Влизането на стари автомобили в центъра на големите градове ще

...
Влизането на стари автомобили в центъра на големите градове ще
Коментари Харесай

Центровете на градове с над 100 хил. души ще бъдат забранени за стари автомобили

Влизането на остарели коли в центъра на огромните градове ще бъде неразрешено. Това планува план на напълно нов Закон за поощряване на електрическата подвижност, който е квалифициран от Министерство на нововъведенията.

В законодателната стратегия на държавното управление е планувано новият закон да бъде импортиран в Министерски съвет през март. Проектозаконът планува в градовете с население над 100 хиляди души наложително да бъдат въведени зони с ниски излъчвания, на чиято територия е неразрешено или лимитирано влизането на коли с екологична категория Евро 3 или по-ниска. Това значи възбрана за всички леки коли, създадени до 1 януари 2005 г.

В България градовете с над 100 хиляди души са шест – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. В тях ще би трябвало да бъдат въведени зони, неразрешени за остарели коли, в случай че има високи равнища на замърсяване по отношение на одобрените правила за нездравословни субстанции във въздуха. За по-малките градове въвеждането на зони, неразрешени за остарели коли, ще бъде по избор.

От проектозакона не излиза наяве, дали възбраната на старите коли ще важи единствено в дните, когато има огромно замърсяване, за избрани интервали от годината или целогодишно. В момента въвеждането на такива зони и по избор на обособените общини и такава зона има единствено в София. От 1 декември предходната година до 1 март 2024 година в центъра на столицата беше неразрешено влизането на бензинови коли с екологична категория Евро 2 или по ниска, т.е. създадени до 1 януари 1996 година, и дизелови коли с екологична категория Евро 3 или по-ниска, т.е. създадени до 1 януари 2002 година Глобени жители за влизане в центъра на София със остаряла кола нямаше, само че е планувано с годините да бъде разширявана както възбраната за колите, които не могат да влизат в центъра, по този начин и периметърът, за който ще важи възбраната.

Забраната са старите коли в центъра на София при миналата зима не важеше за коли, които са благосъстоятелност на хора, живеещи в зоната на деяние на възбраната. Но в плана на нов Закон за поощряване на електрическата подвижност такова изключение за хората, живеещи в забранителните зони, не е планувано.

В проектозакона са планувани ограничения за поощряване слагането на станции за зареждане на електрически автомобили, само че не са планувани ограничения за стимулиране на хората да купят кола на ток (освен опция за гратис паркиране). Същевременно има редица оферти за ограничение потреблението на остарели коли, повдигане на налозите за тях и въвеждане на спомагателна такса за първична регистрация на автомобил на бензин или дизел, без значение дали е нов или използван.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР