Вместо да да се засрамят и да си посипят главата

...
Вместо да да се засрамят и да си посипят главата
Коментари Харесай

След гаврата с картини на Майстора: Сдружение „Зограф“ иска сериозни промени в Национален фонд „Култура“

Вместо да да се засрамят и да си посипят главата с пепел след големия си гаф с отпущането на държавно финансиране в размер на 10 000 лв. за представянето на фотографски тълкования по фамозни картини на Владимир Димитров - Майстора от транссексуални модели, служителите в НФ „ Култура “ имат нахалството да претендират за по-високи заплати и бонуси, възмущават се от съдружие „ Зограф “.

Вълна от публично неодобрение избухна поради идната скандална галерия с репродукции на Владимир Димитров - Майстора, в която транссексуални манекени театралничат както девойките от картините на огромния български художник. Вместо да отдръпват неотложно отпуснатото финансиране с обществени средства на въпросния план с създател Михаил Вучков, от Национален фонд „ Култура “ се хвърлиха енергично да бранят и пазят очевидната подигравка с паметта и с творчеството на Владимир Димитров - Майстора.

Това се споделя в позиция на съдружие „ Зограф “.

Връх на безочието е и изпратената до някои медии публична позиция на Национален фонд „ Култура “ във връзка мегаскандала, в която се твърди, че „ задачата на стратегия „ Социално ангажирани изкуства “ е плановете да повдигат обществени полемики и планът „ Другите българки “ го реализира с дадената му гласност “, означават от „ Зограф “.

От управлението на НФ „ Култура “ пишат също в тази своя позиция, че „ планът е оценен високо от експертната комисия и изцяло дава отговор на задачите и целите на програмата “, както и че щял да способства за „ основаване на предпоставки за положителна смяна в настройките и ангажираността на обществото по разнообразни обществени проблеми “, а също по този начин и за „ генериране на сила и предпочитание за позитивна обществена смяна посредством изкуство, което визира и адресира публично значими обществени тематики “, показват от съдружие „ Зограф “.

От неправителствената организация считат, че отпущането на държавно финансиране за въпросната подигравка с креативното завещание на Майстора е ослепителен образец за нецелесъобразно пилеене и хабене на парите на българските данъкоплатци, а затова ще упорстват за осъществяване на съществени структурни и лични промени в Национален фонд „ Култура “. Налага се незабавно да бъде определен и Обществен съвет към Национален фонд „ Култура “, участниците в който ще създадат нужното отсега нататък парите на данъкоплатците да не бъдат разхищавани за финансиране на скандални изяви от вида на плана „ Другите българки “, упорстват от „ Зограф “.

Окарикатуряването на творчеството на Владимир Димитров - Майстора с идната фотоизложба с създател Михаил Вучков единствено по себе си не е единствено прям кич, само че е и жестоко нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права, който обезпечава протекция на художествените творби, тъй че чакаме съответна и бърза реакция по проблема и от Министерство на културата, декларират от „ Зограф “. Ако такава разумна реакция обаче не последва, не трябва да се учудваме, в случай че на някоя от идващите си сесии Национален фонд „ Култура “ реши единомислещо да поддържа и финансира с обществени средства планове, осмиващи и творчеството на знакови фигури в българското изобразително изкуство от ранга на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Николай Павлович, Никола Петров, Златю Бояджиев или Цанко Лавренов, заключават от гражданското съдружие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР