ВМА има стратегическо значение за България, защото е част от

...
ВМА има стратегическо значение за България, защото е част от
Коментари Харесай

ВМА има стратегическо значение за България, защото е част от националната сигурност


ВМА има стратегическо значение за България, тъй като е част от националната сигурност в състава на Въоръжените сили. Тя от дълго време излезе отвън рамките на тези си отговорности и е доста деен участник в системата на националното опазване на здравето. Над 80% от нейната активност е обвързвана с цивилното население.

Това съобщи полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на годишната конференция "Иновации и положителни практики в здравния бранш, оповестиха от ВМА.

По време на форума той показа данни, свързани с извършените промени във ВМА от 2014 година насам ”

„ Към 30 юни 2014 година болничното заведение имаше задължения в размер на 227 милиона – главница и лихви. Това беше изходната точка на мениджърския екип на настоящия министър на опазването на здравето проф. Николай Петров, чийто заместител бях аз ”, акцентира проф. Мутафчийски и добави:

„ Нашата философия, когато поехме болничното заведение, беше тя да бъде избавена, тъй като ние не стояхме на тази страна, че това е толкоз стратегическа болница, че каквото и да стане с нея, страната все ще я понася. Всичко има предел на самообладание ”, съобщи още началникът на ВМА и призна, че първоначално всичко им изглеждало като задачата невъзможна.

След като били открити „ пробойните ”, стартират и измененията. След договаряния с компаниите и извършена промяна във връзка с редица действия, част от задълженията са стопени.

„ След като се показахме като грижовни стопани, получихме и помощ от страната. Спомняте си изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, който преди време съобщи: ВМА икономисаха 27 милиона лв., в този момент ще им дадем 20. Успяхме да издействаме цесия. Балгодарение на всички тези стъпки, задълженията на болничното заведение фрапантно понижиха ”, разясни още проф. Мутафчийски.

Той показа и статистически данни за намаляването на разноските, като от 70 милиона лв. през 2014 г, през 2016 година към този момент са били сведени до 53:

„ Това е доста сериозна крачка. Съвременната медицина е медицината, учредена на доказателствата. На базата на големи изследвания, които демонстрират кое лекуване е точното лекуване. И когато това нещо се вкара в една болница, тогава става защитимо за мениджъра.

„ Как увеличихме приходите? За да има сполучлива формула на работа, би трябвало да има качествени експерти. А с цел да са на разположение, с изключение на положителни условия на работа, трудът им би трябвало да е овъзмезден. Затова въведохме избор на екип, посредством доболничната помощ също осъществяваме активност, незабавната също. Всичко това е отишло при хората, с цел да останат във ВМА ”, разяснява проф. Мутафчийски, наблягайки, че качеството на лечебната активност не е намаляло, а броят на пациентите се е нараснал.

След презентацията проф. Мутафчийски получи поздравления от присъстващите на форума за впечатляващите резултати, които е показал: „ Явно може да се намерят модули. Когато човек има предпочитание и стартира да мисли по какъв начин може да излезе от дадена обстановка, може би ще се откри излаз и метод на държание, което е реалност ”, разяснява ръководителят на УС на БЛС доктор Венцислав Грозев. *?HKEI
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР