Влизането на военни кораби в Черно море ще доведе до

...
Влизането на военни кораби в Черно море ще доведе до
Коментари Харесай

Българската позиция: Черно море не бива да се милитаризира

Влизането на военни кораби в Черно море ще докара до огромна рецесия, разгласи българският министър председател. Така Бойко Борисов разяснява информацията, че американски транспортен съд се насочва към Черно море в отговор на зародилото напрежение сред съветски и украински съдове в Керченския пролив.

Към момента няма искане до България, обвързвано с изпращането на американски военен транспортен съд в Черно море, разгласи министър председателят във връзка изявления в западни медии. Премиерът още веднъж посочи тезата си, че милитаризирането на Черно море пречи на туризма и енергийните планове.

Преди две години, преди срещата на върха на НАТО в Полша, България отхвърли да образува обща флотилия с другите черноморски страни от Алианса.
Президент, боен министър и министър председател отказали на румънците за общ флот (ОБЗОР) НАТО можело да пази крайбрежията ни единствено от бежанци
Днес причините за това бяха припомнени: „ Винаги съм смятал, че Черно море би трябвало да е място за туризъм, газопроводи, фериботи. Влизането на кораби, влизането на толкоз всесилен съветски флот от другата страна ще докара неизбежно до огромна рецесия. Доколкото знам, най-хубавите курорти на Черно море са в България”.

Едно прелестно полесражение

Конфликт сред Русия и Украйна е неприемлив за здравия разсъдък, разгласи още Борисов и добави, че е изразил ясно позицията си пред сътрудниците си в чужбина.
Бойко Борисов: Към момента няма военни кораби в Черно море Влизането на кораби неизбежно ще докара до огромна рецесия, разяснява министър председателят
„ Надяваме се да се вложи здрав разсъдък и една политическа акция или вътрешнополитически проблеми да не води до ескалация на напрежението в Черно море. Иначе, доста прелестна територия за водене на военни дейности. Много прелестна. Сигурно тук е 1% от Брутният вътрешен продукт, тоест, нищо като опасност и в случай че мислят че не разгадаваме тези проекти доста грешат”, акцентира министър председателят.

Българската позиция да се снижи напрежението, да се освободят арестуваните моряци и да се възвърне корабоплаването през Керченския пролив още веднъж беше припомнена от външния министър Екатерина Захариева пред bTV.

Натовски кораби в Черно море – това не е вест

По думите й не е вест, че натовски кораби влизат в Черно море.

След 2014 година НАТО одобри интензивно предно наличие в Полша и балтийските страни и повече учения и взаимни патрули по въздух и море за България и Румъния, като изпраща съюзнически кораби за взаимни учения в Черно море. Съгласно конвенцията от Монтрьо кораби, кораби на нечерноморските страни имат право да бъдат в Черно море до 21 дни.

Тази година, кораби под командването на Алианса са били 120 дни в Черно море. За съпоставяне, през предходната година те са прекарали общо 80 дни в черноморския басейн, сочат формалните данни на НАТО.

За bTV от Министерство на защитата оповестиха, че през предходната година в нашата акватория е имало 11 кораба на НАТО, а през тази визитите на съюзнически плавателни съдове са били 10.

Официалната позиция на МО можете да прочетете на идната страница

В осъществяване на член 13, алинея 1, т. 2 и т. 3 и член 18 от Закона за прекосяване през и престояване на територията на Република България на съюзнически и непознати въоръжени сили, в интервала от 01.01.2017 година до 07.12.2018 година е позволено прекосяване през териториалното море, престояване с невоенен темперамент във вътрешните морски води на Р България и/ или посещаване на български пристанища на кораби с екипажи от състава на Военноморски сили на общо 21 (двадесет и един) военни кораба, както следва:

1. През 2017 г – общо 11 (единадесет) военни кораба от Обединеното Кралство (2 бр), Република Гърция (2 бр), Френската Република (2 бр), Канада, Кралство Испания, Кралство Нидерландия, Съединени американски щати, Република Италия

2. През 2018 г – общо 10 (десет) военни кораба от Обединеното Кралство, Република Гърция, Френската Република, Ф Р Германия, Кралство Испания, Кралство Нидерландия, Съединени американски щати (2 бр), Република Италия, Кралство Белгия.

Визитите на корабите нямат отношение към осъществяване на военни интервенции, подготвителни дейности за водене на идни или хипотетични военни интервенции, както и с осъществяването на действия за предотвратяването на военни дейности, водени от други (на друга страна или организация) въоръжени сили.

В осъществяване на наредбите на Закона за прекосяването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и непознати въоръжени сили, са уведомявани съответните способени държавни органи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР