Вместо да използва технологията на т.нар. виртуален ПОС терминал за

...
Вместо да използва технологията на т.нар. виртуален ПОС терминал за
Коментари Харесай

Община Варна дава по 1 милион лева на посредник за Синята зона

Вместо да употребява технологията на така наречен виртуален ПОС терминал за събиране на таксите за платено паркиране в синята зона на Варна, локалната администрация заплаща комисиони в размер на близо 1 млн. лв. годишно, защото разпорежда услуги на медиатор. Това беше доказано от отговори на въпроси на " Дневник ", получени по Закона за достъп до социална информация.

Един от формалните мнения на въпроса " какво постанова това " е, че медиаторът подсигурил отбраната на персоналните данни на потребителите. Но съгласно обява в личния й уебсайт Община Варна е регистриран админ на персонални данни. Това значи, че тя сама би трябвало да може да подсигурява сигурността на информацията, събирана от потребителите, в това число и тези на платеното паркиране. За разлика от синята зона, онлайн заплащанията за билети в градския превоз във Варна се правят без медиатор - непосредствено към сметка на общинското дружество, което го ръководи.

Какво е контрактувано

Според отговори до " Дневник " от дружество " Паркинги и синя зона " във Варна то използва посредническите услуги на сдружението " Тикси " АД за разплащанията, осъществявани в синята зона в града. Това става по силата на контракт, подписан през октомври 2021 година след процедура за възлагане на социална поръчка. Срокът на контракта е 36 месеца, а цената - малко над 2.8 млн. лева с Данък добавена стойност. Това прави по 77 хиляди лева на месец.

Условията на контракта, подписан с община Варна, гласят, че общинското дружество дължи комисиона за заплащанията, осъществени посредством малко текстово известие (SMS), непосредствено таксуване на сметката на потребителя към мобилен оператор (Direct Carrier Billing), посредством пряк дебит от кредитна или дебитна карта и посредством приложение за платено паркиране ( " Варна паркинг " ) през персонален предплатен паркинг акаунт.

Според подписания контракт на " Тикси " с Община Варна комисионата за всяка от таксите за паркиране, платена през мобилното приложение " Варна паркинг ", е в размер на 12.5%. Според предоставената информация същият е и размерът на комисионата при заплащане през обществен виртуален паркинг метър. Тя обаче доближава 16.5% при заплащанията, които всеобщо се правят с sms.

Още за схемата в
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР