Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди,

...
Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди,
Коментари Харесай

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в конкуренцията за София единствено удостовери, че там е имало политическа обязаност

Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване пусна сигнали до Съвет за електронни медии и до ЦИК за слагане в неравностойно състояние на претенденти за кметове и общински съветници в София. Повод за сигналите е кандидатурата на някогашния шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в националната телевизия „ БТВ “ за кмет на София. Според войводите кандидатурата в последния миг изяснява и отношението на медията към избрани партии и техните претенденти за същите позиции в Столична община, а точно - СОС и кметския пост.

Като национална телевизия „ БТВ “ се явява снабдител на медийни услуги. Като подобен тя следва прецизно да съблюдава всички условия на Закона за радиото и малкия екран и всички нейни подзаконови нормативни актове. Горното важи с още по-голяма мощ в процесния случай, защото това е една от водещите национални малките екрани и играе решаваща роля във образуването на публичното мнение в страната.  От една страна, съгласно член 6, алинея 2, т. 1, доставчиците на медийни услуги популяризират публично значима информация като една от областите, които категорично е посочена, е точно политиката. От друга страна, член 6, алинея 2, т. 6 от Закон за радиото и телевизията, по заповеднически метод вкарва условието да се отразяват другите хрумвания и убеждения в обществото посредством плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните излъчвания, свързани с политическа и икономическа тема. Смятаме, че екипът на национална телевизия „ БТВ “, част от „ БТВ Медия груп “, е нарушил точно гореописаните разпореждания на Закона за радиото и малкия екран, пишат в сигнала юристите на Вътрешна македонска революционна организация.

Сред претекстовете в сигнала е посочено също, че постът, който е заемал Хекимян едвам ден преди оповестяването на формалната кандидатура и регистрацията на му за претендент за кмет, а точно шеф на  „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “, слага в неравностойно състояние другите претенденти за кметове на столицата. А повода е, че той е имал директен надзор и опция за асортимент на всички посетители, които са оповестили своята кандидатура за кметове на София.

Нещо повече, в персонални диалози членове на екипа на малкия екран са споделили, че имат публицистична политика да канят единствено претенденти от парламентарно показани партии и обединения. Това е извънредно жестоко нарушаване на правилото за наложителен плурализъм в отразяването на обособените претенденти и гледни точки. За съпоставяне, други снабдители на медийни услуги в своите новинарски и актуално-публицистични излъчвания през миналите два дни канят претенденти, които са представители както на парламентарно показани партии и обединения, по този начин и на непарламентарно показани, претенденти от всеки политически бранш, се написа още в сигнала до Съвет за електронни медии и ЦИК.

Прилагаме и цялостния текст на сигналите, които са идентични до Съвет за електронни медии и ЦИК:

 

ЖАЛБА

от

Политическа партия „ Вътрешна македонска революционна организация – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ “, партия записана в идните избори за общински съветници и кметове с Решение № 2369-МИ на ЦИК, посредством пълномощника Стефан Николаев Грънчаров

Уважаеми членове на Съвет за електронни медии,

Както стана известно в средствата за всеобщо осведомление, на 25 септември 2023 година локална коалиция ГЕРБ /СДС/ разгласи своя претендент за кмет на Столична община. Това е господин Антон Хекимян, който заемаше поста на шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в националната телевизия „ БТВ “. Той е освободил по този начин заемания пост на 24 септември 2023 година, единствено ден преди оповестяване на кандидатурата му за кмет на Столична община.

Смятам, че с горното деяние е осъществено жестоко нарушаване на наредбите на Закона за радиото и малкия екран от страна на национална телевизия „ БТВ “, част от „ БТВ Медия груп “.

Като национална телевизия „ БТВ “ се явява снабдител на медийни услуги. Като подобен тя следва прецизно да съблюдава всички условия на Закона за радиото и малкия екран и всички нейни подзаконови нормативни актове. Горното важи с още по-голяма мощ в процесния случай, защото това е една от водещите национални малките екрани и играе решаваща роля във образуването на публичното мнение в страната.  От една страна, съгласно член 6, алинея 2, т. 1, доставчиците на медийни услуги популяризират публично значима информация като една от областите, които категорично е посочена е точно политиката. От друга страна, член 6, алинея 2, т. 6 от Закон за радиото и телевизията, по заповеднически метод вкарва условието да се отразяват другите хрумвания и убеждения в обществото посредством плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните излъчвания, свързани с политическа и икономическа тема. Смятам, че екипът на национална телевизия „ БТВ “, част от „ БТВ Медия груп “, е нарушил точно гореописаните разпореждания на Закона за радиото и малкия екран. Постът, който е заемал едвам ден преди оповестяването на формалната кандидатура и регистрацията на господин Хекимян за претендент за кмет, а точно шеф на  „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “, слага в неравностойно състояние другите претенденти за кметове на столицата. Той е имал директен надзор и опция за асортимент на всички посетители, които са оповестили своята кандидатура за кметове на София. Нещо повече, в персонални диалози членове на екипа на малкия екран са споделили, че имат публицистична политика да канят единствено претенденти от парламентарно показани партии и обединения. Това е извънредно жестоко нарушаване на правилото за наложителен плурализъм в отразяването на обособените претенденти и гледни точки. За съпоставяне, други снабдители на медийни услуги в своите новинарски и актуално-публицистични излъчвания през миналите два дни канят претенденти, които са представители както на парламентарно показани партии и обединения, по този начин и на непарламентарно показани, претенденти от всеки политически бранш. Обратно, национална телевизия „ БТВ “ излъчва в своите новинарски излъчвания единствено графики с претенденти на парламентарно показаните партии и обединения, а в своите актуално-публицистични излъчвания канят още веднъж единствено представители на парламентарните сили.

Уважаеми членове на Съвет за електронни медии,

Във връзка с всичко изложено дотук считам, че национална телевизия „ БТВ “, част от „ БТВ Медия груп “, жестоко нарушава наредбите на Закона за радиото и малкия екран и правилото на плурализъм на гледните точки.

С оглед предходното апелирам уважаемите членове на Съвет за електронни медии да правят специфичен мониторинг на активността на доставчика на медийни услуги.

При вероятно открити нарушавания, апелирам да наложите на „ БТВ “ плануваните от закона наказания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР