Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр обяви, че се оттегля

...
Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр обяви, че се оттегля
Коментари Харесай

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр обяви за оттегляне от политиката

Влиятелният иракски шиитски свещеник Муктада Садр разгласи, че се отдръпва от политиката и че закрива представителствата и структурите на политическото си придвижване. Решението му е взето в отговор на политическата рецесия в Ирак, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" С това разгласявам окончателното си отдръпване ", заяви той.

Садр разкритикува другите шиитски политически водачи, че не са се вслушали в апелите му за промени. Относно закриването на представителствата и структурите на придвижването му духовникът не даде детайлности, само че уточни, че културните и религиозните му институции ще продължат да работят.

През юни Садр отдръпна депутатите си от Народното събрание, откакто не съумя да сформира държавно управление с определени от него министри. Така връзките сред Садр и проиранските шиитски водачи в Ирак влязоха в задънена улица. това докара до най-продължителния политически блокаж в най-новата история на Ирак.

От края на юли последователите на Садр започнаха да окупират Народното събрание и да стачкуват пред постройките на държавното управление и на премиера, което докара до прекъсване на процедурата за избор на нов президент и министър-председател.

Обявената през днешния ден от Садр вест породи опасения, че симпатизантите му може да изострят обстановката по време на демонстрациите си и това да провокира нова фаза на неустойчивост в Ирак.

Веднага откакто Садр съобщи за отдръпването си, стотици негови последователи се стекоха към постройката на държавния замък и започнаха да се катерят по бетонните заграждения пред нея, което провокира страхове, че може би се задава невиждана политическа рецесия.

За първи път последователите на Садр вършат опит да влязат в двореца, откогато наскоро хиляди от тях се пробваха да щурмуват Народното събрание, с цел да попречат на съперниците от шиитския политически лагер да сформират кабинет. В момента в държавния замък ръководи служебно държавно управление.

Освен като ги прескочат, последователите на Садр се пробваха да преодолеят бетонните ограждения и като ги повалят с въжета. Самите заграждения се намират на подстъпа към вратите на двореца.

Иракската войска прикани стачкуващите неотложно да изоставен Зелената зона и ги прикани към въздържаност, " с цел да се избегнат конфликти или проливане на иракска кръв ".

" Силите за сигурност удостоверяват отговорността си да пазят държавните институции, интернационалните задачи и обществената и частната благосъстоятелност ", се споделя в тяхно изказване.

Обявеното от Садр отдръпване е реакция на отдръпването на шиитския нравствен лидер аятоллах Казим ал Хаери, който счита доста от последователите на Садр за свои почитатели. Вчера Ал Хаери разгласи, че ще се отдръпна от религиозна власт и прикани почитателите си да поддържат иранския аятоллах Али Хаменей, а не духовния център на иракските шиити в свещения град Наджаф.

Решението на Ал Хаери беше неприятна изненада за Садр. В днешното си известие той съобщи, че Ал Хаери се е отдръпнал " не по своя воля ".

Преди това Садр настояваше за неотложно разформироване на Народното събрание и предварителни избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР