Властването на кралицата на криптовалутите беше краткотрайно. То обаче беше

...
Властването на кралицата на криптовалутите беше краткотрайно. То обаче беше
Коментари Харесай

Монд: Ружа Игнатова и сие са инвестирали заграбеното в луксозни имоти в Дубай

Властването на кралицата на криптовалутите беше кратковременно. То обаче беше доста доходоносно, написа френският в. " Монд " (Le Mond) в публикация, отдадена на Ружа Игнатова.

През 2014 година българската бизнесдама Ружа Игнатова започва криптовалутата уанкойн - нова криптовалута с упоритостта да се конкурира с биткойна. Бяха проведени конференции за разпространение на това ново цифрово средство, обрисувано като " елдорадо ", бизнесът процъфтяваше и вложителите се стичаха. Но единствено за две години всичко се срина. Уанкойн се оказа следващата пирамида, която измъкна от милиони нещастни вложители повече от 4 милиарда $ (3,69 милиарда евро), напомня " Монд "

Американските управляващи реагираха доста бързо и упрекнаха Игнатова в машинация и пране на пари, а на 12 октомври 2017 година издадоха и федерална заповед за арест. Но Игнатова беше по-бърза.

" Взимаме парите, бягаме и упрекваме някой различен ", е предложила тя на съоснователя на лъжливата скица незабавно откакто тя била пусната в ход. И действайки съгласно този принцип, тя ликвидира фирмите си, свързани с компанията " УайнКойн ", качи се на аероплан за Атина и се изпари, а ФБР я включи в листата с десетте най-издирвани лица. Игнатова не се е появявала от този момент и някои споделят, че е мъртва, отбелязва " Монд ".

Седем години по-късно интернационално медийно следствие, въз основа на приключване на документи, свързани със покупко-продажби и вложения в недвижими парцели, наречено " Dubai Unlocked ", разрешава да се наблюдава пътят на парите, откраднати посредством схемата уанкойн и този път стига до Дубай. Изтеклата информация разкрива, че Ружа Игнатова и нейните близки сътрудници са вложили " плодовете " на своя обир във вили и жилища в първокласните квартали на Дубай. Това демонстрира и безгрижното отношение на дубайските брокери на недвижими парцели и на управляващи към мръсните пари, добавя френското издание.

В края на април 2015 година, до момента в който историята на триумфа на уайнкойн към момента е в разгара си, Ружа Игнатова купува великански апартамент с тераса на последния етаж на постройка с аспект към изкуствения остров Палм Джумейра. Покупката става под прикритието на Oceana Properties Limited, основана в Дубай компания, основана от нулата месец по-рано. Сделката излиза 10 млн. дирхама (2,5 млн. евро).

Подобно на нея дузина основни фигури в абсурда са вложили в недвижими парцели в Дубай. Карл Себастиан Грийнуд, с който Игнатова е съосновател на криптовалутата, е похарчил 3,5 млн. евро през януари 2017 година за вила в богат квартал на Дубай. Финландският предприемач Кари Валрос, който се показва като " европейски дипломат " на " УанКойн ", е имал до седем жилището и вила в емирството. Стефан Щайнкелер, един от главните промоутъри на подправената криптовалута, има най-малко два жилището, които до неотдавна е отдавал чартърен на един от братята си, който също е в основата на измамата. Бившият люксембургски разузнавач Франк Шнайдер, който е координирал връзките с обществеността на " УанКойн ", е похарчил 1,8 млн. евро за апартамент с повърхност 270 кв. м през 2018 година, малко преди да стане обект на следствието на американските управляващи, които подозират, че той е " дал поверителна полицейска информация " на Игнатова, с цел да й помогне да избяга.

Червените предупредителни лампички, които по този начин и не светеха по време на тези покупки, не светнаха и когато " УанКойн " стартира да ликвидира финансовото си завещание, даже когато присъединяване ѝ в абсурда към този момент беше обществено известно. През декември 2019 година Игнатова е поставила в джоба си равностойността на 1,5 млн. евро, като е продала своя пентхаус, без да разкрива името на медиатора, който се занимавал с продажбата.

Франк Шнайдер също съумял да продаде парцела си през януари 2022 година, като даже си разрешил финансова облага от 300 000 евро, макар че е подложен под непоколебим правосъден контрол от френските управляващи в дребния град в Североизточна Франция Мьорт е Мозел. Малко след продажбата някогашният разузнавач съумява да се отърве от електронната си гривна и да избяга - евентуално в Индонезия - с цел да избегне екстрадиция в Съединените щати.

Всичко това се е случило макар обстоятелството, че от 2019 година емиратският закон изисква от сътрудниците по недвижими парцели да правят инспекции на предишното на купувачите и продавачите на парцели и да рапортуват на управляващите за всевъзможни подозрителни покупко-продажби. Но в този случай тези правила за битка с изпирането на пари очевидно не са били приложени.

" Законът е явен: би трябвало да знаете с кого си имате работа ", споделя Хенри Уайад, анализатор в Themis, компания, основана във Англия и Обединените арабски емирства, която оказва помощ на клиентите да ръководят рисковете, свързани с финансови закононарушения. От своя страна, управляващите в Дубай обявиха за консорциума за следствие Център за проучване на корупцията и проведената престъпност и неговите сътрудници, че " Обединените арабски емирства работят в тясно съдействие с интернационалните си съдружници, с цел да попречват и възпират всички форми на нелегално финансиране ".

" Dubai Unlocked " е взаимно следствие, основано на изтекла информация за стотици хиляди парцела в Дубай, както и информация за техните притежатели или потребление, основно в интервала 2020-2022 година

Данните са получени от Центъра за напреднали проучвания в региона на защитата (C4ADS) - основан във Вашингтон мозъчен концерн на някогашни американски военни и учени, който учи интернационалната престъпност и споровете. След това те са били предадени на норвежката финансова медия " Е24 " и на консорциума Център за проучване на корупцията и проведената престъпност, който координира този проверяващ план със 72 медии от целия свят, в това число с " Монд ".

По-голяма част от изтеклите данни са от Поземления и кадастрален проект на Дубай и от емиратските компании за комунални услуги.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР