ВМА вече няма дългове. Това заяви началникът на болницата бригаден

...
ВМА вече няма дългове. Това заяви началникът на болницата бригаден
Коментари Харесай

ВМА вече няма дългове, заяви началникът ѝ

ВМА към този момент няма задължения. Това съобщи началникът на болничното заведение бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски, съобщи БГНЕС.

В киносалона на Военномедицинска академия се организира Общо събиране на персоналния състав на болничното заведение. Това е първото заседание на новоназначения шеф на ВМА.

„ Въпреки че 10 месеца изпълнявах длъжността краткотрайно изпълняващ трябваше да се даде къс доклад за това, което е свършено през тези месеца. Повечето хора чакаха да чуят какво ще става от тук нататък. Сигурен съм, че това ги вълнуваше и по тази причина ревюто ми беше ориентирано към това какво да чакат сътрудниците от тук нататък “, сподели началникът на лечебното заведение.

„ За множеството беше ясно, че към този момент ВМА няма задължения. Има една финансова непоклатимост, която сега е чудесна, тъй като и първите три месеца също не води до генериране на задължения. Тази наклонност е от най-малко последните 2 години, че генерираме доходи в плюс, което ни даде и опция да изплатим оперативните ни задължения от май месец предходната година до момента. Когато ген. Петров отстъпи от тази служба отговорностите на ВМА бяха някъде към 16 млн. лева “, посочи професор доктор Венцислав Мутафчийски.

„ Не е имало и пари, които да са давани отсам и оттова, и ние излязохме на нула. Това са наши лични средства. Това е финансовият резултат за 10-месечния интервал “, добави той.

Отделно ВМА, по негови думи, има и достижения в региона за привличане на нови фрагменти, закупуване на нова инсталация. Вече три от периферните ѝ лечебни заведения са снабдени с чисто нови маркови скенери.

„ Ние не си позволихме през нито един интервал от тези сложни години да свалим качеството на обслужването ни, да създадем компромис с консумативи, медикаментите или с размера на вложените запаси в един болен. Просто оптимизирахме активността. Винаги в най-богатите страни, когато се разяснява лекуването на даден болен се разяснява по какъв начин разходваните средства могат да дадат положителни резултати. Ние се опряхме напълно на опит от цивилизованите страни “, разясни началникът на ВМА.

Лечебното заведение има повече доходи с към 8 млн. лева

Мутафчийски разясни, че просто към този момент болничното заведение работи по ясни правила. „ В центъра на главните акценти в нашата активност е опазване на тази финансова непоклатимост – в случай че може да увеличим приходната част. Имаме рестрикции с така наречен предели, само че въпреки всичко има механизми, по които да се усилят тези доходи, да се понижи разходната част в рационални граници, тъй като това би ощетило нашите пациенти, би сложило предизвикателство пред нашите лекари да се усещат неловко да работят с нещо, което към този момент са привикнали да работят. Не бих желал да ги слагам в такива нови обстановки “, призна Мутафчийски.

Той разяснява, че има цялостно схващане по този въпрос, само че има потребност от оптимизация и доста се радвал, че множеството от началниците на клиники подхванали тази концепция.

Всеки един от началниците на клиники има обвързване доникъде на другия месец да показа своя финансов, лековит и учебно-научен доклад на управлението на ВМА. Освен това на среща ще бъдат разисквани и концепциите на всеки шеф на клиника и какви са вижданията им за развиването и усъвършенстването на активността на клиниката.

„ Има клиники, които са малко заспали в тази област. Искаме да уточним капиталовите си планове по отношение на развиване на нови технологии, вкарване на нови типове лекувания и за построяването на школа, каквато е школата на проф. Кацаров, проф. Владов, проф. Салтиров. Това са моделите към, които ще се стремим във всяка една от клиниките във ВМА. Това са клиники, които са на европейско и международно равнище, и във връзка с качеството на продукта, и на техниката, която употребяват, и уменията, с които разполагат. Те са приети в европейски мащаб, не приказваме за републиканско равнище “, уточни Венцислав Мутафчийски.

От друга страна той разяснява, че болничното заведение е преизпълнила лимита си по Касата. „ Откакто имахме министър и шеф на НЗОК ни се утежниха връзките с тези две институции, не тъй като касае персонално отношение, а тъй като всяко деяние или безучастие, би било изтълкувано като користолюбие. Имахме цялостно схващане, само че тази настройка не беше потребна за ВМА. Възлагам повече очаквания на идната настройка “, призна началникът на лечебното заведение.

Не на последно място той заяви, че предстоят и поправки на клиники, като на един от полуетажите, който все още е свободен, ще бъде построена съвременна онкологична клиника.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР