Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с

...
Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ето защо отстъпих и ме няма в проектокабинета

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, битката с инфлацията, осъществяването на всички забавени условия и ограничения по националния План за възобновяване и резистентност (НПВУ) и смяна в метода при подбора и финансирането на районни планове със засилена бистрота. Това са главните цели в управническата стратегия на коалиция „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “, оповестиха от пресслужбата на двете обединения.

Най-важното е да стартираме да решаваме проблемите на хората. Но би трябвало да съблюдаваме обещанията си отпреди изборите и нямаме право да подменяме вота на хората, изясни Кирил Петков. Той посочи, представен от " 24 часа ", че водещ принцип при избора на имена за държавно управление е експертността.

Осъзнаваме какъв брой е комплицирана политическата обстановка, по тази причина ние - аз, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев не сме част от този кабинет, посочи Петков във връзка оповестения от него проектокабинет, за който Lupa.bg към този момент ви осведоми тази заран.

" Готови сме да не оглавяваме огромна част от парламентарните комисии, с цел да може Народното събрание да има надзор върху държавното управление ", добави той. 

Не желаеме да се занимаваме с политически игри, а да покажем по какъв начин можем да решим проблемите на хората. Прозрачността е водеща, тъй като хората, след пет избора, чакат решения, а не политически заигравки, добави Петков.

Огромно задоволство от екипа, събран от акад. Денков за министри, изрази и Христо Иванов. Той още веднъж заприказва за нужда от сбогом до действителен резултат на измененията в правосъдната система.

Освен като на академик от международна класа, гледаме на акад. Денков като на човек с огромен политически опит и престиж, добави Иванов. И посочи, че са работили с него по сформирането на кабинета.

Оставаме в Народното събрание, тъй като разбираме, че държавното управление на малцинството ще зависи от тила, от това каква поддръжка можем да осигурим всеки ден по всяка тематика, изясни Иванов.

Крачка към възобновяване на парламентаризма, разказа протичащото се Атанас Атанасов.

Приемам номинацията с ясното схващане за тежката задача, с която би трябвало да се нагърби едно държавно управление, изясни акад. Денков и напомни, че още даже не са в първия мандат. Той изясни, че е избрал министрите въз основа на това дали биха могли да изпълнят програмата. Поехме самодейността с ясното схващане, че хората чакат от нас решения, изясни акад. Денков. 

Политическа партия и Демократична България показват предложенията си още преди връчването на първия мандат, откакто това изиска от тях водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата им. Той прикани да му бъдат показани имена за втория мандат,  преди той да вземе решение по какъв начин да подходи към първия.

Управленската стратегия е за интервал от 18 месеца и тази заран е изпратена на специалистите от ГЕРБ. По нея ще се търси поддръжка от всички политически сили, изясни Денков. 

Ако получи поддръжка, държавното управление на ПП-ДБ ще направи всичко належащо за присъединението на България към Шенгенското пространство още през тази година, подсигуряват от двете обединения.  Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни ограничения (вкл. на механизъм за следствие на основния прокурор), промяна в структурата на службите за сигурност и усилване на граничния надзор по външните граници поради усиления мигрантски напън.

За да успеем да влезем в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година, ще се одобряват бюджети за 2023 и 2024 година с 3% годишен бюджетен недостиг и постоянни държавни разноски, без прекалено изтегляне на държавен дълг. Ще се организира и огромна разяснителна акция, която да отговори на съществуващите терзания и да опровергае публикуваната дезинформация, оповестяват от ПП-ДБ. 

Пряко обвързвана с влизането в Еврозоната е битката с инфлацията. Коалиция ПП-ДБ удостоверява уговорката, стихотворец в предизборната й стратегия: да вкара действителен надзор върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите посредством активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за отбрана на потребителите – за битка против картела при горивата и голословно високия скок в цените на главните хранителни артикули. Ще продължи политиката за преустановяване на енергийния монопол на външни снабдители на електрическа енергия и природен газ за България, която бе причина за неконкурентно високи цени на енергоизточниците у нас. Ще се обезпечи досегаемост, бистрота и предвидимост на цените на електрическата енергия и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане народен приоритет, ще се поддържа производството на български храни посредством повече целеви дотации за дребни и междинни производители. В същото време ще се ускори контролът върху целесъобразното потребление на дотациите и против злоупотреби. Ще се работи също за съкращаване на веригите за доставка за понижаване на разноските за превоз и предпазване и елиминиране на потребността от медиатори.

ПП-ДБ си слага за цел България да получи второто заплащане по националния План за възобновяване и резистентност и да стартират решителни стъпки за асимилиране на идващите заплащания. Както възможен постоянен кабинет на ПП-ДБ, по този начин и парламентарната група на обединението, ще положат всички старания за приемане на забавените закони и останалите ограничения, свързани с НПВУ, пишат от двете обединения.

Подборът и финансирането на районни планове ще се прави по нов метод. Ще се отделят над 2 мрлд. лв. за общински планове и ще се одобри предвидима и справедлива методика за тяхната оценка.

Ето го финалния състав на проектокабинета, върху който да умува за поддръжка даде обещание и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов: 

Николай Денков - министър-председател

Асен Василев - министър на финансите и еврофондове

Ирена Димитрова - министър на външните работи

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи

Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството

Георги Гвоздейков - министър на превоза

проф. Генка Петрова - министър на образованието и науката

Проф. Тодор Тагарев - министър на защитата

Александър Йоловски - министър на електронното ръководство

Радослав Рибарски - министър на енергетика

Иван Кръстев - министър на труда и обществена политика

проф. Христо Даскалов - министър на земеделието

проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето

Милен Матеев - министър на правораздаването

доцент Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

Яна Генова - министър на културата

Даниел Лорер - министър на нововъведенията и растежа

доктор Юлиан Войнов - министър на стопанската система

Гергана Кабаиванова - министър на туризма

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите
ТЕМА преди 2 часа 582 преди 4 дни 6113 преди 4 дни 2689
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР