Влизането на е-направленията за всички дейности вчера, на 1 юни,

...
Влизането на е-направленията за всички дейности вчера, на 1 юни,
Коментари Харесай

Лекари: Проблемите с е-направленията идват само от един програмен продукт

Влизането на е-направленията за всички действия през вчерашния ден, на 1 юни, бе съпроводено с редица проблеми както за лекарите, по този начин и за пациентите. Стана ясно, че главният проблем е обвързван с необновен програмен продукт на една от компаниите, които работят с общопрактикуващи лекари. Проблеми имаше в цялата страна, като на доста места лекарите не можеха да издават съответни е-направления, опитваха да издават хартиени, само че пациентите с такива биваха връщани.

Лекари описаха и за чудноват случай, при който, без значение какъв е казусът на пациента, всички е-направления били за гинеколог.

Най-сериозен е казусът в Благоевград, сочи сигнал от локалната лекарска гилдия до Българския лекарски съюз. В сигнала лекарите осведомят за редица недоволства от сътрудници, че медицинският програмен продукт, който употребяват, не им разрешава да реализират активността си. Оплакванията са свързани единствено със софтуера „ Хипократ “ на компанията „ Контракс “. По-голямата част от лекарите в извънболничната помощ в Благоевградска област работят точно с тази стратегия.

В сигнала, който визира вчерашния ден, се споделя: „ За жал от началото на работния ден досега в УС на РК на БЛС – Благоевград постъпиха редица недоволства от сътрудници, че медицинският програмен продукт, който употребяват, не им разрешава да реализират посочената нагоре активност (издаване на е-направления, б. р.). За отбелязване е, че недоволствата са свързани единствено с мед. програмен продукт „ Хипократ “ на компанията „ Контракс “. Все още от „ Хипократ “ не са предложили електронна версия за СИМП, която да дава отговор на условията “. От РЛК Благоевград прецизират, че експертите работят с хартиени посоки, което опонира на нормативната уредба.

За проблем със същата стратегия сигнализират и от Добрич. Отново в сигнал до централата на Българския лекарски съюз, шефът на ДКЦ II в града доктор Валери Веселинов осведоми, че лечебното заведение не може да работи с е-направления и такива за МДД заради липса на обезпечен програмен продукт на стратегия „ Хипократ “. Идентична е и обстановката при издаване на посоки за ЛКК и болнични листове, прецизира шефът на ДКЦ II в Добрич и декларира, че основаната обстановка прави невъзможна работата на центъра.

Идентичен е казусът и в Габрово, където казусът продължава и през днешния ден. От ДКЦ I алармират, че не могат да одобряват изпратени пациенти с електронни посоки и МДН нито в профилираните кабинети, нито в лабораториите, както и че не могат да изпращат пациенти, тъй като в НРН се генерира единствено амбулаторен лист. Лечебното заведение също работи с програмния артикул „ Хипократ “. От там означават още, че на многократните им запитвания и диалози с представителите на софтуерната компания по кое време ще се обнови програмата, с цел да могат да тестват работата й до 31 май, е било отговаряно, че се чакат параметрите от „ Информационно обслужване “, с цел да се пригоди към тях новият програмен продукт. По думите на шефа на ДКЦ I доктор Нели Ноева програмата е актуализирана късно вечерта на 1 юни, само че проблемите не престават и през днешния ден.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР