Властите в Турция от месеци живеят под заплахата за голямо

...
Властите в Турция от месеци живеят под заплахата за голямо
Коментари Харесай

Истанбул се готви за силно земетресение и цунами, Гърция е нащрек 

Властите в Турция от месеци живеят под опасността за огромно земетресение в Истанбул и се готвят за опустошителните му последствия и вероятно цунами. Това съобщи професорът по геология и естествени бедствия в Гърция, Ефтимиос Лекас.

" В Истанбул, град с 20 милиона поданици, единствено една трета от постройките не са мощно уязвими. Това не значи, че всяко земетресение, което се случва в Турция, визира територията на Гърция. Не знаем дали това ще се прояви в този момент или може би след пет години. Имаме работа с голям анадолски разлом, който е дълъг към 1500 километра, от Каспийско до Егейско море, разграничен на 13 огромни съставния елемент. Дванадесет се срутиха и провокираха мощни трусове. Последното парче, което се чака да се счупи, е това на юг от Истанбул, в залива на Мраморно море. Според прогнозите, земетресение трябваше да има още през 2020 година, само че не се случи. С течение на времето, възможностите се усилват и вероятността да се прояви с по-голяма мощ се усилва, тъй като трендовете се натрупват. Има риск от цунами, тъй като разломът е доста огромен, към 60 километра, а заливът Мармара е затворен и има отблясъци на морските талази и може да се сътвори цунами от към 10 метра ", показва Ефтимиос Лекас.



В този подтекст от няколко месеца в няколко елементи на Истанбул са сложени непрекъснати знаци за предизвестие за цунами, които приканват хората да се реалокират в по-високите елементи на града, надалеч от крайбрежията на Босфора.

Първите знаци са сложени в  Буюкчекмедже, квартал в европейската част на града с дълга брегова линия с гъсто обитаеми региони, разграничени от морето единствено от плажове и дълга алея в по-голямата столична зона на Истанбул.

Такива знаци са сложени и в най-централните елементи на Истанбул, като Фанари. Има даже отвън Вселенската патриаршия в историческия квартал.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР