуряване таванът на пенсиите не важи за президент и вицепрезидент на България, ръководител на Народното събрание, министър-председател или арбитър в Конституционния съд.

И четирите пенсии без таван са в София - разумно, като се има поради за кого се отнасят.

Тези, за които ограничаването е в действие, са 2084 - толкова пенсионери получават тъкмо 3400 лева. пенсия, като тук може да има и хора, чийто действителен размер на пенсията е тъкмо толкоз по съвпадане.

Средната пенсия общо за всички пенсионери е, несъмнено, в пъти по-ниска - 749,91 за януари. Разликите по области обаче са големи - в София междинният главен размер на пенсията е 930,87 лева В Перник е 811,53 лева В Кърджали обаче не може да доближи и 600 лева - за януари междинното равнище е 592 лева

Броят на пенсионерите е 2 040 922 души от началото на тази година - с 1884 души повече спрямо 2023 година Това може да наподобява незначителна разлика, а и годината е напълно първоначално си, само че е обезпокоителен признак, защото се случва за пръв път от доста време насам. След като всяка година получаващите пенсия намаляваха и поради нормалните демографски процеси, и поради плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране, предходната година е първата от 2016 година насам с нарастване, освен това към 7000 души допълнително. За съпоставяне, през 2022 по отношение на 2021 година имаше над 26 000 пенсионери понижение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР