Влезе в сила осъдителната присъда срещу бившия директор на „Дом

...
Влезе в сила осъдителната присъда срещу бившия директор на „Дом
Коментари Харесай

Край на сагата в Добри дол: Осъдиха директорката на два дома за финансови злоупотреби

Влезе в действие неоправдателната присъда против някогашния шеф на „ Дом за възрастни хора с деменция “ и „ Дом за остарели хора “ в монтанското село Добри дол.
Разследването против Н.П. е почнало след осъществен през 2017 година одит на активността на ръководените от нея обществени институции. Тогава е било открито, че в Домовете липсва построена „ Система за финансово ръководство и надзор “, което довело до основни нарушавания при разходване на средствата за издръжката им. В нито един от случаите на закупуване на материали нямало поръчка за нуждата им, одобрена от шефа.
С цел документалното им отчитане били сключвани фиктивни покупко-продажби със съмнителни или несъществуващи компании, направени неистинен фактури, с прикрепени към тях фискални бонове. Впоследствие те били представяни от Н.П. пред касиера за осребряване, като парите били получавани от нея на ръка.
Действайки по този метод, наказаната получила от касата на ръководените от нея институции сума в общ размер на 189 523 лв..
Съдът признал Н.П. за отговорна за длъжностно заграбване и съзнателно неполагане на задоволително грижи за повереното й имущество. В резултат на дейностите й са породени вреди за 195 509,60 лв..
Тя е оправдана по обвиняванията за закононарушение по работа - издаване на заповед за погашение на спомагателни трудови хонорари, в това число и на себе си, и за умишлено подписване на неизгодна договорка за покупка на автомобил.
На Н.П. е наложено общо наказване от 3 години „ отнемане от независимост “, осъществяването на което се отсрочва за период от 5 години. Тя е лишена от правото да заема държавна или социална служба, обвързвана с ръководство на държавно или публично имущество, за период от 5 години.
С влизането в действие неоправдателната присъда не предстои на обжалване и митинг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР