Влизане в новата година без бюджет е вариант на пожар, ...

Влизане в новата година без бюджет е вариант на пожар,

Петър Ганев: Има риск да влезем в новата година без бюджет

Влизане в новата година без бюджет е вариант на пожар, който крие опасности и по тази причина би трябвало да бъде последният реализуем . Това схващане изрази пред БНР Петър Ганев, старши търсач в Института за пазарна стопанска система .

„ В закона доста ясно е разписан срокът 31 октомври. Бюджетът би трябвало да бъде внесен в Народно заседание , т.е. той към този момент би трябвало да е минал разискване със обществени сътрудници и да е гласуван от Министерски съвет. Този период е изтърван . Когато се случва, то постоянно има рецесия , има някакъв длъжностен кабинет. Въпросът е, че през 2014-а периодите бяха доста по-благоприятни: тогава изборите бяха на 5 октомври. (…) Тогава към 19 декември приключи второто гласоподаване (на бюджета - бел. ред.) “

Ако се оформи държавно управление през декември и до тогава не е приключена подготовката по бюджета, има риск да влезем в новата година без бюджет, напомни специалистът .

Законът за обществените финанси планува такава позиция , само че е сбит .

„ Продължаваме да действаме по отношение на текущата рамка. Ние не сме влизали в тази догадка . Това би трябвало да е последният вариант, вариант на пожар, само че той крие своите опасности точно поради това, че не е прилаган. Най-различни обществени формации могат да не видят актуализация на своите помощи и заплащания , които очакват “, поясни Ганев.

Общините също очакват държавния бюджет, с цел да напишат своите бюджети, добави Петър Ганев. По думите му тази територия е рискова и не знаем кои са всички евентуални резултати .

Според икономиста служебният финансов министър би трябвало да изготви бюджетната рамка за 2022 година и да стартира да комуникира тази рамка.

„ Ако се мълчи до изборите, след това може да се окаже – дайте да мълчим до балотажа, след това – чакайте да забележим кой ще надделее и ще вземе мандата. Винаги има нещо за очакване , само че финансовият министър има работа, която не е обвързана с политиката и той би трябвало да я свърши " , сподели той.

Петър Ганев направи прилика със позицията към последната актуализация на бюджета за актуалната година.

„ Ако влезем в повсеместен бюджет с сходен безпорядък и без явен център на власт, а доста разнородни оферти , тогава може разходната част съществено да я изпуснем и то в година, в която диалогът стартира да отива към консолидация – по какъв начин да свием дефицитите, които се появиха в рецесията " , уточни той.

Когато няма силен център на власт, всички към властта се пробват да изземат самодейността и да оферират нови и нови разноски , заключи специалистът .

Източник: econ.bg