Властта се готви за протестите на зърнопроизводителите, които са предвидени

...
Властта се готви за протестите на зърнопроизводителите, които са предвидени
Коментари Харесай

Вътрешният министър за протеста на земеделците: Подготвили сме се!

Властта се готви за митингите на зърнопроизводителите, които са планувани за идната седмица.

 

Вътрешният министър Калин Стоянов прикани да не се ескалира напрежението.

" Министерство на вътрешните работи се е подготвило за митингите на зърнопроизводителите. Искам да моля към всички, които желаят да се включат в митинга, да съблюдават прецизно разпоредбите, да не позволяват ескалиране на напрежението, да не лимитират свободното напредване на жители ", сподели Стоянов пред Нова тв.

Убийството на Алексей Петров – обвинени няма

" Много чиновници работят интензивно. Има доста обстоятелства, условия, които всекидневно излизат, само че всички тези следва да бъдат тествани. Ако питате дали имаме обвинен, нямаме подобен към момента. Но се надявам, че скоро ще имаме резултат, който да покаже кой по какъв метод е поръчал и направил това убийството ", сподели Стоянов.

 

Протестите на земеделските производители

 

Припомняме: В четвъртък представители на земеделския отрасъл оповестиха, че от понеделник стартират митинги в цялата страна против прекъсването на възбраната за импорт на украинско зърно.

Временната възбрана беше въведена през април от България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия и беше удължена един път.

На конференция Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, назова решението за анулация на възбраната " проваляне " и сподели, че то е обединило " целия бранш ". Преработвателите обаче не са съгласни и се опълчват на възбраната.

Ден по-късно министър председателят Николай Денков дефинира поръчките за митинги като " шантаж ", на който държавното управление няма да се поддаде, и сподели, че митингите получават политически темперамент. Той насочи и публична покана за среща с уредниците на митинга в събота.

Какво желаят протестиращите

 

Основните претенции на зърнопроизводителите са удължение на възбраната и след 15 септември, погашение на обезщетенията до 30 септември, както и отпадане на тавана на помощта.

В четвъртък Министерството на финансите (МФ) заяви, че ще отпусне в допълнение 63 млн. лева за подкрепяне на земеделските производители след анулацията на възбраната.

Изборите

Относно подготовката за изборите вътрешният министър сподели, че ще има всеобщи акции там, където има съответната информация за вероятно готови нарушавания на изборното законодателство.

" Всички сигнали, които ние получим, билото оперативни, билото на равнище преписки, досъдебни производства, всички ще бъдат отработвани паралелно с прокуратурата ", съобщи вътрешният министър.

Мигрантите

Мигрантският напън е в пъти по-голям спрямо предходната година, само че в последния месец доста по-голям е броят на недопуснатите преминаващи незаконни мигранти, за сметка на задържанията навътре в страната, съобщи министърът.

По думите му новото управление е в стадий, в който към този момент стартира да реализира своите цели и резултати, които търси. " За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за незаконно прекосяване, като навътре в страната са арестувани едвам 40 индивида. Има дни, в които броя на недопуснатите незаконни мигранти варира от 1400 – 1500 на денонощие. Успяхме да понижим и задържанията навътре в страната ", уточни Калин Стоянов.

Относно оборудването с техника и оръжие за защита на държавната граница, министърът съобщи, че сега има " крещяща потребност от високопроходими коли и специфична техника за защита на държавната граница ". В началото на идната година се чака да бъдат доставени 160 високопроходими автомобила, сподели още Стоянов.

Около 700 са непопълнените бройки в щата на " Гранична полиция ". В момента сме задвижили безусловно всички процедури да пуснем състезания и оптимално бързо да назначим хора, с които да уплътним границата, акцентира вътрешният министър.

Шенген

Относно влизането на България в Шенген вътрешният министър разяснява, че това е приоритет на държавното управление. " Имаме поддръжката на безусловно всички държави-членки. Вътрешнополитически боричкания в две от страните не трябва да трансформират България и Румъния в залог за това, да не бъдат признати в Шенген ", сподели още Стоянов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР