Вместо да купуват принтери, собствениците на малък бизнес могат да

...
Вместо да купуват принтери, собствениците на малък бизнес могат да
Коментари Харесай

Лизингът на офис техника не е само за големи компании


Вместо да купуват принтери, притежателите на дребен бизнес могат да разчитат на регулярни предвидими разноски с наем на устройствата (снимка: Brother)

Лизингът или абонаментът за офис съоръжение не е единствено за огромни компании. Това може да бъде идеално решение и за дребни компании, които желаят да опростят част от своя бизнес, като отстранен неудобството от поръчване на консумативи и ремонт на оборудването.

Опцията за лизинг е доста преференциална и финансово, тъй като икономисва фирмени разноски и дава еластичност във връзка с заплащането: с опция за заплащане като закрепен разход или заплащане съгласно потреблението. Brother България, която предлага услуга от този вид, ориентирана към печата, коментира някои от най-честите въпроси, задавани от дребните предприятия по отношение на абонамента и лизинга на принтери.

Какво е абонамент или лизинг на принтер?

Накратко, лизингът на принтер е контракт за наем, който всъщност е услуга за щемпел, предлагаща опростени разноски. Фирмите заплащат една ниска месечна такса, която покрива консумативи и настояща поддръжка, или могат да заплащат на отпечатана страница. В контракта е включено и най-хубавото съоръжение за щемпел, което дава отговор на характерните потребности на бизнеса.

По този метод дребните бизнес притежатели могат да разчитат на постоянни предвидими разноски, които включват всичко належащо. Вместо да купуват принтери – което постоянно може да докара до огромни първични и оперативни разноски – притежателите на дребен бизнес могат да разчитат на регулярни предвидими разноски.

Какво обгръща типичният контракт за лизинг?

Когато избират принтер, дребните компании би трябвало да вземат поради доста информация, в това число типа на устройството, каква технология да употребяват, скорост на печата, цената на тонера, предлаганата техническа поддръжка и функционалности като зареждане на хартия, съгласуваност и доста други. Лизингът отстранява доста от тези решения и подсигурява, че компаниите разполагат с нужния хардуер и поддръжка за техните характерни потребности.

Договорите за лизинг за дребни предприятия могат да включват:

Лизингът на принтер единствено за огромни предприятия ли е?

Наемането на принтери не е ново събитие за по-големите компании, които разполагат с доста запаси и които – заради огромния си брой чиновници – се нуждаят от съоръжение с висока продуктивност, както и от поддръжка на високо равнище. Същото обаче важи и за дребен офис, който може да се нуждае от една до 10 машини (или повече).

Поради тази причина дребните предприятия от ден на ден харесват преимуществата на лизинга на принтер вместо да купуват ново устройство. Бариери от предишното – като огромни размери на печата – към този момент не съществуват. Днешните лизингови съглашения могат да бъдат съобразени с потребностите на всички типове бизнес, от дребни офиси с трима или четирима чиновници до организации с десетки чиновници.

Какви типове лизингови контракти има?

Има доста разнообразни типове лизингови контракти, като двата най-популярни са лизинг с закрепена месечна цена или с заплащане съгласно потреблението (pay as you go).

Pay as you go , или заплащане на страница (според потреблението), подсигурява, че компаниите заплащат единствено за това, което отпечатват. За доста дребни предприятия размерите на щемпел могат да варират доста. Договорът за възнаграждение съгласно отпечатването подсигурява, че фирмите не заплащат повече от нужното, като доставките на мастило и тонер са съобразени непосредствено с количеството отпечатани страници.

За компании, които са добре осведомени със своите сегашни и бъдещи размери на щемпел, закрепената такса може да бъде най-хубавият вид. Потребителите заплащат една и съща сума всеки месец, което опростява бюджетирането.

Избирайки лизинг вместо покупка, бизнесът си икономисва грижата по изхвърляне на остарелия хардуер (снимка: Brother)

Brother България предлага услуга от този вид, ориентирана към печата. Тя се назовава Toner Management Program (TMP) и всъщност съставлява услуга за щемпел, при която клиентът заплаща единствено цената на консумативите – тонер касети и барабанни модули и то на преференциални цени. Самото печатно устройство се дава за потребление за интервала на двугодишния контракт и за него не се постанова да се вършат финансови разноски. За сметка на това, то може да се придобие на доста атрактивна цена след приключване на контракта.

Услугата е извънредно подобаваща за започващи бизнес и административни структури, които имат перо за разноски под формата на консумативи, само че не и за закупуване на нова печатаща техника. Предлаганите модели са подобаващи за печатане на сред 1000 и 2000 страници месечно. Програмата обгръща разнообразни модели на Brother.

Заслужава ли си лизингът на принтер?

За доста компании цената е главната причина за наемане на принтери и в множеството случаи това ще спести разноски на фирмите. Без да е належащо да купуват непосредствено нов принтер, притежателите на компании могат да понижат разноските си незабавно. Ниските настоящи разноски и гъвкавостта на проектите за заплащане също оказват помощ на бизнеса да ръководи своите разноски, а автоматизираните доставки на тонер понижават нуждата от запасяване с консумативи.

Лизингът на принтери също подсигурява, че компаниите няма да страдат от спад в продуктивността. Принудителното безучастие заради дефицит на тонер може да излезе скъпо, а договорите за лизинг подсигуряват, че принтерите са настроени и подготвени за работа непрекъснато, спестявайки скъпо време и запаси.

Предимства от лизинг на принтери

Освен понижаване на разноските и икономисване на време, лизингът на принтери може да предложи на дребния бизнес голям брой преимущества, вариращи от усъвършенствана сигурност и денонощна поддръжка до понижаване на въздействието върху околната среда. В резултат на това доста дребни компании възприемат лизинга като метод за усъвършенстване на процесите си и за облекчение на част от напрежението при ръководството на екип.

Договорите за лизинг също дават на бизнеса достъп до хардуер и програмен продукт с по-висока спецификация – артикули, които може да не са били в положение да си разрешат да закупят непосредствено. Да вземем за образец лизинга на коли. Потребителите могат да карат коли от висок клас на рационална месечна цена, като ги сменят след няколко години с по-нови и избират моделите съгласно потребностите на времето. Същото важи и за принтерите.

Устойчив ли е лизингът на принтер?

Да! Избирайки лизинг вместо покупка, си спестявате грижата по изхвърлянето на остарелия хардуер. Лизинговият сътрудник бързо ще се намеси, в случай че и когато принтерът би трябвало да бъде заменен. Договорите за лизинг също подсигуряват, че принтерите са добре поддържани, което удължава живота на хардуера.

Освен това договорите за лизинг нормално се оферират с политика за гратис връщане на консумативи. Това значи, че дребните компании могат да върнат гратис употребявани тонер касети или мастило, с цел да бъдат рециклирани или модифицирани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР