Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с

...
Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с
Коментари Харесай

КЕВР: Промени в Закона за енергетиката може да доведат до рязък скок на цената на тока за бита

Вместо уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, препоръчаният модел, при актуалната пазарна обстановка може да доведат до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 година или отсрочено най-късно на 1 януари 2026 година Това се споделя в мнение на (КЕВР) по мотив препоръчаните от енергийното министерство промени в Закона за енергетиката.

Според КЕВР премахването на контролирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 година ще сътвори непреодолими компликации най-много за крайните доставчици да обезпечат нужните им количества електрическа сила за покриване потреблението на крайните битови клиенти. 

Определянето на разполагаемост за произвеждане на електрическа сила на производители и одобряването на техните цени е главният и най-съществен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и постоянни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти. Премахването му следва да се извърши поетапно, под формата на равномерен временен интервал от минимум 2-3 години, а не внезапно, както се планува в плана за промени на Закона за енергетиката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР