Властите в Турция обмислят да разширят обхвата на програмата за

...
Властите в Турция обмислят да разширят обхвата на програмата за
Коментари Харесай

В Турция започва ваксинацията на деца над 12 години

Властите в Турция обмислят да разширят обсега на програмата за имунизиране против COVID-19, и да стартират имунизацията на деца на възраст сред 12 и 15 години, преди учебните заведения да бъдат отворени на 6 септември, сподели професор Сема Туран от Научния съвет за битка с ковид.

„ Според обсъжданите проекти възрастта за имунизация ще бъде понижена, с цел да обхване децата над 12 години. Ние се стремим да отворим учебните заведения на 6 септември, както към този момент беше планувано, и нашият приоритет е да предоставим нужните условия, с цел да създадем допустимо възобновяването на присъственото образование в клас “, сподели Туран.

Въпросът беше разискван в научния съвет на Министерството на здравеопазването и скоро ще бъде взето надлежно решение, добави тя.

Турция е приложила над 76,2 милиона дози ваксини против COVID-19, откогато започва акция за всеобщи имунизации през януари, съгласно формалните данни, оповестени в неделя.

До в този момент всеки жител на 16 и повече години има право на имунизация.

Според Министерството на здравеопазването над 41,7 милиона души са получили първите си дози, до момента в който към 28,8 милиона са изцяло имунизирани. Това е 34 на 100 от популацията са страната.

Турция ползва и трети бустер ваксини против COVID-19 и са дадени над 5,54 милиона такива дози.

Министерството също по този начин удостовери 22 699 нови инфекции и 108 смъртни случая, свързани с ковид през последните 24 часа.

Междувременно професор Исмаил Чинел, основен доктор в Учебно -изследователската болница на Университета Мармара и някогашният ръководител на Турското сдружение по интензивно лекуване, съобщи, че имунизацията се е потвърдила като ефикасна за попречване на тежки случаи.

„ В момента броят на ежедневните случаи на COVID-19 се движи към 25 000. И като се имат поради тези числа, трябваше да имаме повече пациенти в интензивните отделения, само че тона не е по този начин, поради имунизацията “, сподели Чинел.

„ Преминаваме през четвъртия връх и разликата от предходния скок в случаите е, че имаме делта разновидността на COVID-19. Въпреки това, спрямо предходните пикове, този път имаме доста по-малко хоспитализации и смъртни случаи “, сподели Чинел.

Той акцентира, че 95 % от пациентите, които сега се лекуват в интензивни отделения, са неимунизирани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР