Влизането в Шенген – едно от оправданията да съществува настоящата

...
Влизането в Шенген – едно от оправданията да съществува настоящата
Коментари Харесай

Австрия е непреклонна: България остава извън Шенген

Влизането в Шенген – едно от оправданията да съществува актуалната съдружна сглобка в България – става все по-невероятно. Днес, за следващ път, австрийски държавен представител изрично съобщи, че страната му няма да допусне разширение на зоната за свободно придвижване с България и Румъния.

В едночасово изявление по публичната австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи, че Шенгенското пространство към този момент не работи, защото няма настояща отбрана по външните граници на Европейския съюз.

Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, споделих: не е мъртъв, Шенген въобще не действа. Какво имам поради – ние в никакъв случай не сме имали толкоз граничен надзор, откогато съществува това свободно пространство, както сега “, каза Карнер, представен от Българска телеграфна агенция.

Той даде образец с връщането на граничния надзор между Австрия и Унгария, Германия и Австрия, Полша и Чехия, Чехия и Словакия, Словения и Хърватия.

Смятам за надълбоко неправилно в такава обстановка да се дискутира премахването на контрола на друго място – в миг,  когато има толкоз вътрешногранични контроли, колкото в никакъв случай до момента в това пространство “, добави още вътрешният министър на Австрия.

На журналистическия мотив за позицията на мнозина, че този проблем може да се реши на общоевропейско ниво и че България и Румъния са изпълнили напълно поставените им условия за влизане в Шенген, като позицията на налагане на несъгласие е остро подложена на критика от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия, Карнер сподели:

Като министър на вътрешните работи задачата ми е да устоя на тази рецензия. Аз давам отговор за сигурността в тази страна. Аз видях оградата по границата сред България и Турция, бях дружно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още доста работа. “

Карнер е безапелационен, че до момента в който няма действително настояща отбрана по външната граница, „ не мога и да си помисля да понижа граничната отбрана. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР