Вместо да бъдат изместени от е-четци, хартиените книги могат да

...
Коментари Харесай

Разширена реалност обещава ново изживявате с книгите


Вместо да бъдат изместени от е-четци, хартиените книги могат да се съчетаят с 3D визуализация (снимка: University of Surrey)

Разширената действителност, наричана още допълнена или добавена действителност (AR), може да подкрепи триумфалното завръщане на печатните книги – с нова мощ, съгласно откриватели от Университета в Съри.

Екип от учени показа трето потомство (3G) версия на своя план за хартия от последващо потомство (NGP), която разрешава на читателя да употребява отпечатаната информация и на екран – хартията и екранът едни до други.

„ Начинът, по който консумираме литература, се е трансформирал с течение на времето при толкоз доста повече благоприятни условия с изключение на хартиените книги “, споделя доктор Раду Спореа, старши учител в Института за напреднали технологии (ATI) в университета. „ В момента съществуват голям брой електронни решения, в това число електронни четци и смарт устройства. Но няма хибридно решение, което да е стабилно в комерсиален мащаб “.
още по темата
Екипът назовава изобретението си „ разширени книги “ и свързва с тях бъдещето на доста жанрове, от пътешествия и туризъм до обучение: „ Тази технология съществува, с цел да помогне на читателя да разбере по-задълбочено написаната тематика и да получи повече посредством цифровите средства, без да унищожава преживяването от четене на хартиена книга “.

Енергийната успеваемост и авансово отпечатаната проводима хартия са някои от нововъведенията, които разрешават „ разширените “ книги да се създават в полупромишлен мащаб. Подобни книги ще разрешат на потребителите да задействат цифрово наличие с елементарен жест (като плъзгане на пръст или превръщане на страница), което по-късно се демонстрира на близко устройство.

„ Оригиналното проучване стартира в търсене по какъв начин да се обогатят преживяванията при пътешестване посредством основаване на „ разширени “ пътеводители. 3G моделът разрешава потребление на „ разширени “ книги за разнообразни области като да вземем за пример образованието “, споделя споделя Джордж Байрактарис, следдипломен откривател в Университета на Съри и част от екипа на плана Next Generation Paper.

„ Освен това новият модел смущава читателя по-малко, като автоматизирано разпознава отворената страница и задейства мултимедийното наличие “, добавя ученият. Информация за книгата с добавена действителност бе оповестена в научното издание IEEE Pervasive Computing.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР