Влошените икономически условия в Холандия подтикват ASML към дейности в

...
Влошените икономически условия в Холандия подтикват ASML към дейности в
Коментари Харесай

Холандия отеснява за ASML, ще я спре ли планът Бетовен?


Влошените стопански условия в Холандия подтикват ASML към действия в чужбина
(снимка: ASML)

Холандската компания ASML, най-големият в света производител на съоръжение за произвеждане на чипове с дял над 90% от пазара, има намерение да построява предприятия отвън родната си страна в обозримо бъдеще. Същевременно управляващите незабавно създават проект, който да попречи на подобен огромен поданик и шеф да напусне страната. Операцията, наречена Бетовен, трябваше да бъде секретна, само че информация за нея изтече в интернет.

Основната причина за желанието на ASML да построи нови заводи отвън Холандия са влошените стопански условия в страната, отбелязва Tom’s Hardware. По-специално, в последно време компанията се сблъска с доста компликации при наемането на чужденци. Зачестиха и проблемите с обезпечаване на индустриалните мощности с непрестанно електроснабдяване. Освен това ASML е подложена на напън от новите екологични разпореждания, по-специално от рестриктивните мерки за азотните излъчвания – и всичко това е допълнено от по-строга данъчна тежест.

Не може да се пропусне и фактът, че ASML е принудена да загуби милиарди евро, заради актуалната политика на американските управляващи. През 2018 година те започнаха комерсиална война с Китай и в този момент оказват напън върху държавните управления на разнообразни страни, в това число Холандия, да попречват огромните ИТ компании от съдействие с Китай.

На ASML освен беше неразрешено да доставя забележителна част от продуктовата си гама в Китай, само че и да ремонтира съоръжение, изнесено преди този момент в азиатската страна. В началото на 2023 година ASML към този момент се разпалва против сходни ограничавания.

Планове за заводи отвън Холандия

Според локалния De Telegraaf, проектите на компанията включват създаване на няколко заводи отвън Холандия. ASML има намерение да ги осъществя през идващите няколко години, което ще ѝ разреши да създаде 600 машини за дълбока ултравиолетова литография (DUV, към момента настояща технология) и 90 машини за рискова ултравиолетова литография (EUV) до 2025-2026 година
още по темата
Според пазарните наблюдаващи, ASML е недоволна от сегашния бизнес климат в Холандия. В същото време смисъла на самата компания за страната надалеч надвишава икономическите измерения – ASML е от стратегическо значение за Холандия, защото е единственият снабдител в страната (и в света няма доста конкуренти) на EUV съоръжение с ниска и висока цифрова апертура. Такъв „ хардуер ” няма опция в производството на микросхеми благодарение на ултрамодерни софтуерни процеси, вариращи от 7 нм до сегашните 4 и 3 нм. Предстоящите 2- и 1-нм стандарти също са основани на EUV.

В допълнение, ASML заема забележителна част от пазара за DUV принадлежности, които се употребяват за произвеждане на чипове благодарение на по-стари, само че към момента търсени механически процеси.

Кадровият проблем

Що се отнася до личния състав на ASML, забележителна част от него, към 40%, са трудови мигранти, жители на други страни по света. Компанията се притеснява от евентуалното стягане на разпоредбите за трудова миграция от холандските управляващи и намерено съобщи, че това може да ѝ попречи да наеме нов личен състав.

Кадровият проблем може да повлияе отрицателно върху растежа и развиването на ASML, макар обстоятелството, че построеният ѝ бизнес модел се смята за еластичен. Това обаче не се отнася за личния състав, защото единствено 7% от хората, работещи за компанията, са на свободна процедура, до момента в който останалите 93% са нейни непрекъснати чиновници.

Намеса на държавното управление

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте персонално взе участие в решаването на въпроса за задържане на ASML в страната. Той намерено съобщи, че за Холандия е доста значимо да подсигурява, че по-голямата част от интервенциите на ASML ще останат в страната и централата ѝ няма да се мести в чужбина. Решението на компанията по този въпрос може да има обилни последствия за холандската стопанска система и позицията ѝ в международната софтуерна промишленост, отбелязва Tom’s Hardware.

Настоящият бизнес климат в Холандия, както и рестриктивните мерки за правене на бизнес в Китай, подбудени от управляващите на непозната страна, в действителност биха могли да принудят ASML законно да напусне страната. Това се е случвало и преди, нееднократно.

Текущата икономическа обстановка в страната стана причина за преместването на централата на Shell, световноизвестния петролен колос, отвън нейните граници. Транснационалната корпорация Unilever, един от най-големите производители на потребителски артикули в света, направи същото. Както Unilever, по този начин и Shell реалокираха централните си офиси в Лондон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР