Властите все още не дават категоричен отговор какво би могло

...
Властите все още не дават категоричен отговор какво би могло
Коментари Харесай

Ексшеф на МВР обясни каква мощна адска смес е взривила блока във Варна

Властите към момента не дават безапелационен отговор какво би могло да аргументи мощния гърмеж във Варна.

Основната догадка на някогашния вътрешен министър и специалист по муниции Валентин Радев за гърмежа във Варна - веществото най-вероятно е с мощ 10 кг тротилов еквивалент, толкоз мощно, че да спре на пътя бронирана кола и употребявано за отбрана в армията.

„ Ако на 10 кг тротил се взривят на 15 метра, навън пространство, вие ще получите пръсване на тъпанчетата, рани по ръцете, само че никакви увреждания, само че вътре – движимостите убиват, бутилки, даже цели панели падат и те убиват “, съобщи Радев пред bTV.

Експерти не изключват и вероятността да са употребявани съставки, налични на пазара у нас. Купуват се елементарно, уроците са в интернет, само че комбинацията е съдбовна, споделят пиротехници.

„ Няма проблем човек да си ги държи у дома. Те се продават в стъклени буркани, картонени кутии, с цел да не се овлажняват, тъй като този вид химикали са податливи на навлажняване “, разясни Светозар Христов, пиротехник.

По думите на Иван Савов, шеф на криминалистическа лаборатория, става въпрос за композиция от взривно вещество и течно гориво.

И тримата специалисти са безапелационни, че контролът върху достъпа до рискови субстанции не е задоволителен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР