Влезе в сила новият налог за шофьоритеСлужебният министърът на транспорта

...
Влезе в сила новият налог за шофьоритеСлужебният министърът на транспорта
Коментари Харесай

150 000 екостикера лепят по автомобилите от днес

Влезе в действие новият данък за водачите
Служебният министърът на превоза отговори на КПКОНПИ, че няма да спре безсмислените разходи

Камерите не виждали всички номера на коли

Холограмният стикер с чип, който дели колите на 5 екологични категории, влиза в действие от през днешния ден. 150 000 лепенки към този момент са купени от компаниите, които имат пунктове за Годишни механически прегледи (ГТП) и от понеделник чиновниците им стартират да ги лепят в средата на предните панорамни стъкла на колите.

Очаква се с “новата услуга” цената на прегледа да се усили от 6 до 20 лева, а освен с 3,30 лева, както се пробват да настояват от автомобилната администрация - някогашната ДАИ. Допълнителната цена ще се покрива напълно за сметка на водачите на леки коли и микробуси до 3,5 тона. За тях екостикерът се явява още един спомагателен данък, който страната им прибира дружно с другите налози, винетки и такси.

Както писа “Труд”, преди седмица от КПКОНПИ приканиха служебния министър на превоза с смяна на наредбата неотложно да спре въвеждането на екостикера. Експертите от “Антикорупция” показаха, че не са срещу въвеждане на екокатегории, само че предложиха да се употребяват към този момент съществуващите системи за инспекции по регистрационния номер. Екостикерът е неправилен, тъй като до същата информация има достъп всеки пътен служител на реда посредством таблета си, както и всяка камера, в това число и от общинското улично наблюдаване.

В отговора си до КПКОНПИ служебният министър Георги Тодоров упреква комисията, че не е разискала цялата налична информация за въвеждането на екостикерите и по тази причина са стигнали до претекстове, с които обосновават едно погрешно решение. Той акцентира, че страната няма да харчи пари. Но пропуща да спомене, че облагата от левчетата на жителите отива при монополист. Това е печатницата “Демакс”, фамилна компания на депутата от Българска социалистическа партия Петър Кънев, която от години извършва съвсем всички публични поръчки на някогашната ДАИ, на АПИ, Министерство на вътрешните работи и доста други държавни и общински институции.

Шефът на автомобилната администрация Бойко Рановски пък изясни, че екостикерът с чип и антена, излъчваща сигнал, е доста нужен, тъй като из градовете колите се движат компактно и камерите не можели да снимат номерата на всички.

Отговорът до КПКОНПИ на служебния министър Георги Тодоров:

ДО
КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И
ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО

Относно: предложение до министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да бъде разисквана опцията за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 16.12.2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

В Решение № 18-ДППК от 30 юни 2021 година на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (Решение/Решението), е препоръчано на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да бъде разисквана опцията за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 16.12.2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства (Наредба/Наредбата), в следните насоки: (а) да отпадне въвеждането на новите „ екостикери “ и (б) да се регистрира опцията за потребление на към този момент построени системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в региона на осведомителните технологии, с цел да се сведат до най-малко обществените разноски и разноските на притежателите на МПС, като по този начин се избегне и дублирането на системи.
В Решението Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (Комисията) открива, че: (а) наредбата е издадена от министъра на превоза, осведомителните технологии и съобщенията; (б) в изявления в средствата за всеобщо осведомление са изнесени изказвания за недостатъци в осъществените промени в наредбата, което аргументира осъществяване на разбор на същата; (в) промените и допълненията в Наредбата са оповестени в „ Държавен вестник “ през м. септември 2020 година, като наредбите за новите стикери и удостоверения за техническа редовност по отношение на екологичните категории влизат в действие от 12 юли 2021 година, а текстовете за обезпечаване на връзка сред осведомителната система на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и контролно-измервателните уреди – от 12 януари 2021 г.; (г) планът на Наредба е бил подложен два пъти на публично разискване, получените бележки са разисквани и отразени в Справки за отразяване на мненията, които са оповестени на Портала за публични съвещания.
Комисията пресъздава в резюме претекстовете на съставителя на акта, послужили за издаване на Наредбата. В резултат на разбора си Комисията открива: (а) риск от неефективно разходване на обществен запас (изразходване на повече от нужните средства за реализиране на упования резултат); (б) нецелесъобразност и липса на нужда от така наречен „ екостикери “ и (в) в допълнение увеличение на разноските за жителите и бизнеса.

В осъществяване на задължението си по член 30, алинея 2 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, показвам следното мнение по предлагането на Комисията.

Първо – видно от изложените претекстове в Решението на Комисията, при неговото приемане са разисквани изявления в средствата за всеобщо осведомление и мнения от Справките за отразяване на постъпилите мнения при публичното разискване на плана на Наредба. Комисията не е направила сравнителен разбор на резултатите от публичното разискване, от една страна, и мнението на издателя на Наредбата, отразено в съответните информации, от друга. Комисията се базира на информация от формалната интернет страница на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, съгласно която „ за изработването на „ Знак за периодически обзор за инспекция на техническата редовност на ППС “ за годишен тираж от 1 500 0000 бр. е заложена единична цена от 6.80 лв. “. Това съгласно Комисията удостоверява разпознатия риск от разходване на забележителен размер обществени средства. Няма информация Комисията да е събрала, приобщила и анализирала друга относима информация, в това число обществено налична такава, която би имала значително значение за преценката на Комисията. Така да вземем за пример обществено наличната информация, дружно с техническата спецификация за публичната поръчка, оповестена на интернет страницата на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ в раздел „ Профил на купувача “ на адрес: https://www.rta.government.bg/index.php?page=op1-020120), съдържа информация, разглеждането на която би довело до друго, друго решение на Комисията. Комисията е разгледала въпроса едностранно, не е събрала нужните обстоятелства и доказателства, което е довело до претекстове, обосновали погрешно решение.
Комисията категорично е подчертала в Решението, че планът на Наредба е минал два пъти на публично разискване, като мненията от извършените обществени съвещания са отразени в таблица и обществено оповестени. За наредбите по отношение на така наречен „ екостикери “ е очакван задоволително дълъг отлагателен период (повече от половин година), който дава опция на всички заинтригувани лица, в това число и държавни органи, да се срещнат с текстовете и да изразят мнение или упражнят свои пълномощия по закон. Решението на Комисията е признато на 30 юни 2021 година, повече от половин година след обнародването на коментираните текстове и съвсем дни преди влизане на съответните текстове от Наредбата в действие. Извън мнението по рекомендациите на Комисията всъщност, е належащо да бъде зачетен и правилото на правна предвидимост, изключително когато става въпрос за нормативни актове.

Второ – с Решение № 13/30.12.2019 година Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ е разкрила социална поръчка с предмет „ Отпечатване и доставка на документите, нужни за реализиране на активността на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация”, обезпечаване на персонализирането и доклада на документите при периодическите прегледи за техническа редовност на пътните транспортни средства и обезпечаване на тестванията за теоретичните изпити, провеждани от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация”, тяхното персонализиране и проверка”. В резултат на процедурата е подписан Договор № РД-32-05 за осъществяване на поръчката. В Техническото задание (част от Документацията за осъществяване на процедурата и обществено достъпно) и Договора за осъществяване, е заложено условието изпълнителят да доставя по поръчка комплект документи за потребностите на техническите прегледи и да обезпечи техническа опция за онлайн вписване на осъществените механически прегледи. Част от комплекта документи е и стикерът за техническа редовност на пътните транспортни средства. Съгласно Договора и Техническото предложение за осъществяване, организацията прави поръчка за произвеждане на стикери до изпълнителя по контракта, всеки механически пункт посредством осведомителната система (също обезпечена и поддържана от изпълнителя) декларира нужното количество документи за вписване на техническите прегледи на пътни транспортни средства според от потребностите, с цел да обезпечи активността си, като заплаща цената на комплектите според цените, посочени в техническото задание. Всички механически пунктове, които имат позволение да правят активност, получават съоръжение, компютърна система, съгласуваност и достъп до осведомителната система на организацията, като всичко това се доставя от изпълнителя по контракта без техническите пунктове да заплащат за това. Техническите пунктове заплащат единствено цената на декларираните от тях документи за реализиране на активността, като цената на документите за механически обзор се усилва с 3,30 лева без Данък добавена стойност (крайната цена се усилва от 5,50 лева на 8,80 лева без ДДС). Предвид изложеното, за надграждане на осведомителната система, производството и доставката на стикерите и нужното съоръжение за работа, не се разходва обществен запас.

Трето – в Решението се твърди нецелесъобразност и липса на нужда от така наречен „ екостикери “. Комисията не дава претекстове за това изказване. Посочва, че в хода на публичното разискване огромна част от участниците в последното били определили „ екостикера “ като непотребен и насочвали вниманието към потреблението на опциите на към този момент построена система за различаване на номера. Комисията не е разискала мнението на министерството, обещано в хода на двете обществени съвещания. Подценени са претекстовете на издателя на наредбата, според които съществена причина за неприятното положение на въздуха е нездравословното влияние на моторните транспортни средства, обвързвано с излъчванията от отработени газове.
Според последните изследвания Румъния и България са с максимален брой смъртни случаи в Европейския съюз на 100 хиляди души поради замърсяването на въздуха. Анализ на Световната здравна организация (СЗО) демонстрира, че замърсяването на въздуха предизвиква гибелта на милиони хора по света всяка година. Доклад от края на предходната година на Европейската организация по околната среда изследва засегнатите общности от замърсяването на въздуха, като се слага и акцент за понижаване на пътния трафик. В огромна част от страните членки на Европейския съюз (ЕС) са въведени така наречен зони с ниски излъчвания – Италия има най-вече зони с ниски излъчвания (някои от тях непрекъснати, а други сезонни), в Германия зоните с ниски излъчвания са над 80, в Холандия и Англия (вече отвън ЕС) над 15. Държавите подхващат друг метод за ограничение на замърсяването на въздуха от автомобилния трафик – по този начин да вземем за пример белгийската столица Брюксел е оповестила спомагателни 40 км. велопътеки, тъй че по-малко хора да употребяват авто превоз.
В Република България най-големият източник на замърсяване на въздуха са колите. Българите карат остарели коли, които не отговорят на актуалните екологични условия, и употребяват най-вече бензин с високо октаново число. Към момента Република България е в наказателна процедура за чистотата на атмосферния въздух. Една от ограниченията, която страната е подхванала за преустановяване на процедурата е повишение на качеството на техническите прегледи, въвеждане на еко групи за МПС и въвеждане на зони в градовете с стеснен достъп за транспортни средства, които замърсяват. Въвеждането на така наречен „ екостикери “ е разисквано при започване на предходната година на среща с представители на Международната банка за възобновяване и развиване (Световната банка), които са насърчили въвеждането на екостикерите.

Четвърто – с въвеждането на новите стикери за механически обзор се цели да се увеличи качеството на осъществяваните прегледи на пътни транспортни средства и да се преодолеят съществуващи все още недобри практики..
За реализиране на тези цели е планувано средствата за премерване в техническите пунктове да се свържат с осведомителната система на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и да предават данните от осъществените измервания онлайн. По този метод ще се сведе до най-малко опцията за манипулиране на резултатите от измерванията, каквато е всеобщата процедура сега. Повишавайки контрола над измерванията на ППС в техническите пунктове, ще нарасне броят на откритите механически неизправни ППС. Въпреки въведената система за снимане и електронно разчитане на регистрационните номера на ППС в техническите пунктове е открито, че не са единични случаите на монтиране на регистрационни номера на механически изправни коли или разпечатване на регистрационни номера на ППС, които са в чужбина и монтирането им на друго ППС, което би трябвало да премине на механически обзор. Предвид, че годишно се вършат над 2 000 000 механически прегледи, е невероятно и нецелесъобразно да се разчита единствено на системите за видеонаблюдение. „ Допълването “ на системите за видеонаблюдение, с цел да може да се подсигурява в цялост нужния и ефикасен надзор, е допустимо или с обезпечаване на физическо наличие на инспектори от организацията, или посредством въвеждането на стикерите с чип. Контролът посредством физическото наличие на инспектори не може да бъде избран като ефикасен, тъй като основава предпоставки за заплащане на такса „ успокоение “ от тези пунктове на инспектори от организацията, за да не се задълбочават инспекциите над тези пунктове, а следващ надзор е съвсем неосъществим, тъй като няма среда в осведомителната система, която да удостовери, че на обзор е минало друго ППС вместо това, което би трябвало да премине. За превъзмогване на този минус се планува въвеждането на стикер с чип. По този метод прегледът ще стартира след прочитане на данните от стикера. Опитът да се смъкна стикера и да се инсталира на различен автомобил поврежда неговата антена и го прави нечетим. Ако автомобилът за първи път минава на обзор, няма нов стикер или същият заради някаква причина е развален, в техническия пункт ще би трябвало да бъде сниман номера на рамата на автомобила, тъй като в противоположен случай прегледът не може да стартира. В автомобилната администрация ще се получава информация за всички коли, които са минали обзор без да е разчетен номера на стикера и по този метод може да се извърши инспекция дали сниманият номер на рама подхожда на транспортното средство, минало на обзор. Предвид, че след една година съвсем всички коли ще са минали механически обзор, в организацията ще има база данни от фотосите на всички номера на рами на ППС (което може да се употребява от правоохранителните органи) и броят на ППС без прочетени данни от стикера ще е дребен, което ще разреши контролът над системите за видеонаблюдение да се насочи към такива прегледи. Тази мярка ще понижи до най-малко опцията за осъществяване на неефикасен обзор, ще понижи корупционния риск и ще приключи нерегламентираните практики на някой пунктове.
Системите за видеонаблюдение могат да се употребяват от общините за надзор при въвеждане на забрани за влизане на избрани категории МПС и това е осъществено като функционалност на системата, само че би трябвало да се регистрира обстоятелството, че при неприятни метеорологични условия (снеговалеж, мощен дъжд или мъгла), както и при нечисти номера на МПС, качеството на надзор доста се занижава. Също по този начин в огромните градове, където се образуват тапи, при компактно придвижване на колите един зад различен е извънредно мъчно да се снимат номерата, тъй като предното или респективно задното транспортно средство пречи на видимостта към номера. Този проблем се взема решение със стикера с чип, който при пробни условия разрешава транспортното средство да бъде разпознато от 14 метра при скорости над 140 км/ч.
Данните от чипа могат да бъдат дейно употребявани от контролните органи. Ако контролните органи бъдат оборудвани с RFID четци, ще могат от разстояние да „ смъкват “ идентификационни данни за ППС, което да разреши автоматизиране на административната активност и понижаване времето за обработка, което ще има и антикорупционен резултат, тъй като устройството за отдалечено четене автоматизирано ще регистрира МПС с чип и контролният орган не може да си „ затвори очите “ и да пропусне неговата инспекция. Контролът на паркирането в огромните градове ще може да се автоматизира и да се пресече корупционният риск, да вземем за пример да подмине паркирано МПС без да вземе отношение или против несъмнено заплащане да не го глоби.

Предвид изложеното, показвам мнение, че промените и допълненията в наредбата (обн., Дъждовни води, бр. 80 от 2020 г.) ще доведат до понижаване на корупционния риск; налагане на по-справедливи санкции; повишение на контрола и като директен резултат повишение на техническата редовност на колите, което е причина и за понижаване на пътнотранспортните катастрофи, и не на последно място – с тях се вкарват ограничения за понижаване на замърсяванията и възстановяване чистотата на атмосферния въздух в огромните градове.

С почитание,

Георги Тодоров
Министър на превоза,
осведомителните технологии и съобщенията
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР