Влизането на България в Шенген остава за догодинаКонсенсус за присъединяването

...
Влизането на България в Шенген остава за догодинаКонсенсус за присъединяването
Коментари Харесай

Вечерни новини: Шенген остава за догодина; Данък върху свръхпечалбите при горивата

Влизането на България в Шенген остава за следващата година
Консенсус за присъединението на България в Шенген явно ще бъде издирван следващата година. Това стана ясно от днешните изявления по време на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в албанската столица Тирана. Нидерландският министър председател Марк Рюте уточни, че България може да направи стъпката към Шенген, само че следващата година.
Депутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог за „ Лукойл Нефтохим “
Депутатите дефинитивно одобриха новия краткотраен налог „ свръхпечалба “, с който да се таксуват някои компании от енергийния бранш. Сред тях е и „ Лукойл Нефтохим “, която оперира рафинерията в Бургас. Промените бяха признати като допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и за тях депутатите гласоподаваха съвсем единомислещо.
Бюджетната комисия отхвърли възбраната „ Лукойл “ да изнася горива
Депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание не одобриха на първо четене законопроекта на Движение за права и свободи, с който се не разрешава износа на петролни артикули, създадени от съветски петрол, пречистен от „ Лукойл Нефтохим “. Против законопроекта гласоподаваха депутатите от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, а „ Продължаваме промяната “ се въздържаха и по този начин гласовете се изравниха с тези „ за “.
Депутатите смъкнаха тавана на обезщетенията за ток за бизнеса
Бизнесът да получава компенсиране за цени над 200 лева за мегаватчас електрическа енергия, вместо досегашните 250 лева. Компенсацията би трябвало да бъде за всички небитови консуматори, присъединени към мрежите на ниско, приблизително и високо напрежение. Това одобриха депутатите с план на решение за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, импортиран от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. 
Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход
Българската социалистическа пария предлага внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход – от сегашните 3400 на 4200 лева от 1 януари. Това е заложено в промени на така наречен „ удължителен закон “ на Бюджет 2022, препоръчани от левицата. Според редица депутати обаче сходни промени са неправилни и на ръба на закона, защото не е планувано финансиране за всички тези внушителни разноски.
България се приготвя да сече лични евромонети
Българската страна стартира подготовката за сечене на евромонети, които да се употребяват от страната след присъединението към валутния съюз. България подписа през днешния ден меморандум за съгласие с Европейската комисия и ръководителят на Еврогрупата, който обрисува практическите стъпки, които би трябвало да бъдат извървяни до влизането в еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на избрани количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.
Nexo напуща Съединените щати
Основаната от някогашния политик Антони Тренчев и неговите сътрудници криптобанка Nexo напуща Съединените американски щати. От записаната в Обединеното кралство компания оповестиха, че последователно ще отстранен своите артикули и услуги в Съединени американски щати през идващите месеци заради конфликти с регулаторите.
България внася $37 милиона в капитала на две финансови институции
Депутатите в бюджетната комисия утвърдиха България да даде към 37 млн. $ за увеличение на капитала в две интернационалните финансови институции. Става въпрос за Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и Международната финансова корпорация (МФК).
APRA и CD Global се сплотяват
Комуникационната консултантска компания APRA и профилираната в интернационалните връзки, връзките с обществеността и държавни връзки CD Global Associates се сплотяват. Джойнтвенчърът CD|APRA ще предлага на клиентите си стратегически съвещания от офисите си из цяла континентална Европа, Лондон, Вашингтон, Ливан и Африка. Екипът ще употребява изследвания на международно равнище, цифрова експертиза, държавен и медиен опит.
Фейсбук заплаши да блокира новините в Съединени американски щати
Meta Platforms Inc заплаши да отстрани новините от своята платформа, в случай че Конгресът на Съединени американски щати одобри предложение, целящо да улесни новинарските организации да договарят групово с компании като Гугъл и Фейсбук на Alphabet Inc.
Проливите на Турция се задръстиха от петролни танкери
Задръстване от петролни танкери се сътвори в турски води, откакто западните сили вкараха „ ценова горна граница “, ориентирана към съветския нефт и откакто управляващите в Анкара желаеха от застрахователите да обещаят, че всички плавателни съдове, преминаващи през нейните проливи, са изцяло покрити.
Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн
" Почти съм банкрутирал. Смея се, тъй като към този момент няма смисъл да се депресирам и отчайвам от този факт “, споделя Джад Фауаз, криптотърговец в Абу Даби. 45-годишният мъж, който напуща работата си в региона на недвижимите парцели преди година, с цел да се концентрира върху криптотърговията, вижда по какъв начин притежанията му се изпаряват през последните месеци. Не е спал от седмица поради напрежението, написа Reuters в собствен материал по тематиката.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвечерни вести Шенген свръхпечалба Лукойл Нефтохим енергийни обезщетения оптимален застрахователен приход ПоследниНай-четениНакратко 16 Вечерни вести: Шенген остава за догодина; Данък върху свръхпечалбите при горивата Енергетика 512 Депутатите смъкнаха тавана на обезщетенията за ток за бизнеса Бюджет и финанси 344 България се приготвя да сече лични евромонети Компании 124 Пощенска банка показва структуриран депозит „ Index ESG Leaders “ Накратко 10036 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9362 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9154 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 8994 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “?Седмични вести: Основната рента скочи; България отвън Шенген; Отсрочка за „ Лукойл Нефтохим “Вечерни вести: България отвън Шенген; Кабинетът краткотрайно позволи износа на „ Лукойл “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР