Властта в България не просто допуска, но и дори съучаства

...
Властта в България не просто допуска, но и дори съучаства
Коментари Харесай

Троянски кон на Русия: това ли е България?

Властта в България не просто позволява, само че и даже съучаства в налагането на този облик: България стартира да наподобява като страна, която се отдалечава от Запада и се сближава с Русия, твърди Иван Бедров по настоящ мотив.
Стотина индивида са се събрали в зала в един от хотелите на София. Говорят на съветски език. Пристигнали са с поддръжката на държавната Федерална организация по печата и всеобщите връзки на Руската федерация. Приветствани са от телевизионния водещ Леонид Млечин, който е ръководител на основаната в Русия Международна академия за телевизия и радио, както и от Владимир Козлов, който е някогашен военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а понастоящем заема поста заместник-ръководител на упоменатата Федерална организация, ръководеща директно държавните медии в Русия. Мероприятието се реализира с поддръжката на „ Лаборатория Касперски “, която Държавният департамент на Съединени американски щати упрекна в осъществяване на подкрепян от Кремъл шпионаж и забрани на американската администрация да употребява антивирусните ѝ артикули. Темата на форума в София гласи „ Тероризмът и електронните медии “.
България явно дава положителни условия за конгресен туризъм, щом съумява да притегли такова събитие. Но въпросът не е какво вършат всички тези хора в София, а какво прави на този конгрес вицепремиерът и министър на защитата на страна от НАТО. Красимир Каракачанов освен е включен в формалната стратегия, само че и приема ролята да открие форума. Нищо, че е представител на същото това българско държавно управление, изготвило отчета за положението на националната сигурност през 2016, в който буквално написа: „ Действията на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват нашата съществена цел за единна, свободна и мирна Европа “. В същия документ са упоменати пропагандата и осведомителната война, които Кремъл води против Европейския съюз и НАТО. На фона на всичко това можем да предположим, че ръководещите или не виждат връзката сред двете неща, или доста желаят да придадат висока степен на меродавност на мненията, че България може да бъде „ троянският кон “ на Русия в Европейски Съюз.
Правилната селекция
На конференцията са поканени трима депутати от Българска социалистическа партия, които изпъкват със свръхотчетливо антизападно и прокремълско говорене - Елена Йончева, Тома Томов и Иво Христов. В компанията е и председателката на Форума „ България - Русия “ Светлана Шаренкова, а един до друг с съветския дипломат Анатолий Макаров e някогашният народен представител и министър Румен Петков, чиято съществена грижа в последните години са глобите против Русия, наложени от Запада поради противозаконното анексиране на Крим. Партньор от българска страна е към момента съществуващият Съюз на българските публицисти, който няма доста връзка с практикуващите през днешния ден публицисти. Медийни сътрудници са няколко уеб страницата с прокремълска ориентировка, а доста от другите медии в България въобще не са поканени.
Нека го кажем напряко - никакъв тероризъм и никакви електронни медии не събират на едно място всички тези хора. Конференцията просто има за цел да показва въздействието на Кремъл в политическия и публичния живот на България. За да няма недоразумения: България е свободна страна, която подсигурява свободата на събиране и на изложение на мнение. Самото събитие не може да бъде проблем - проблем е легитимирането му от страна на публични представители на българската страна.
Поредица от знаци
Присъствието на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов към този момент бе упоменато. В последния миг основният прокурор Сотир Цацаров промени програмата си и не посети събитието, само че присъединяване му бе авансово доказано. За сметка на това седмица по-рано Цацаров се контракти с генералния прокурор на Русия Юрий Чайка да си сътрудничат в битката против корупцията. Това е същият Чайка, който се разправя с политическите съперници на Путин. Синовете му пък бяха осветени от опозиционера Навални като притежатели на скъпи парцели в Западна Европа и притежатели на големи бизнеси в самата Русия. Още седмица по-рано опозиционната Българска социалистическа партия реагира остро против държавния отчет, който загатва Русия измежду заканите за националната сигурност. В резултат част от ръководещите започнаха надали не да се извиняват, а министър председателят Борисов разгласи, че по време на българското председателство на Европейски Съюз ще сложи въпроса за отпадането на глобите против Русия. За похлупак Волен Сидеров, който освен намерено работи за ползите на Кремъл, само че и е основна част от ръководещото болшинство, подвигна женитба, на която съветският дипломат се оказа значим посетител.
В същото време България е пореден и предан член на Европейски Съюз и НАТО. София е част от консенсуса, който продължава глобите против Москва. На каузи България не дава мотиви за подозрения. Поредица от думи и събития обаче я вършат да наподобява като страна, която се отдалечава от Запада и се сближава с Русия. Очевидно някой желае нещата да наподобяват тъкмо по този начин. И вероятно калкулира някакви съответни изгоди от сходно държание. Но колкото повече властта позволява България да наподобява по този метод, толкоз по-често ще чува въпроса за „ троянския кон “. А от 1 януари, когато стартира българското председателство на Европейски Съюз, в София ще идват задоволително авторитетни хора от политиката и медиите, които да задават този въпрос.
Автор: Иван Бедров Източник: Дойче Веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР