Властите в Южна Корея ще вземат допълнителни мерки по засилване

...
Властите в Южна Корея ще вземат допълнителни мерки по засилване
Коментари Харесай

Властите затягат сигурността за игрите в Пьончан заради заплахата от Северна Корея

Властите в Южна Корея ще вземат спомагателни ограничения по усилване на сигурността за зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 година, оповестява " Ройтерс ". Страната ще усили броя на наетите бойци, като ще наеме и специфични екипи за битка с възможни хакерски и терористични офанзиви.

Действията на управляващите са подбудени от възходящото напрежение на Корейския полуостров. Пьончан се намира на 80 км от границата със Северна Корея, която продължава да прави нуклеарни опити и да съставлява опасност за сигурността на игрите.

Министерството на защитата в Южна Корея ще активизира 5000 бойци от въоръжените сили в страната. За съпоставяне, за спазването на сигурността на международното състезание през 2002 година, на което Южна Корея беше съдомакин с Япония, броят на бойците е бил 2400.

Организационният комитет на игрите (POCOG) се притеснява от хакерски атаки от страна на Северна Корея. За задачата управляващите в Южна Корея ще наемат компания, която да отбрани игрите от хакерски офанзиви.

Кибератаките сред двете страни не са оригиналност, като Южна Корея упреква своите съседи в серия от хакерски намеси в последните няколко години. През 2013 година сходна офанзива против южнокорейски банки и телевизионни оператори замрази компютърните системи за повече от седмица.

 Властите стягат сигурността за игрите в Пьончан поради опасността от Северна Корея
© Reuters

Освен опасността от офанзиви от Северна Корея управляващите в Южна Корея ще подхващат антитерористични ограничения. Те плануват 500 особено подготвени хора да обхождат със скенери олимпийските уреди.

За тази цел управляващите в Южна Корея ще провиснал 20 милиарда вона (17.6 милиона долара). Още 1.3 милиарда вона (1.13 милиона долара) ще отидат за отбрана от хакерски офанзиви.

" Ще претърсваме олимпийските уреди за бомби, ще защитим спортистите и феновете и ще се предпазим за всевъзможни опити за ликвидиране на основни лица ", сподели полицейският контрольор от специфичните елементи Джин Йон-Хьон, представен от " Ройтерс ".

 Властите стягат сигурността за игрите в Пьончан поради опасността от Северна Корея
© Associated Press

Преди седмица олимпийският тим на Франция се закани, че няма да пътува за Пьончан, в случай че сигурността в страната не може да бъде обезпечена. От своя страна президентът на Южна Корея Мун Дже-ин даде обещание " безвредни " олимпийски игри.

Международният олимпийски комитет съобщи предходната седмица, че следи изкъсо обстановката на Корейския полуостров и няма подозрения, че сигурността ще бъде обезпечена.

Заради напрежението в района, зрителският интерес към игрите в Пьончан е слаб. До 21 септември са продадени едвам 315 хиляди билета, което е под 30% от упованията на уредниците. Това принуди Асоциацията на банките в Южна Корея да купи билети за близо 900 хиляди $ за конкуренцията, която ще се организира от 9 до 25 февруари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР