Вместо агнешко за празниците, страница във Фейсбук предлага кучешко месо.

...
Вместо агнешко за празниците, страница във Фейсбук предлага кучешко месо.
Коментари Харесай

Провокация в интернет! Активисти предлагат кучешко, вместо агнешко за празниците

Вместо агнешко за празниците, страница във Facebook предлага кучешко месо. За това алармираха потресени читатели на TrafficNews , които са попаднали на страницата “Родопска овчарка” в мрежата. Отглеждането, потреблението и умъртвяването на кучета за произвеждане на храна, както и внасяне и изнасяне на кучешко месо е нелегално. Именно заради тази причина предлагането на подобен вид услуга провокира нашия интерес и незабавно започнахме инспекция по случая.

Първочанално админите й се показаха като притежатели на дребна фамилна плантация за кучета, които се отглеждат и оферират за консумация. След запитването ни за „ поръчка” на месо, получихме бърз отговор от страницата. Създателите й разясниха, че записват поръчки за Великденско и Гергьовско чеверме от куче, като прецизираха, че заради наближаването на празниците имат доста поръчки, а цената на месото, което оферират се приближава до тази на агнешкото.

Намерихме и няколко отзива от „ поръчители” на месото в страницата, които гласят:





Разбира се, множеството хора осъждат дейностите на страницата и насочат хули и закани към основателите й.

В хода на инспекцията ни, получихме още няколко сигнала свързани със страницата. В последна сметка основателите й признаха, че страницата е направена само и единствено за провокация, и хората, които стоят зад нея нямат никакво желание да продават кучешко или каквото и да е животинско месо. Те се показаха като покровители на правата на животните, които считат, че убиването на каквото и да е било животно е безумно и споделиха, че не са първите деятели, които употребяват този метод.

Въпреки това, страницата до ден сегашен провокира отвращение в потребителите, които имат вяра, че някой би могъл да прави тази свирепост.

Вижте позицията и претекстовете, които показаха основателите на страницата пред TrafficNews:

Ние сме покровители за правата на животните. На всички животни. Ние считаме, че хората отсъждат арбитрарно, без годна обосновка, кои типове животни да бъдат предпазени oт принуждение, обичани и привилегировани и кои могат да бъдат отглеждани в плен, за да бъдат експлоатирани и/или убити за човешка полза. Идеята да сложим на мястото на жертвата любимците не е съответно наша - има доста деятели, които употребяват този прийом. Чрез общуването със своите любимци хората проумяват обстоятелството, че животните са човеци, а не бездушни торби месо.

Всяко от тях има страсти, схващане, планове, предпочитание за живот и въпреки и друга - все някаква степен на просветеност, освен кучетата. Това има в тарелките с месо по щандовете на магазините - части от телата на съзнателни, чувстващи човеци. Когато един съчувствен човек види Индивида, а не " торба месо " изпечен за храна - това провокира у него вълна от бурни страсти на отрицание. Същото отрицание, което бушува в нас постоянно, когато забележим каквото и да е животно, убито без потребност. След това е по-лесно да накараме този човек да разпознава кучето с другите животни.

Решихме, че концепцията за сходна провокация ще има резултат в България - тук има доста хора с огромни сърца, които са загрижени за бездомните животни, хранят ги, прибират ги, обичат ги - те са главния " таргет " на страницата. Ние знаем, че те имат сърца и за другите животни, единствено би трябвало да ги отворят и за тях! Ние търсим ключа към това. Конкретната (и единствена за сега) обява, както се вижда в страницата, таргетира пролетните празници и традицията да се яде агнешко на тези празници.

Тази традиция е нищо повече от едно всеобщо варварско жертвоприношение, дори не е християнска. Една ненужна кланица, в която жертвите са дребни бебета животни.

Ние получихме доста известия. Повечето бяха извънредно гневни. Много от ядосаните хора обаче бързо схванаха, че не сме касапи - това бяха по-търпеливите, които не ни блокират незабавно щом ни обидят. Имаше и доста хора, които ни писаха сякаш с готовност да си купят месо от куче - това бяха хора, които имат по-скептичен метод и желаеха да ни създадат инспекция, дали в действителност продаваме такава страхотия, преди да ни залеят с гневни обиди.

За благополучие имахме и доста диалози с хора, които проумяха аналогията и успяхме да " отключим " у тях емпатията към всички животни. Те осмислиха начинанието, за което им благодарим! Но ние сме уверени, че има и доста, които безмълвно са били повлияни - ние евентуално няма да разберем кои са. Но мощно имаме вяра, че ще вършат по-етични избори в живота си от тук нататък.

Вярваме, че биха си задали верните въпроси:1. След като яденето на животни, не е нужда, а избор, за какво предпочитам да съм нечовечен? 2. Ако смяната е сложна, то в случай че бъда на мястото на моята жертва, белким ще ми бъде по-добре? Къде избирам да бъда... Разумен човек, опитващ да бъде по-добър или животно, на път за кланицата? 3. След като не бих умъртвил собственоръчно, за какво заплащам на някой да го прави, вместо мен?





Така, че кучешко за Великден няма да има. Колкото до агнешкото- мощно се съмняваме, че тази самодейност ще откаже феновете на чеверметата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР