Властта има много лица – тя може да е добра

...
Властта има много лица – тя може да е добра
Коментари Харесай

Тайните на властта и нагласените обществени поръчки - в роман на журналиста Елена Чамуркова

Властта има доста лица – тя може да е добра и грижовна. Но може, а и в България за жалост това е реалност, да е с противоположен знак - да изкарва дефицитите на характерите нескрито, да си е самодостатъчна, да се грижи не за публичното богатство, в случай че си разреша да преразказвам Аристотел, а за публичните поръчки на тесни другарски кръгове.

Това счита журналистът Елена Чамуркова – създател на разказ, който разкрива тайните сред публицистиката, политиката, корупцията и властта. В политическия трилър " Обществена поръчка ", който от няколко дни е в продажба, се преплитат художествена небивалица и действително случили се събития. Разказва, че романът й има една-единствена рекламация - да е точна обществена фотография на актуалното ни общество. " И в случай че на някого това не му се харесва – дано не се сърди на създателя. Аз не си разрешавам да давам морални оценки и присъди, а оставям изводите на читателите. Посланието ми е простичко – четете, мислете и бъдете свободни… ", добавя Чамуркова и прецизира, че всички героите са измислени, само че включва събития от практиката си.

Авторката на книгата 20 години беше едно от знаковите лица на политическата публицистика във Велико Търново. Преди година обаче тя се отхвърля от специалността поради насъбраната отмалялост от метода, по който се случват нещата, и се отдава на докторантурата си по политически науки във Великотърновския университет. Тя написва " Обществена поръчка " за три месеца, а първите редове стартира в деня, в който напуща журналистическата специалност.

В романа нито един път не се загатва къде се развива действието. Причината - така историята може да прозвучи все едно е написана за всяко обитаемо място и да се стори по-позната на читателите. Нито един от героите в книгата не е напълно позитивен или напълно негативен.

В " Обществена поръчка " се преплитат две сюжетни линии. Едната е работата на една основна редакторка на регионален ежедневник и нейния екип, а другата - всекидневието на кмет, който желае да завоюва втори управнически мандат. " Действието се развива в границите на пет месеца преди локалните избори, като в елементи описвам по какъв начин се случва една предизборна акция ", изяснява Чамуркова.

Политическият трилър демонстрира по какъв начин властта трансформира хората, които я имат, и тези, които се стремят към нея. В " Обществена поръчка " има три типа власт – политическа, икономическа и медийна. " Те, както в живота, са преплетени и взаимно подвластни и това е ужасно, тъй като по този начин се ражда олигархията. Политическата власт се стреми да се домогне до икономическата, а тя, от своя страна, търси всевъзможни политически лобита, с цел да оцелее, или да се разрасне. За медийната власт от дълго време е ясно, че е подложена на цензура, само че с изключение на този факт, в романа става дума за още една наклонност, и тя съгласно мен е по-страшна. В последните години част от медиите се взеха доста насериозно и като че ли не помниха главната си функционалност – да осведомят и най-малко малко да възпитават аудиторията. Вместо това медийната власт от ден на ден си разрешава брутално да рекетира, шантажира и търгува с въздействие по отношение на другите две управляващи – икономическата и политическата и по този начин се поражда циничен кръг от взаимозависимости… ", изяснява Чамуркова.

Тя избрала да кръсти романа " Обществена поръчка ", а не " Власт ", тъй като " точно публичните поръчки са пъпната шнур на корумпираната власт ". Прави и едно конкретизиране - в книгата не споделя за единствено за една съответна социална поръчка. " Става дума за явлението, което се трансформира в знак, в нарицателно за власт, която е порочна, която развращава тези, които я имат. Аз доста мислих дали по този начин да се споделя романът, тъй като съм наясно, че това не е комерсиално заглавие от вида на „ 50 нюанса сиво “, „ Сексът и градът “ и т. н. Но взех решение да се доверя на първичния си инстинкт, тъй като деветдесет % от хората като чуят словосъчетанието „ Обществена поръчка “ и незабавно вършат асоциация с корупционните практики, които са всекидневие ", изяснява тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР