Влизат в сила редица облекчения в противоепидемичните мерки у нас

...
Влизат в сила редица облекчения в противоепидемичните мерки у нас
Коментари Харесай

Редица COVID ограничения отпадат

Влизат в действие редица облекчения в противоепидемичните ограничения у нас и в частност някои условия за даване на зелен документ. Основно това са огромните търговски центрове и моловете, фитнес залите, школите за танцово изкуство и други. Новата заповед дава опция на ръководителя на обекта/организатора на мероприятието да реши дали ще изисква зелен документ на посетителите или не. Зеленият документ обаче остава наложителен за личния състав.

Зеленият документ за гости отпада по преценка при следните случаи:
Допуска се визитата до 12 деца при осъществяване на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, просветителни центрове, центрове за поддръжка на личностно развиване и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, постоянно проветряване на всеки час и стерилизация. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, образования, състезания, изпити и други групови мероприятия с подобен темперамент. Провеждането на всички всеобщи мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и други с подобен темперамент. Груповите визити в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство. Провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи. Посещенията на библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито. Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Посещенията в игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения, в това число и тези към местата за настаняване. Посещенията в комерсиалните центрове вид МОЛ, магазините с чиста комерсиална повърхност над 300 кв м, базарите и ревютата на закрито. Провеждането на проведени екскурзии и групови визити на туристически обекти в страната.
Преди дни управляващите показаха проект за поетапно разхлабване на ограниченията у нас при удобна Коронавирус конюнктура. Ето какво планува проекта в първата от трите стъпки, заложена точно за 24 февруари:

Присъственото образование в учебните заведения продължава при използване на условието за проучване против COVID-19 веднъж седмично с бързи антигенни проби при възпитаници, педагогичен и непедагогически личен състав. Допускане на присъствено образование във висшите учебни заведения при 50% претовареност на пространствата при лекционни извършения и 50% от групите в една промяна при на практика извършения, без условие за зелен документ или на 100 % при условие на зелен документ. Провеждане на граничен здравен надзор на избраните за задачата Граничен контролно-пропусквателен пункт и използване на здравни условия за влизане в страната, съгласно цветовите зони на риск (зелена, оранжева, алена, тъмночервена). Задължително остава носенето на защитна маска за лице на закрити публични места, в това число в учебни заведения и във висши учебни заведения и навън при скупчване. Остава и рекомендацията за отдалечена работа на до 50% от личния състав, при опция. Задължителната карантина за инфектираните и контактните им лица също остава в действие.
Ето какво плануват и останалите две стъпки от проекта на управляващите за разхлабване на Коронавирус ограниченията. Те са заложени в отчет на държавния основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев:

II-ра стъпка: не по-рано от 05.03.2022 година
Посещение на действия и услуги, предоставени от обекти с публично значение без условие за „ зелен документ “. Изискването за „ зелен документ “ остава наложително за личния състав на всички обекти с публично значение. Провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, просветителни центрове, центрове за поддръжка на личностно развиване и други обучителни центрове и школи при съблюдаване на условието за носене на защитна маска за лице, физическа отдалеченост, постоянно проветряване и стерилизация. Присъственото образование в учебните заведения продължава при използване на условието за COVID-19 веднъж седмично с бързи антигенни проби при възпитаници, педагогичен и непедагогически личен състав. Допуска се разбъркване на паралелки при извънкласни действия. Допускане на присъствено образование във висшите учебни заведения при 50% претовареност на пространствата при лекционни извършения и 50% от групите в една промяна при на практика извършения, без условие за „ Зелен документ “ или на 100 % при условие на „ зелен документ “. Провеждане на граничен здравен надзор на избраните за задачата Граничен контролно-пропусквателен пункт и използване на здравни условия за влизане в страната, съгласно цветовите зони на риск (зелена, оранжева, червена). Задължително носене на защитна маска за лице на закрити публични места, в това число в учебни заведения и във висши учебни заведения и навън при скупчване. Препоръка за отдалечена работа на до 50% от личния състав, при опция.
III-та стъпка: не по-рано от 20.03.2022 година
Посещение на действия и услуги, предоставени от обекти с публично значение без условие за „ зелен документ “. Същият не се ползва и за личния състав на всички обекти с публично значение. Провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, просветителни центрове, центрове за поддръжка на личностно развиване и други обучителни центрове и школи при съблюдаване на условието за носене на защитна маска за лице, физическа отдалеченост, постоянно проветряване и стерилизация. Присъственото образование в учебните заведения продължава при използване на условието за COVID-19 веднъж седмично с бързи антигенни проби при възпитаници, педагогичен и непедагогически личен състав. Допуска се разбъркване на паралелки при извънкласни действия. Допускане на присъствено образование във висшите учебни заведения без условие за „ Зелен документ “. Провеждане на граничен здравен надзор на избраните за задачата Граничен контролно-пропусквателен пункт и използване на здравни условия за влизане в страната, съгласно цветовите зони на риск (зелена, оранжева, червена). Препоръка за отдалечена работа на до 50% от личния състав, при опция. Задължително носене на защитна маска за лице на закрити публични места, в това число в учебни заведения и във висши учебни заведения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР