Влизат в сила през септемвриВ ресторанти ще пускат само имунизираниМоже

...
Влизат в сила през септемвриВ ресторанти ще пускат само имунизираниМоже
Коментари Харесай

Гърция с нови мерки за неваксинираните

Влизат в действие през септември
В заведения за хранене ще пускат единствено ваксинирани

Може да върнат маските навън

Закрити заведения за хранене, питейни заведения, кафенета, нощни клубове, театри, кина ще могат да се посещават единствено от имунизираните в Гърция. Това плануват нови ограничения, които държавното управление следва да разгласи тази седмица, в опит да ограничи набиращата мощ четвърта вълна на ковид.

Очаква се новите ограничавания, ориентирани против тези, които не са се имунизирали против COVID-19, да влязат в действие през септември.

В момента в закрити заведения за хранене и питейни заведения се позволяват имунизирани, преболедували ковид или хора с негативен тест.

За да могат да работят неимунизираните държавни чиновници, те ще би трябвало да показват два негативни теста седмично за лична сметка.

Ограничения ще има и за преподавателите в учебните заведения и университетите, които би трябвало или да се имунизират, или да се тестват два пъти седмично, също за лична сметка. Студентите ще могат да посещават лекциите присъствено единствено, в случай че са имунизирани или имат негативен тест, само че за тяхното тестване ще заплаща страната.

Учениците над 12 години също ще бъдат тествани постоянно, без значение дали са имунизирани, или не. Те обаче могат да изберат дали да се изследват за своя сметка, или да посетят лаборатория, в която разноските за тестванията ще поема страната.

Обмисля се също и в магазините да се позволяват единствено имунизирани, само че тази мярка би взривила общественото напрежение, само че и ще коства доста на бизнеса.

Очаква се още от средата на септември да бъде върнато наложителното носене на маски и на открити пространства. Тази мярка бе отстранена на 23 юни, като маските сега са наложителни единствено в закрити пространства.

Правителството разгласи и удължение на ограниченията за вътрешни полети до и от островни дестинации до 30 август. От континенталната част до островите ще се пътува единствено с показване на документ за имунизация или негативен тест (PCR на 72 часа, а бърз тест - на 48 часа) или уверение за преболедуване.
Плащат по 25 лева на джипи за прегледан с Коронавирус
Личните лекари ще посещават заболели в дома им

По 25 лв. ще получават джипитата и експертите от извънболничната помощ за всеки прегледан пациент с COVID-19. Това оферират от здравното министерство в плана си на пакета за домашно лекуване на инфектирани с ковид.

Целта на новата амбулаторна процедура е повече пациенти да търсят помощ от персоналните си лекари и по този начин да се понижи натискът върху лечебните заведения. По нея ще могат да преглеждат и надлежно да получават спомагателните 25 лв. още докторите от извънболничната помощ, които имат компетентност по Вътрешни заболявания, Кардиология, Гастроентерология, Енодкринология, Ревматология, Хематология, Нефрология, Пневмология и фтизиатрия, Детски заболявания, УНГ и Инфекциозни заболявания, заяви уеб сайтът скенер.нюз.

Методиката включва три амбулаторни прегледа - един задочен и два присъствени в границите на 10 календарни дни, от датата на доказване на болестта на пациента. Това би трябвало да значи, че джипитата ще би трябвало два пъти да посетят инфектирания пациент в дома му. В противоположен случай инфектирани хора ще се разхождат свободно в градския превоз и в поликлиниките, даже и лекарите да имат право да им анулират за малко карантината. Бонусът от 25 лв. ще се поставя при всеки обзор.

Вирусолози чакат пик на четвъртата вълна след началото на образователната година
Болници отново разкриват Коронавирус отделения
Мерките не дават отговор на написаното в проекта



Сто дни от ръководството на министър Кацаров, не е направено нищо, с цел да отидат хората да се имунизират, разяснява проф. Тодор Кантарджиев.

Болниците към този момент разкриват нови Коронавирус отделения, а леглата се запълват бързо. Делта разновидността визира доста повече младежите без ваксина. Затова присъствен старт на образователната година може да окаже съществено въздействие на хода на пандемията, считат вирусолози.

“Намираме се при започване на четвъртата вълна, която е по-различна от миналата и ще мине под знака на индийския вид на вируса. Пикът є ще бъде малко откакто тръгнат учениците, сред 10 и 20 октомври. На този стадий не е належащо слагането на трета доза, и имунизацията е единственият вид, посредством който може да убием вируса, както се случи с Хепатит В”, разяснява вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя изясни, че тази вълна се асоциира с индийския вид, а България върви с към месец, месец и половина, след страните които първи рапортуваха за съществуването му. Аргирова добави, че признаците, с които стартира болестта са гърлобол, хрема и на места висока температура.

Проф. Тодор Кантарджиев предвижда, че до края на месеца ще има по 2500-3000 нови заболели дневно. “Държавата има проект за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Мерките в този момент не дават отговор на написаното в проекта. Когато има проект, той би трябвало да се съблюдава. Но едни ограничения дават резултат, когато са навреме”, съобщи той. И акцентира, че 100 дни от ръководството на министър Кацаров, не е направено нищо, с цел да отидат хората да се имунизират. Според него ограниченията за затваряне на 50% от държавната администрация и отдалечена работа ще има противоположен резултат.

Проф. Кантарджиев още веднъж напомни, че имунизацията не защищава от несъмнено разболяване, само че оказва помощ за по-лекото протичане на вируса и към момента няма случаи на имунизирани, които да са стигнали до апаратна вентилация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР