Властта прави нов опит за борба с корупцията по високите

...
Властта прави нов опит за борба с корупцията по високите
Коментари Харесай

Нов орган ще използва подслушване и доброволни сътрудници

Властта прави нов опит за битка с корупцията по високите етажи. 5-членна комисия ще подслушва и използа доброволни сътрудници в разкриването на подкупни схеми и персони. Това е един от главните моменти в следващия законопроект, показан през днешния ден.

Председателят на комисията ще се избира от Народното събрание и ще има мандат от 6 години.

В новата самостоятелна комисия ще се вливат 5 до момента настоящи институции и комисии. Тя ще може да подслушва и да употребява доброволни сътрудници. В коисията няма да постъпват анонимни сигнали, само че към момента по този начин и не е ясно по какъв начин ще се обезпечава отбраната на хората, подали сигнал за корупция.

Новата комисия ще има ръководител, един заместител и трима членове.

Не е ясно по какъв начин ще бъдат избирани доброволните сътрудници на комисията, както и какво е " тежкото нарушаване ", поради което може да се приключи мандатът на ръководителя й. Веднага се чуха гласове, че изборът на комисията с нормално болшинство нарушава Конституцията.

--> „ Самия факт, че елементарното болшинство може да реши какъв да е ръководителят на комисията и по този метод да си обезпечи имунитет за идващите 6 години, колкото е мандатът, намирам за опровержителен на базисни правила за взаимния надзор и въздържане сред властите”, сподели Атанас Славов, специалист в първите законопроекти.

От правосъдното министерство отхвърлиха.„ Не смятам, че е централизация на власт във власт, тъй като върху тази комисия Народното събрание ще реализира своите контролни пълномощия в оптималната степен”, увери зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов.

Според новия закон се уголемява и кръгът от хора, които са длъжни да заявяват имуществото си. Запазва се и високият предел сред заявено и открито имущество.

„ Това значи всеки месец в продължение на 10 години да получаваш най-малко една междинна работна заплата от 1300 лв. на месец и да не можеш да кажеш от кое място са тия пари”, разяснява Атанас Славов.

Новата комисия няма да е част от следствието, само че прехвърлянето в нея на една дирекция от ДАНС й дава право да подслушва.

„ Идеята ни е това нещо да може да се употребява за попречване на идно тежко корупционно престъпление”, сподели зам.-министърът на правораздаването.

По-рано министър председателят Борисов разкритикува концепцията на Корнелия Нинова комисията да бъде под шапката на президентството.

„ Ние с президента Радев се видяхме, договорихме, че дирекцията " Антикорупция " в ДАНС ще отиде в този огромен орган, ще се избира от Народното събрание, ще се назначава от парламента”, сподели Борисов.

Според новия закон към този момент ще е наложително да се заявяват парцели в чужбина, както и непознати, в случай че се употребяват повече от три месеца. А при всяко разминаване на данни от 20 хиляди лв. ще се прави инспекция за 10 години обратно.

Обсъжданията на закона предстоят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР